Epizoda 19: milijoni evrov za promocijo županov

V prvem podkastu iz serije skriti interesi medijskih lastnikov predstavljamo zlorabe občinskih glasil za politično propagando

Ilustracija Matija Medved, obliovanje in fotografija Metod Blejec

Mediji bistveno vplivajo na predstave o svetu in družbi: katere dogodke izbirajo, o čem poročajo in kaj zamolčijo. Na medijsko sliko sveta pa pomembno vplivajo njihovi lastniki, zato smo začeli pri Pod črto risati zemljevid slovenske medijske krajine in ugotavljati, kdo vpliva na novice.

V prvem podkastu iz serije skriti interesi medijskih lastnikov sta Taja Topolovec in Lenart J. Kučič povedala, zakaj je pomembno preiskovati medije in predstavila prvi del preiskave: občinske medije.

Slovenske občine namreč vsako leto porabijo več milijonov evrov javnega denarja za izdajanje občinskih glasil in sofinanciranje medijskih vsebin – naročanje pozitivnih prispevkov ali promocijsko poročanje o delu občine. Tega denarja župani velikokrat ne porabijo v javnem interesu, temveč ga izrabljajo za lastno promocijo ali za napad na politične nasprotnike. To je še zlasti problematično v okoljih, kjer je občinsko glasilo edini vir informacij o dogajanju v občini.

Podrobneje smo analizirali tri primere zlorabe občinskega glasila: v Kopru, Ljubljani in Celju. V preiskavi pa nismo mogli zajeti skoraj 160 glasil, ki jih izdajajo slovenske občine. Zato nam lahko pri nadaljevanju preiskave pomagate tudi vi – z informacijsmi in dokumenti, ki kažejo na zlorabe vašega občinskega glasila za politične in propagandne namene.

Play

Članki na Pod črto, ki jih omenjava v podkastu:

 

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Bojan Šrot #Boris Popovič #mediji #medijsko lastništvo #občina koper #občinska glasila #podkast #Zoran Janković

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

42 prispevkov

Infografika: internetni mediji SDS

Strankarski medijski sistem SDS poleg tednika Demokracija in televizije Nova24TV sestavlja tudi navidez nepovezana mreža regionalnih spletnih medijev.

Tema: Mediji
Članek,

Infografika: madžarski medijski sistem v Sloveniji

Ključni lastniki medijev, povezanih s stranko SDS, so madžarski državljani, ki so povezani z mediji madžarskega premierja Viktorja Orbána.

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno