Infografika: internetni mediji SDS

Strankarski medijski sistem SDS poleg tednika Demokracija in televizije Nova24TV sestavlja tudi navidez nepovezana mreža regionalnih spletnih medijev.

Zasnova infografike: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Lenart J. Kučić. Oblikovanje infografike: Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Gašper Uršič (studiokruh). Prenesite infografiko v formatu PDF..

V medijskem sistemu SDS se poleg tiskanega tednika Demokracija in televizije Nova24TV vse bolj krepi tudi internetni del. Leta 2017 je začela nastajati mreža regionalnih spletnih medijev (do danes smo jih našteli 16), ki uradno niso povezani s stranko SDS ali njenimi drugimi mediji. Prav tako – po besedah njihovih urednikov in izdajateljev – niso povezani med sabo in njihovo delovanje ni vsebinsko usklajeno.

Toda podrobnejša analiza pokaže kar nekaj podobnosti med omenjenimi regionalnimi mediji. Vsi uporabljajo zelo podobno spletno platformo in oblikovanje, skoraj vse njihove domene je registriralo isto podjetje (Infotrend), več medijev je poslalo skoraj enako dokumentacijo za vpis v medijski razvid (iste so celo pravopisne napake), z vsebinami pa oskrbujejo spletno mesto Nova24TV.si.

Od ustanovitve so portali skupaj objavili več kot 20.000 člankov. Na Nova24TV.si so v zavihku »Slovenija« prispevali približno dve tretjini vseh objavljenih prispevkov. V analizi smo ugotovili, da posamični portali večinoma objavljajo nevtralne vsebine (novice iz lokalnega okolja, občinska sporočila, povzetke iz drugih medijev …), med katere bolj ali manj pogosto uvrščajo članke o migrantih. Omenjeni spletni mediji si razmeroma redko izmenjujejo ali soobjavljajo (enake) vsebine, prav tako večinoma ne povzemajo ali objavljajo strankarskih sporočil SDS.

Spletne medije večinoma izdajajo in urejajo samostojni podjetniki, le v dveh primerih so lastniki manjše delniške družbe (Geopolar, ki izdaja Utrip Ljubljane in Notranjska.si, ter Žan storitve, ki izdaja Moje Posavje, Mojo Dolenjsko in Moje Podravje). Hkrati je vsaj devet izdajateljev in urednikov povezanih s stranko SDS, saj so bodisi člani lokalnih odborov, strankarski kandidati na volitvah ali člani stranke.

Pri Pod črto zbiramo donacije za šesto leto našega delovanja. Podprite naše delo v 2020!

Poleg regionalnih portalov sodijo med internetni del sistema SDS še spletno mesto Politikis, ki ga ureja Dejan Kaloh, član SDS in solastnik Novih obzorij. Domeno Politikisa je – poleg portala E-koroška in tabloida Škandal24.si – registriral Goren Čule, član nadzornega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Spletni medij E-koroška pa je bil po javno dostopnih podatkih registriran pred ostalimi regionalnimi portali. Njegov urednik je Jon Petek, sin pomembnega člana SDS in nekdanjega novinarja Mira Petka.

 

Članek je del projekta Medijsko lastništvo. Preberite vse članke v seriji.

Avtor člankov in zbiranje podatkov: Lenart J. Kučić
Vodja projekta: Taja Topolovec
Urednik člankov in preverjanje dejstev: Anže Voh Boštic
Lektura: Ana Bogataj
Ilustracije: Matija Medved
Zasnova infografik: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Lenart J. Kučić
Oblikovanje infografik: Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Gašper Uršič (studiokruh)
Oblikovanje vizualij: Metod Blejec

Projekt medijsko lastništvo je del projekta, ki ga sofinancira NEF – Mreža evropskih fundacij v okviru projekta Civitates.

Mnenja, odkritja, zaključki in priporočila v projektu so delo avtorjev Pod črto in ne odražajo nujno mnenja fundacije ali projektnih partnerjev.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mediji #medijsko lastništvo #Nova24TV #SDS

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno