Razvojni center Preko: lažne študije, sofinancirane iz evropskega denarja

RC Preko bi moral državi vrniti milijon evrov javnega denarja, ministrstvo je uspelo izterjati le slabih 300.000 evrov.

Ilustracija: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Razvojni center Preko je v okviru razpisa za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva leta 2011 dobil 1,4 milijona evrov javnih subvencij.

Leta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo s skupno kar 161 milijoni evrov javnega denarja podprlo ustanovitev sedemnajstih razvojnih centrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa denar iz državnega proračuna. Ti centri naj bi postali središča tehnološkega preboja slovenskega gospodarstva. Razvijali naj bi nove produkte, ki bi jih lahko z visokim dobičkom prodali doma in v tujini. S tem bi poskrbeli za nova in dobro plačana delovna mesta in na koncu tudi več davkov v državni blagajni.

V kar desetih izmed sedemnajstih razvojnih centrov so državni revizorji pozneje ugotovili hujše nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Eden izmed njih je bil RC Preko.

Glavni lastniki RC Preko sta podjetji Ecologic, d. o. o., in Premisa, d. o. o., Razvojni center se ukvarja s pridobivanjem energentov iz odpadkov in sanacijo odlagališč odpadkov.

Revizorji proračunske inšpekcije so leta 2015 ugotovili več nepravilnosti pri porabi javnega denarja v razvojnem centru.

RC Preko je leta 2013 naročil dve študiji, ki naj bi bili potrebni za njegovo delovanje. Revizorji so ugotovili, da sta obe študiji plagiat prosto dostopnih gradiv na spletu. Prvo študijo je za 87.000 evrov pripravilo podjetje Envsecon, d. o. o., iz Črne gore. Drugo študijo, za katero je RC Preko plačal 13.000 evrov, pa je naredil eden izmed tedanjih lastnikov razvojnega centra, podjetje Irgo consulting.

Revizorji so ugotovili še nepravilnosti pri obračunu dohodkov zaposlenih v razvojnem centru. Revizorji so RC Preko tudi ovadili zaradi suma goljufije na škodo sredstev EU.

Po opravljeni reviziji je gospodarsko ministrstvo od razvojnega centra zahtevalo dodatno dokumentacijo, ki pa je RC Preko ni posredoval. Zaradi tega je ministrstvo od razvojnega centra leta 2016 terjalo vračilo večine dodeljene javne subvencije: od prejetih 1,4 milijona evrov bi moral RC Preko vrniti kar milijon evrov.

Ministrstvo si je do danes z unovčitvijo bančnih garancij povrnilo le 271.000 evrov. Na vračilo ostalega zneska še čaka. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva, v tem primeru trenutno poteka sodni spor na sodišču.

Infografika: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Obenem je država zaradi napak pri porabi javnega denarja v RC Preko v proračun Evropske unije morala vrniti 673.000 evrov že pridobljenega evropskega denarja.

Za komentar smo se obrnili na direktorja RC Preko Petra Cerarja, a se na našo elektronsko pošto ni odzval.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Razvojni centri slovenskega gospodarstva #RC Preko

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno