Infografika: madžarski medijski sistem v Sloveniji

Ključni lastniki medijev, povezanih s stranko SDS, so madžarski državljani, ki so povezani z mediji madžarskega premierja Viktorja Orbána.

Zasnova infografike: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Lenart J. Kučić. Oblikovanje infografike: Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Gašper Uršič (studiokruh). Prenesite  infografiko v formatu PDF..

Leta 2010 je na madžarskih parlamentarnih volitvah zmagal dotedanji vodja opozicije Viktor Orbán. V parlamentu je s stranko Fidezs pridobil ustavno večino, ki mu je omogočila spremembe medijske zakonodaje, s katerimi je bistveno povečal vpliv politike na madžarski medijski prostor.

Skupaj z lojalnimi oligarhi, ki so si premoženje večinoma ustvarili z javnimi naročili, je prevzel vse javne (državne) in velik del zasebnih medijev na Madžarskem. Prevzel je velik del nadzora nad državnim in zasebnim oglaševanjem, s katerim je začel nagrajevati lojalne medije (jim omogočati preživetje) in pritiskati na kritične (z umikom oglasov). Na ta način je ustvaril »protiliberalen« medijski sistem, za katerega je značilna popolna lojalnost premierju Orbánu in stranki Fidesz ter nasprotovanje »liberalnim vrednotam«.

Leta 2017 se je začela madžarska regionalna medijska širitev – domnevno pod vplivom ameriške »alternativne desnice« in njenega ideologa Steva Bannona, ki je zagovarjal nastanek vseevropske »protiliberalne« konzervativne medijske mreže. Madžarska politika je najprej izdatno podprla madžarske manjšinske medije na Slovaškem in v Romuniji, nato so začeli madžarski medijski poslovneži iz kroga Fidesza kupovati medije, ki so podpirali Orbánove politične zaveznike v Severni Makedoniji in v Sloveniji: Nikolo Gruevskega in Janeza Janšo.

Za glavna predstavnika madžarskih medijskih lastnikov v Sloveniji veljata Peter Schatz in Agnes Adamik. Omenjena madžarska državljana skrbita za madžarsko regionalno širitev, saj sta za madžarske lastnike opravila več medijskih nakupov v Severni Makedoniji in Sloveniji ter se zanimata tudi za vstop na hrvaški trg.

Schatz je eden izmed nadzornikov televizije Nova24TV in lastnik podjetja R-Post-R (prej Ripost založništvo), prek katerega je večinski lastnik Novih obzorij – podjetja, ki od leta 1998 izdaja politični tednik Demokracija in izdaja tudi spletni tabloid Škandal24. Agnes Adamik je prav tako nadzornica Nove24TV in njena tretjinska solastnica preko podjetja Hespereia. Hespereia je hkrati tudi večinska lastnica Nove hiše, izdajatelja spletnega mesta Nova24TV.si, Novega radia in novičarskega agregatorja Vsenovice.si.

Peter Schatz je bil solastnik in ustanovitelj madžarskega medijskega podjetja Ripost, ki je marca 2017 skupaj z Modern Media Group in Ridikulom najprej vstopil v lastništvo Nove24TV. Ripost velja na Madžarskem za provladni politični tabloid, ki je lojalen vladi Viktorja Orbána in skoraj vse prihodke ustvari z državnim oglaševanjem. Lastniški delež Riposta in Modern Media Groupa sta pozneje prevzeli podjetji Hespereia in Okeanis. Obe podjetji sta bili ustanovljeni lani na isti dan, lastnica in ustanoviteljica Hespereie je Agnes Adamik, Okeanisa pa Nemeth Adam Gabor.

Članek je del projekta Medijsko lastništvo. Preberite vse članke v seriji.

Avtor člankov in zbiranje podatkov: Lenart J. Kučić
Vodja projekta: Taja Topolovec
Urednik člankov in preverjanje dejstev: Anže Voh Boštic
Lektura: Ana Bogataj
Ilustracije: Matija Medved
Zasnova infografik: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Lenart J. Kučić
Oblikovanje infografik: Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Gašper Uršič (studiokruh)
Oblikovanje vizualij: Metod Blejec

Projekt medijsko lastništvo je del projekta, ki ga sofinancira NEF – Mreža evropskih fundacij v okviru projekta Civitates.

Mnenja, odkritja, zaključki in priporočila v projektu so delo avtorjev Pod črto in ne odražajo nujno mnenja fundacije ali projektnih partnerjev.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Agnes Adamik #medijsko lastništvo #Nova hiša #Nova obzorja #Nova24TV #Peter Schatz #SDS #Viktor Orban

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno