Kako nam lahko posredujete informacije ali dokumente

Mnoge preiskovalne zgodbe, ki jih objavimo na Pod črto, temeljijo na informacijah, ki ste nam jih posredovali naši bralci. Ker so za preiskovanje in razkrivanje nepravilnosti vaše informacije izjemno pomembne, smo pripravili navodila, kako nam lahko posredujete informacije, podatke in dokumente.

Kako kontaktirati uredništvo Pod črto?

Uredništvo Pod črto lahko kontaktirate na tri načine.

  • Lahko nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov uredništva ali posamičnega novinarja oziroma novinarke.
  • Informacije in dokumente  lahko pošljete tudi po običajni pošti na naslov zavoda Pod črto: Pod črto, zavod za ustvarjanje kakovostnega novinarstva, Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana.
  • Pri Pod črto uporabljamo tudi mobilno aplikacijo Signal za pošiljanje šifriranih SMS sporočil in opravljanje šifriranih klicev. Če nam posredujete telefonsko številko, prek katere lahko z vami kontaktiramo v šifriranem načinu, bomo z vami stopili v stik s pomočjo aplikacije.

Kakšne informacije potrebujemo za preiskavo?

Pri Pod črto nam bo v veliko pomoč, če boste v vašem sporočilu čim bolj natančno povzeli bistvo zgodbe. Torej, potrebujemo čim bolj natančne informacije o domnevnih nepravilnostih in informacije o tem, kako bi bilo mogoče te nepravilnosti dokazati.

Informacije, ki jih želimo pridobiti:

  • čim bolj natančen opis nepravilnosti;
  • kdo bi nam lahko dal dodatne informacije o nepravilnostih (s kom bi morali govoriti);
  • kateri dokumenti bi lahko dokazovali nepravilnosti in kdo te dokumente poseduje (so dokumenti nastali na določenem ministrstvu ali drugi javni ustanovi in jih lahko pri Pod črto pridobimo z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja / imate dokumente v posesti vi sami / dokumente poseduje tretja oseba).

Prav tako potrebujemo vaše kontaktne podatke. Le tako lahko namreč od vas pridobimo morebitne dodatne informacije, ki jih potrebujemo pri preiskavi zgodbe, ki ste nam jo posredovali.

S tako imenovanimi anonimkami, torej informacijami, pri katerih pošiljatelj ni znan oziroma ne navede, kako ga lahko kontaktiramo, se pri Pod črto praviloma ne ukvarjamo, razen v primeru, da bi razkritje pošiljatelja oziroma vira ogrozilo njegovo dobrobit. Vendar pa v primeru anonimno posredovanih informacij od pošiljatelja potrebujemo trdne dokaze o nepravilnostih (na primer kopije dokumentov, ki kažejo na nepravilnosti, oziroma jasno informacijo, kdo poseduje takšne dokaze in kako jih lahko pridobimo).

Na kakšen način kontaktirati Pod črto v primeru  posebej občutljivih zgodb?

Če imate podatke o nepravilnostih, ki so posebej občutljivi (na primer, da gre za podatke o nepravilnostih v tajnih službah, policiji, pri delovanju posameznikov na političnih ali drugih visokih položajih in podobno), je najbolj varna oblika komunikacije običajna pošta. Zato predlagamo, da nam takšne informacije in kopije dokumentov posredujete na naš naslov: Pod črto, zavod za ustvarjanje kakovostnega novinarstva, Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana.

Če nam želite posredovati občutljive informacije ali dokumente, odsvetujemo uporabo komunikacijskih kanalov, kot so sporočila prek Facebooka in Twitterja. Prav tako odsvetujemo uporabo vaših uradnih elektronskih naslovov.

Kako se pri Pod črto lotimo zgodbe, ki temelji na informacijah bralcev?

Večine informacij bralcev, ki jih pridobimo pri Pod črto, žal ne moremo uporabiti pri našem delu. Glavni razlog za to je, da so nam posredovane v nepopolni obliki in v obliki anonimk, navedb o nepravilnostih v takšnih anonimkah pa nato ne moremo neodvisno preveriti.

Uporabimo lahko le tiste informacije bralcev, ki jih lahko neodvisno preverimo, oziroma ko lahko nepravilnosti, na katere ste nas opozorili, dokažemo s preiskavo. Da bi to lahko izvedli, potrebujemo čim bolj natančne informacije o nepravilnostih in o tem, kako jih je mogoče dokazati.

Če nam pošljete natančne informacije o morebitnih nepravilnostih, se vam trudimo poslati odgovor. Če se zgodbe na podlagi posredovanih informacij zaradi kakršnegakoli razloga ne moremo lotiti,  vam pojasnimo, kaj so natančni razlogi za to. Pošiljatelju poskušamo tudi po najboljših močeh svetovati, kam naj se obrne s svojimi informacijami in kaj bi bilo v danih razmerah najbolje storiti.

Primeri zgodb, ki smo jih do sedaj razkrili na podlagi informacij, podatkov ali dokumentov, ki ste nam jih posredovali:

 

Več o Pod črto:

Zadnje objavljeno