Infografika: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih slovenskega gospodarstva

Kaj je šlo narobe pri financiranju razvojnih centrov in zakaj je morala Slovenija v evropski proračun vrniti 45 milijonov evrov? Pojasnjujemo v infografiki.

Ministrstvo za gospodarstvo je v začetku leta 2011 več konzorcijem podjetij dodelilo javna sredstva za ustanovitev tako imenovanih razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. Na koncu je ministrstvo tem centrom namenilo kar 161,1 milijona evrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa sredstva državnega proračuna.

V konzorcije podjetij, ki so ustanovili razvojne centre, so se združila tudi nekatera velika in zelo znana slovenska podjetja. Med njimi so bili Krka, Cimos, Gorenje, Litostroj in ostali.

Razvojni centri so dobili visoke javne subvencije. Največ denarja je dobil Razvojni center NELA – skoraj 20 milijonov evrov.

A projekt se ni izšel po načrtih. Zaradi napak pri izračunu, kolikšno višino javnih subvencij lahko dobi posamezen razvojni center, je morala Slovenija v evropski proračun vrniti skoraj 14 milijonov evrov evropskih sredstev. Zaradi nepravilnosti pri porabi javnega denarja v razvojnih centrih pa je morala Slovenija v evropski proračun vrniti še več kot 30 milijonov evrov. Ministrstvo za gospodarstvo je zaradi teh nepravilnosti razvojne centre terjalo za skupno vračilo več kot 62 milijonov evrov izplačanega javnega denarja.

Hujše nepravilnosti pri porabi javnih sredstev so revizorji ugotovili v desetih izmed 17 razvojnih centrov. Velike večine od zahtevanih vračil v višini 62,5 milijona evrov državi ni uspelo izterjati.

 

Več o naši preiskavi financiranja razvojnih centrov si preberite v spodnjih člankih:

Avtor člankov: Anže Voh Boštic
Vodja/urednica projekta: Taja Topolovec
Urejanje člankov in preverjanje dejstev: Taja Topolovec, Lenart J. Kučić
Lektura: Ana Bogataj
Ilustracije: Metod Blejec
Zasnova infografik: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec
Oblikovanje infografik in vizualij: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #evropska sredstva #Razvojni centri slovenskega gospodarstva

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno