RC energija: 7 milijonov evrov javne subvencije za propadel šaleški projekt

Namesto razvojnih prebojev na področju trajnostne oskrbe z energijo je Razvojni center energija zaradi domnevnih goljufij pri porabi evropskih sredstev končal v stečaju.

Ilustracija: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

V projektu Razvojni center energija se je leta 2011 združilo več velikih podjetij Šaleške doline. Med glavnimi ustanovitelji centra so bila državna podjetja Premogovnik Velenje, Termoelektrarna Šoštanj in Gorenje. Podjetja so bila bodisi v delni ali večinski državni lasti bodisi so bila politično povezana s takratno oblastjo. Skoraj četrtinski lastnik centra je bila tudi družba Esotech, ki jo vodi Marko Škoberne, oče nekdanjega poslanca stranke SD Jana Škoberneta.

Ustanovitelji razvojnega centra so se nameravali ukvarjati z razvojem zanesljive, kakovostne ter ekonomsko in ekološko sprejemljive oskrbe z energijo. Razvojni center naj bi s svojim delovanjem »konkurenčno krepil« področje energetike v celotni državi. To vizijo je izdatno podprla tudi država, saj je gospodarsko ministrstvo centru dodelilo subvencijo v višini več kot sedem milijonov evropskih sredstev in sredstev iz državnega proračuna.

Že štiri leta pozneje se je zgodba Razvojnega centra energija končala. Razvojni center je pristal v stečaju, zaradi suma goljufij pri porabi sredstev pa trenutno poteka sojenje na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Slovenija je morala v evropski proračun zaradi Razvojnega centra energija vrniti 6,2 milijona evrov evropskih sredstev, kolikor je znašal evropski del subvencije za razvojni center.

Kako je lahko prišlo do tega?

Sedem milijonov evrov javnega denarja za raziskave v energetiki

Razvojni center energija je subvencijo za raziskave in razvoj dobil v okviru leta 2011 oblikovane 161-milijonske injekcije javnih sredstev za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, 15 odstotkov pa sredstva iz slovenskega proračuna.

Razvojnemu centru energija je gospodarsko ministrstvo za raziskave na področju energetike dodelilo 7,3 milijona evrov javnih sredstev. Dodatno vsoto v približno enaki višini so morali v razvojni center vložiti njegovi ustanovitelji. Največji so bili že omenjeni Gorenje, Esotech, Premogovnik Velenje, Komunalno podjetje Velenje in Termoelektrarna Šoštanj. Skupaj z manjšimi podjetji je bilo lastnikov razvojnega centra 17.

Načrti razvojnega centra so bili veliki. Gorenje naj bi v okviru centra razvijalo naprave za soproizvodnjo toplotne in električne energije. Razvijali naj bi tudi sončne celice za proizvodnjo elektrike. Podjetje Esotech bi med drugim razvijalo opremo za čiščenje odpadnih voda, Premogovnik Velenje pa vetrne elektrarne. Komunalno podjetje Velenje bi razvijalo tehnologijo izkoriščanja odpadne toplote za daljinsko hlajenje.

A obstoj razvojnega centra je na kocko postavil projekt gradnje TEŠ 6.

Namesto raziskovalcev v prostorih bivali poljski gradbeni delavci

Razvojni center energija je kmalu po ustanovitvi leta 2011 za milijon evrov od enega izmed svojih lastnikov, družbe Esotech, kupil poslovno stavbo. V obnovo stavbe je razvojni center  nato vložil še dobrega 1,1 milijona evrov.

Ker je lahko razvojni center v skladu s pogodbo z gospodarskim ministrstvom svoj denar vlagal le v raziskave in razvoj, bi moral tudi stavbo uporabljati v ta namen. Vendar so del stavbe uporabili kot prenočišča za več kot sto poljskih gradbenih delavcev, ki so gradili šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Kako so to izvedli, razkriva dokumentacija, ki smo jo pridobili od gospodarskega ministrstva. Podjetje Esotech je družbi PV Invest, ki je hčerinska družba Premogovnika Velenje, in poljski družbi Remak S.A. omenjeno stavbo oddalo v najem. PV Invest je bil na pogodbi naveden kot najemnik stavbe, Remak S.A. pa kot podnajemnik. Pogodba je določala, da lahko Remak v stavbi nastani do 117 poljskih delavcev, za to pa je Esotechu plačeval najemnino v višini 28.000 evrov na mesec.

Glava pogodbe za najem stavbe za potrebe bivanja poljskih delavcev. Z belo so prekrite opombe na dokumentu, ki niso del originalne pogodbe.

S to oddajo so ogrozili obstoj celotnega razvojnega centra. Uporaba stavbe za nastanitev delavcev je namreč huda kršitev pogojev razpisa za sofinanciranje razvojnih centrov. Dokumenti, ki smo jih pridobili, kažejo, da so se v Premogovniku Velenje oziroma PV Investu in Esotechu za oddajo prostorov dogovorili brez vednosti odgovornih oseb v razvojnem centru.

Razvojni center namreč ni bil sopodpisnik omenjene pogodbe. V imenu Esotecha jo je podpisal Marko Škoberne, v imenu PV Investa pa njegov direktor Drago Potočnik. Potočnik je bil takrat sicer tudi predsednik skupščine razvojnega centra.

Direktorice centra  Marte Svetina Veder ni o podpisu pogodbe po njenih besedah obvestil nihče. Da v stavbi bivajo tuji gradbeni delavci, je po njenih besedah izvedela šele konec maja 2013 iz medijev.

Je pa Svetina Veder opisala nenavaden dogodek ob otvoritvi obnovljene stavbe avgusta 2012. Predstavniki Esotecha so njej in ostalim gostom  razkazali le pritličje stavbe. V zgornja nadstropja jih niso spustili z obrazložitvijo, da jih še obnavljajo. »Vsem na otvoritvi se je zdela nekoliko nenavadna opremljenost pisarn s toaletami in tušem ter priključkom za montažo mini kuhinje,« je ob tem dodala Svetina Veder. Pri Esotechu so ji po njenih besedah pojasnili, da »gre za moderen stil pisarn, ki zaposlenim omogočajo več udobja«.

Ob ogledih na gospodarskem ministrstvu ne opazijo nepravilnosti

Poljski gradbeni delavci so se v stavbo vselili decembra 2012. Le štiri mesece za tem, aprila 2013, je gospodarsko ministrstvo opravilo kontrolo stavbe. Po besedah Svetine Veder predstavniki Esotecha tudi predstavnikom ministrstva niso omogočili ogleda prostorov v stavbi, kjer so bivali poljski delavci. Predstavniki ministrstva ob ogledu niso ugotovili nepravilnosti, je pojasnila Svetina Veder.

Le mesec dni pozneje, maja 2013, so nekateri mediji poročali o bivanju poljskih gradbenih delavcev v stavbi. Junija so predstavniki ministrstva ponovno opravili pregled stavbe. Šele takrat so po besedah Svetine Veder vodilni v Esotechu priznali, da so prostore v stavbi namesto za raziskave in razvoj uporabili za namestitev delavcev, ki so gradili TEŠ 6. Na ministrstvu za gospodarstvo so nato proti odgovornim podali kazensko prijavo zaradi suma goljufije.

Trimilijonsko luknjo smo pokrili davkoplačevalci

To sicer ni bila edina nepravilnost v razvojnemu centru. Po ugotovitvah revizorjev urada za nadzor proračuna je razvojni center Esotechu neupravičeno izplačal 78.000 evrov za pripravo nepotrebne projektne dokumentacije v zvezi z enim izmed raziskovalnih projektov.

Zaradi vseh ugotovljenih nepravilnosti je gospodarsko ministrstvo v začetku leta 2015 od razvojnega centra zahtevalo vračilo vseh 7,3 milijona evrov dodeljenih javnih sredstev za raziskave in razvoj in še 2,3 milijona evrov obresti na ta sredstva. Zaradi ugotovljenih sumov goljufij center ni bil več upravičen do evropskega denarja.

Slovenija je morala tako v evropski proračun zaradi Razvojnega centra energija vrniti 6,2 milijona evrov evropskih sredstev, kolikor je znašal evropski del subvencije za razvojni center. Ostalega 1,1 milijona evrov subvencije je pokril državni proračun.

Ministrstvo si je z unovčitvijo bančne garancije uspelo povrniti 3,9 milijona evrov od danih 7,3 milijona evrov. Ostalih 3,4 milijona evrov ministrstvo ne bo dobilo povrnjenih. Prav tako si država nikoli ne bo povrnila 2,3 milijona evrov obresti na nepravilno porabljeno javno subvencijo. Razvojni center je namreč oktobra 2015 končal v stečaju. Ker je ministrstvo ocenilo, da iz stečajne mase ne bo moglo izterjati tega denarja, je letos odstopilo od terjatve.

Razvojni center energija je ob stečaju sicer za sabo pustil skupno za kar 12,8 milijona evrov dolgov. Glede na to, da je imel takrat le za tri milijone evrov premoženja, bo večina upnikov ostala nepoplačanih.

Infografika: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

Tožilstvo preganja le direktorico razvojnega centra

Pri Pod črto smo se z vprašanji v zvezi z Razvojnim centrom energija obrnili na njegovo nekdanjo direktorico Marto Svetina Veder ter na Marka Škoberneta in Draga Potočnika, ki sta v imenu Esotecha in PV Investa podpisala sporno pogodbo za oddajo prostorov poljskim delavcem.

Svetina Veder nam je povedala, da zaradi spornih poslov s poljskimi gradbenimi delavci proti njej še kar poteka kazenski postopek. Trenutno ji sodijo na ljubljanskem okrajnem sodišču. Povedala je tudi, da je tožilstvo odstopilo od pregona Škoberneta in Potočnika, ki sta se dejansko dogovorila za nastanitev poljskih delavcev, obenem pa nadaljuje pregon proti njej. To se ji ne zdi pošteno, saj sta po njenih besedah Škoberne in Potočnik prostore poljskim delavcem oddala brez njene vednosti in jo s tem zavedla. Ker za posel sama ni vedela, zanj ne more kazensko odgovarjati, je prepričana Svetina Veder.

Marta Svetina Veder oziroma RCE nista podpisnika pogodbe za najem stavbe za potrebe bivanja poljskih delavcev. Kljub temu za domnevno goljufijo z evropskimi sredstvi sodijo le njej, ne pa tudi podpisnikom pogodbe.

Drago Potočnik je v odgovoru zapisal, da je podjetju PV Invest želel le priskrbeti ustrezne nastanitvene kapacitete za tuje delavce in da mu je podjetje Esotech samo ponudilo prostore za nastanitev delavcev.

Od direktorja Esotecha, Marka Škoberneta, pa odgovorov na naša vprašanja nismo dobili.

Avtor člankov: Anže Voh Boštic
Vodja/urednica projekta: Taja Topolovec
Urejanje člankov in preverjanje dejstev: Taja Topolovec, Lenart J. Kučić
Lektura: Ana Bogataj
Ilustracije: Metod Blejec
Zasnova infografik: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec
Oblikovanje infografik in vizualij: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Razvojni centri slovenskega gospodarstva

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno