RC IKT: država izgubila sodni spor za evropske milijone

Država je razvojnemu centru zaradi domnevnih nepravilnosti najprej odvzela 2,5 milijona evrov javnega denarja, nato pa mu je morala ta sredstva vrniti.

Ilustracija: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Razvojni center IKT je v okviru razpisa za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva leta 2011 dobil 10,3 milijona evrov javnih subvencij.

Leta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo s skupno kar 161 milijoni evrov javnega denarja podprlo ustanovitev sedemnajstih razvojnih centrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa denar iz državnega proračuna. Ti centri naj bi postali središča tehnološkega preboja slovenskega gospodarstva. Razvijali naj bi nove produkte, ki bi jih lahko z visokim dobičkom prodali doma in v tujini. S tem bi poskrbeli za nova in dobro plačana delovna mesta in na koncu tudi več davkov v državni blagajni.

V kar desetih izmed sedemnajstih razvojnih centrov so državni revizorji urada za nadzor proračuna pozneje ugotovili hujše nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Eden izmed njih je bil RC IKT. A sodišče je na koncu odločilo, da RC IKT ni kršil predpisov pri porabi javnih sredstev.

Glavni lastnik RC IKT je bilo kranjsko podjetje Iskratel. V okviru RC IKT so želeli zgraditi stimulativno razvojno okolje za razvoj novih tehnologij, izdelkov in storitev na področju informacijske in komunikacijske tehnologije.

Revizorji urada za nadzor proračuna so leta 2014 ugotovili domnevno nepravilno porabo 2,5 milijona evrov javnih sredstev.

RC IKT je namreč od svojega lastnika Iskratela za 7,4 milijona evrov odkupil prostore v dveh stavbah v kraju Stražišče pri Kranju v skupni velikosti slabih 10.000 kvadratnih metrov. Ta nakup je razvojni center financiral tudi z okoli 2,2 milijona javnih sredstev. A po ugotovitvah revizorjev center teh nepremičnin za izvajanje raziskovalne dejavnosti ni potreboval.

RC IKT je nato za obnovo od Iskratela kupljenih prostorov, ki jih po mnenju revizorjev ni potreboval, porabil še nadaljnjih 830.000 evrov. Od tega je bilo 250.000 evrov javnih sredstev. Skupno je torej RC IKT po ugotovitvah revizorjev zaradi nepotrebnih nakupov prostorov napačno porabil za 2,5 milijona evrov javnih sredstev.

Gospodarsko ministrstvo je razvojnemu centru na podlagi ugotovitev revizorjev odvzelo 2,4 milijona evrov subvencije. V RC IKT so nato proti državi sprožili tožbo, v kateri so zatrjevali, da je bil odvzem sredstev neupravičen. V razvojnem centru so zatrjevali, da so sredstva porabili v skladu z dogovorom in da so izpolnili cilje, ki jim jih je v zameno za subvencijo postavilo gospodarsko ministrstvo. Prav tako so zatrjevali, da so kupljene prostore potrebovali za svoje delovanje. S tožbo so uspeli: sodišče je marca lani odločilo, da jim mora država vrniti že odvzeta sredstva.

Kljub odločitvi sodišča pa je morala država zaradi ugotovitev proračunske inšpekcije v evropski proračun vrniti okoli dva milijona evrov, kolikor je znašal evropski del subvencije za nakup in obnovo stavbe RC IKT. To vračilo smo tako pokrili davkoplačevalci.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Razvojni centri slovenskega gospodarstva #RC IKT

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno