Razvojni center Maspos: stečaj, ki je državo stal 6,5 milijona evrov

RC Maspos je od države dobil 8,2 milijona evrov javnega denarja. Nato je končal v stečaju in državi ostal dolžan večino tega zneska.

Ilustracija: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Razvojni center za modularne in adaptivne signalno procesne oddajniške sisteme (RC MASPOS) je v okviru razpisa za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva leta 2011 dobil 8,2 milijona evrov javnih subvencij.

Leta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo s skupno kar 161 milijoni evrov javnega denarja podprlo ustanovitev sedemnajstih razvojnih centrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa denar iz državnega proračuna. Ti centri naj bi postali središča tehnološkega preboja slovenskega gospodarstva. Razvijali naj bi nove produkte, ki bi jih lahko z visokim dobičkom prodali doma in v tujini. S tem bi poskrbeli za nova in dobro plačana delovna mesta in na koncu tudi več davkov v državni blagajni.

Od kar desetih izmed sedemnajstih razvojnih centrov pa je država nato terjala vračilo dobršnega dela subvencije. Eden izmed njih je RC MASPOS.

Glavni lastnik RC MASPOS je bilo podjetje Eltibms. Razvojni center se je ukvarjal z razvojem naprednih oddajniških sistemov in novih funkcionalnosti takšnih sistemov.

RC MASPOS bi moral v zameno za več kot osem milijonov evrov javnih subvencij delovati vsaj do konca leta 2019. A v začetku leta 2018 se je razvojni center znašel v stečaju.

Kot je stečajnemu upravitelju takrat razložil direktor RC MASPOS Jože Caf, je bil razlog za stečaj pomanjkanje podpore bank pri poslovanju razvojnega centra. Banke razvojnemu centru niso več hotele izdajati bančnih garancij, zaradi česar se center ni mogel več prijavljati na razpise za pridobitev novih poslov. To pa je pomenilo konec njegovega poslovanja.

Država je zaradi stečaja od razvojnega centra zahtevala vračilo 7,4 milijona evrov javnih subvencij. Dobrih 900.000 evrov si je uspela povrniti z unovčitvijo bančne garancije. Preostalo terjatev v višini 6,5 milijona evrov pa je prijavila v stečajni postopek.

Infografika: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Vprašanje pa je, če bo država v stečajnem postopku še uspela dobiti povrnjen vsaj del subvencije. RC MASPOS je imel namreč ob stečaju za 20 milijonov evrov dolgov in le za slaba dva milijona evrov premoženja.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Razvojni centri slovenskega gospodarstva #RC MASPOS

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno