Epizoda 22: Širjenje okužb s koronavirusom, podatki in ranljive skupine

Podatki kažejo, da se v Sloveniji epidemija širi počasneje kot v Italiji. Toda vlado zdaj čakajo nova žarišča, predvsem v domovih za starejše in v industriji.

Fotografija in ilustracija: Metod Blejec

Na pandemijo novega koronavirusa smo se odzvali tudi na Pod črto. Začeli smo spremljati ni analizirati podatke o hitrosti širjenja okužbe. Pozanimali smo se, kako kar najbolj varno pomagati starejšim, za katere je virus še posebej nevaren. Prav tako smo poskusili izvedeti, kako nekateri največji slovenski delodajalci poskrbijo – ali ne poskrbijo – za zdravje najbolj ogroženih zaposlenih.

Ugotovili smo, da je bilo širjenje okužbe v Sloveniji doslej počasnejše kot v Italiji. To pomeni, da smo se tudi s pomočjo omejevalnih ukrepov vsaj zaenkrat izognili najbolj črnemu “italijanskemu scenariju” in zlomu zdravstvenega sistema. Toda nekateri največji izzivi slovensko vlado šele čakajo.

Predstaviti bo morala dolgoročno strategijo, kako po umiritvi epidemije preprečiti ali čim hitreje zamejiti nova žarišča okužb, še zlasti v industriiji in domovih za starejše. Namesto o novih represivnih ukrepih pa bi se morali pogovarjati o večji transparentnosti in dostopnosti podatkov.

V samoizolaciji smo se posneli Anže, Taja in Lenart.

 

Uredniški pojasnili: V petek, 3. aprila, so v Singapurju spremenili strategijo, ki smo jo opisali v podkastu. Od 7. aprila bodo tudi v tej mestni državi za mesec dni zaprli vse šole in večino podjetij, čemur so se dotlej izognili. Odprte bodo ostale samo trgovine s hrano, bolnišnice, prometna infrastruktura in ključne bančne storitve. Vlada je spremenila tudi priporočila glede nošnje mask. Po novem bodo državljane spodbujali k nošnji mask, vsakemu gospodinjstvu bodo tudi poslali pralne zaščitne maske, je poročala agencija Reuters.

V podkastu na 33. minuti prav tako omenimo, da je v soboto, 28. marca dopoldne, v povprečju po primorski avtocesti proti morju potoval en avtomobil na tri minute. V resnici je po avtocesti po podatkih Darsa v povprečju potovalo štiri do pet vozil na minuto. Za napačno navedbo podatka v podkastu se iskreno opravičujemo.

 

Play

Vsebine na Pod črto, ki jih omenjamo v podkastu:

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Covid-19 #Domovi za starejše #Koronavirus #pandemija #starejši

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Podkast

Naše zgodbe in razkritja v zvočni obliki.

46 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Epizoda 42 – Neudeležba na volitvah: Evropski parlament pritegne najmanj volivcev

V drugem delu ugotavljamo, zakaj je udeležba na evropskih volitvah najnižja in katere ukrepe države sprejemajo za višanje volilne udeležbe.

Tema: Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno