Članki Pod črto podlaga za parlamentarno razpravo o medijih SDS

Naše delo šteje: članki Pod črto o medijih pod okriljem stranke SDS predstavljajo veliko večino gradiva za četrtkovo razpravo odbora za kulturo o financiranju teh medijev.

Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor

Na zahtevo stranke LMŠ bo odbor državnega zbora za kulturo prihodnji teden razpravljal o vplivih madžarskega kapitala na medije pod okriljem stranke SDS. K vabilu na četrtkovo sejo so na spletni strani državnega zbora pripeli tudi 96 strani gradiva, ki bo podlaga za razpravo na seji. Večino strani tega gradiva predstavlja serija člankov Pod črto o medijih pod okriljem stranke SDS.

Pri Pod črto smo delovanje teh medijev pod drobnogled vzeli v okviru projekta Civitates. V projektu smo preučili lastništvo več medijev – poleg tistih pod okriljem SDS še tednik Mladino in občinske medije. Kot kaže, pa bodo naši članki zdaj tudi podlaga za politično debato o problemih medijskega lastništva oziroma financiranja medijev.

V člankih smo pokazali, kako so se dozdajšnji poskusi stranke SDS oziroma njenih pripadnikov za ustanovitev svojih medijev končali v dolgovih. Opisali smo, kako obstoječi mediji pod okriljem te stranke širijo lažne novice in politično propagando za stranko SDS. Narisali smo tudi zemljevid medijev pod okriljem stranke SDS, prikazali njihovo lastništvo in financiranje.

Stranka LMŠ je razpravo na odboru za kulturo zahtevala zaradi spornega financiranja medijev SDS, kamor med drugim spadajo tednik Demokracija, televizija Nova24TV in spletni medij Nova24TV.si. Financiranje in poročanje teh medijev po mnenju predlagateljev razprave pomeni nedopusten napad na svobodo medijskega poročanja, ohranjanja dostojanstva posameznika, pa tudi celotne družbe. Opozarjajo tudi na napade in grožnje novinarjem in medijem, ki so poročali o spornem delovanju medijev pod okriljem stranke SDS.

Poslanci LMŠ predlagajo odboru predlagajo sprejetje več sklepov. Člani odbora bi pozvali »pristojne organe«, da raziščejo financiranje teh medijev in uvedejo potrebne postopke za transparentno financiranje medijev. Obenem bi ministrstvo za kulturo pozvali, da funkcionarjem političnih strank z zakonom prepove članstvo v organih upravljanja in nadzora medijev.

Delo Pod črto šteje – podprite nas v letu 2020!

V kolikor pa raje poslušate, kot berete, pa vas vabimo, da prisluhnete danes objavljenemu podkastu o medijih pod okriljem SDS.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Demokracija #medijsko lastništvo #Nova24TV #SDS

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno