Epizoda 19: milijoni evrov za promocijo županov

V prvem podkastu iz serije skriti interesi medijskih lastnikov predstavljamo zlorabe občinskih glasil za politično propagando

Ilustracija Matija Medved, oblikovanje in fotografija Metod Blejec

Mediji bistveno vplivajo na predstave o svetu in družbi: katere dogodke izbirajo, o čem poročajo in kaj zamolčijo. Na medijsko sliko sveta pa pomembno vplivajo njihovi lastniki, zato smo začeli pri Pod črto risati zemljevid slovenske medijske krajine in ugotavljati, kdo vpliva na novice.

V prvem podkastu iz serije skriti interesi medijskih lastnikov sta Taja Topolovec in Lenart J. Kučič povedala, zakaj je pomembno preiskovati medije in predstavila prvi del preiskave: občinske medije.

Slovenske občine namreč vsako leto porabijo več milijonov evrov javnega denarja za izdajanje občinskih glasil in sofinanciranje medijskih vsebin – naročanje pozitivnih prispevkov ali promocijsko poročanje o delu občine. Tega denarja župani velikokrat ne porabijo v javnem interesu, temveč ga izrabljajo za lastno promocijo ali za napad na politične nasprotnike. To je še zlasti problematično v okoljih, kjer je občinsko glasilo edini vir informacij o dogajanju v občini.

Podrobneje smo analizirali tri primere zlorabe občinskega glasila: v Kopru, Ljubljani in Celju. V preiskavi pa nismo mogli zajeti skoraj 160 glasil, ki jih izdajajo slovenske občine. Zato nam lahko pri nadaljevanju preiskave pomagate tudi vi – z informacijsmi in dokumenti, ki kažejo na zlorabe vašega občinskega glasila za politične in propagandne namene.

Play

Članki na Pod črto, ki jih omenjava v podkastu:

 

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Bojan Šrot #Boris Popovič #mediji #medijsko lastništvo #občina koper #občinska glasila #podkast #Zoran Janković

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

53 prispevkov

Pregon korupcije: evropska komisija z enakimi ugotovitvami kot Pod črto

Evropska komisija opozarja, da preiskave korupcije in gospodarskih kaznivih dejanj trajajo predolgo in so pogosto neuspešne. Težave imamo tudi na …

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Napovedujemo virtualni pogovor: Ali v Sloveniji uvažamo madžarski medijski model?

Skupaj s partnerji projekta Civitates gostimo v petek, 10. julija, ob enajstih virtualni pogovor o madžarskih naložbah v slovenske medije.

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno