Epizoda 21: kdo so lastniki medijskega sistema SDS

Jedro medijskega sistema SDS sestavljajo tednik Demokracija, televizija Nova24TV in mreža spletnih medijev. Ti mediji pa so v delni lasti Madžarov, ki so blizu premierju Viktorju Orbanu.

Ilustracije Matija Medved, oblikovanje Metod Blejec

Po odstopu premierja Marjana Šarca so se slovenske politične stranke znašle pred dilemo: oditi na predčasne volitve ali oblikovati novo vlado, ki bi jo sestavila stranka SDS in njen predsednik Janez Janša.

Pomemben del tega političnega boja so tudi mediji stranke SDS, ki so v zadnjem tednu postali odmevna medijska novica.

Stranka SDS ima namreč v slovenskem medijskem prostoru že od osamosvojitve zelo vidno vlogo. Včasih kot stranka, ki si je poskusila podrediti obstoječe medije, drugič kot ustanoviteljica ali solastnica desnih medijev, s katerimi je hotela »uravnotežiti« domnevno medijsko prevlado levice.

V tokratni epizodi našega podkasta smo predstavili zgodovino medijskega sistema stranke SDS – od strankarskega prevzema revije Demokracija kmalu po osamosvojitvi do vstopa madžarskih podjetnikov iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbána, ki so Slovenijo vključili v svojo regionalno medijsko mrežo. Za propadlimi medijskimi poskusi stranke SDS pa so že nekajkrat ostali slamnati lastniki, izgube in nepoplačani dolgovi.

Skozi medijski sistem stranke SDS sva vas vodila Taja Topolovec in Lenart J. Kučić.

Play

Vsebine na Pod črto, ki jih omenjamo v podkastu:

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Demokracija #Fidesz #mediji #medijsko lastništvo #Nova obzorja #Nova24TV #podkast #SDS #Viktor Orban

Deli zgodbo 3 komentarjiVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

3 komentarji

Branko Kanižar 21. 2. 2020, 10.29

Enkrat zaprite že te desnofašistične teme in jih prepustite zgodovinarjem. Vsi vemo kaj je narodom storil fašizem in njegovi kvizlingi zato nihče več naj ne obuja tega zla.Propagiranje in obujanje fašizma pabi morali z zakonom prepovedati in kršitelje sankcionirati.

Edo Jenko 22. 2. 2020, 05.40

Spoštovani, Orban ima prav. Dela dobro za svoj narod. Kje bili madžari leta 90 in kje slovenci. Ves bivši vzhodni blok nas prehiteva po vseh straneh.

Brane Maselj 25. 2. 2020, 09.07

Ko sem se pred štirimi meseci vozil z vlakom iz Budimpeštanske postaje Deli proti Sloveniji mimo Blatnega jezera, sem na lastne oči lahko videl, da je Madžarska ostala nekje v 90 letih. Ne vem, kako je drugje, ampak če sklepam po tem delu države, potem je jasno, da Orban izkorišča bedo ljudstva, da mu lahko meče velikomadžarske sanje v oči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno