Hvala, ker ste bili v 2020 z nami: pregled najpomembnejših tem

Kaj smo z vašo pomočjo preiskali v iztekajočem se letu?

Oblikovanje: Metod Blejec

Veseli smo, da ste bili v razburkanem letu 2020 z nami.

Hvaležni smo, ker ste brali, delili in komentirali naše vsebine. Posebno pa se zahvaljujemo vsem, ki ste tudi v teh časih naše preiskovalno delo podprli z donacijo. V letu 2020 ste bralke in bralci naše delo podprli s 23.118 evri donacij, kar je največ do sedaj – hvala.

Z vašo pomočjo smo v iztekajočem se letu preiskovali lastništvo medijev, razvojne centre slovenskega gospodarstva, delovanje policije, zloglasni primer Marina, delovanje Instagram algoritmov, kako se v Sloveniji borimo proti gospodarskemu kriminalu in korupciji, spremljali pa smo tudi stanje in ukrepe v posebni rubriki o koronavirusu. Prav tako smo spremljali teme, ki smo jih preiskovali v preteklih letih.

Za vas smo ob koncu leta pripravili pregled najpomembnejših preiskav v 2020:

Medijsko lastništvo

Ilustracija: Matija Medved

V okviru naše večletne preiskave o medijskem lastništvu smo v tem letu objavili preiskovalne serije o milijonskih dolgovih strankarskih medijev SDS, preiskovali smo lastništvo in lastniški vpliv v dnevnih časopisih ter medijsko hobotnico Martina Odlazka.

Članki:

Infografike:

Podkasti:

Učinki našega dela:

Razvojni centri slovenskega gospodarstva

Infografika: Anže Voh Boštic (podatki in zasnova), Metod Blejec (oblikovanje ), Taja Topolovec (zasnova)

Preiskovali smo enega izmed najhujših polomov porabe evropskih sredstev: financiranje tako imenovanih razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. Namen sredstev je bil vzpodbuditi raziskave in razvoj v podjetjih, ki bi se združila v razvojnih centrih. Kot smo ugotovili v večmesečni preiskavi na Pod črto, ta načrt ni uspel. Zaradi napak pri porabi teh 160 milijonov evrov javnih sredstev je morala Slovenija v evropski proračun do danes vrniti že 45 milijonov evrov. Več razvojnih centrov se je zaradi nepravilne porabe sredstev znašlo celo v predkazenskih ali kazenskih postopkih.

Članki:

Spremljanje teme:

Infografika:

Podkast:

Primer Marina: najbolj zloglasen bordel v Sloveniji

Ilustracija: Una Rebić

V seriji preiskovalnih člankov smo razkrili, kako je deloval najbolj zloglasen bordel v državi, kakšne napake so storili policisti v preiskavi primera in zakaj se s primerom Marina ukvarjajo politiki.

Članki:

Boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji

Fotografija: Lenart J. Kučić

Že šesto leto preiskujemo in spremljamo boj proti gospodarskemu kriminalu in korupcije. V začetku leta smo se s takratno pravosodno ministrico Andrejo Katič pogovarjali o dolgotrajnih kazenskih postopkih v primerih gospodarskega kriminala in korupcije. Med drugim smo pisali tudi o tem, kako uspešno se finančna uprava bori proti iznajdljivim davčnim skrivačem.

Izbor objav:

Koronavirus

Ilustracija: Metod Blejec

Spomladi smo v prvem valu epidemije analizirali stanje in ukrepe za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom (SARS-CoV-2). Vse članke najdete tukaj.

Izbor objav:

Delovanje represivnih organov

Ilustracija: Metod Blejec

Pri Pod črto že šest let nadzorujemo ali policija in ostali represivni organi svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

Izbor objav:

Zdravstvo

Oblikovanje in fotografija Metod Blejec

Ob koronavirusu smo se letos ukvarjali tudi z akutnimi težavami slovenskega zdravstva, ki jih preiskujemo že več let. Med njimi smo izpostavili pomanjkljivo zagotavljanje kakovosti v zdravstvu, neurejeno področje poklicnih bolezni, pomanjkanje zdravnikov in s tem povezane dolge čakalne dobe ter neenakost v zdravstvu med prebivalci različnih delov Slovenije.

Podkasti:

Pri pripravi vsebin in delovanju medija Pod črto v letu 2020 smo sodelovali Anže Voh Boštic, Lenart J. Kučić, Taja Topolovec, Metod Blejec, Una Rebić, Matija Medved, Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Gašper Uršič, Ana Bogataj, Ana Gabrovec, Luna J. Šribar in Milan Fras.

To je zadnja letošnja objava –  celotna ekipa po tempu tega leta namreč potrebuje nekaj oddiha. Z novimi vsebinami prihajamo na vaše ekrane in vaša ušesa spet v 2021. Želimo vam mirne in lepe praznike ter vse dobro v prihajajočem letu!

 

Pridruži se #PodpriPodCrto kampanji in z donacijo podpri delovanje Pod črto v 2021. Vsak evro šteje. ŽELIM PODPRETI POD ČRTO >>

 

 

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno