Razvojni center Jesenice: previsoka cenitev nepremičnine

Razvojni center Jesenice mora zaradi ugotovitev evropskih revizorjev vrniti 600.000 evrov javnih sredstev.

Ilustracija: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

Razvojni center Jesenice je v okviru razpisa za ustanovitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva leta 2011 dobil 6,6 milijona evrov javnih subvencij.

Leta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo s skupno kar 161 milijoni evrov javnega denarja podprlo ustanovitev sedemnajstih razvojnih centrov. Petinosemdeset odstotkov tega denarja so predstavljala evropska sredstva, preostanek pa denar iz državnega proračuna. Ti centri naj bi postali središča tehnološkega preboja slovenskega gospodarstva. Razvijali naj bi nove produkte, ki bi jih lahko z visokim dobičkom prodali doma in v tujini. S tem bi poskrbeli za nova in dobro plačana delovna mesta in na koncu tudi več davkov v državni blagajni.

V kar desetih izmed sedemnajstih razvojnih centrov so državni revizorji pozneje ugotovili hujše nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Eden izmed njih je bil RC Jesenice.

Glavni lastniki RC Jesenice so podjetja Sij Acroni, Ocean Tec in VSR Lab. Razvojni center se ukvarja z razvojem novih vrst jekel, razvojem tehnologij za ulivanje jekel in postopkov za proizvodnjo jekla. Obenem v centru razvijajo tudi kompozitne materiale, kot so smole z ojačitvijo steklenih vlaken, nam je povedal direktor centra Miha Krisch.

Revizorji evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF) so leta 2016 opozorili na sporen nakup stavbe. Razvojni center je od svojega drugega največjega lastnika, podjetja Ocean Tec, odkupil poslovno stavbo za 2,46 milijona evrov. Po ugotovitvah evropskih revizorjev pa je bila vrednost stavbe v resnici za skoraj milijon evrov nižja. RC Jesenice naj bi torej stavbo močno preplačal, del kupnine zanjo pa je poravnal z javnimi sredstvi.

Revizorji so opozorili še na možen konflikt interesov pri odkupu stavbe. Razvojni center bi moral nepremičnine kupovati v skladu s pravili o javnem naročanju. Po teh pravilih bi moral pridobiti tri neodvisne ponudbe in nato izbrati najugodnejšo. RC Jesenice pa se je že pred pridobitvijo treh ponudb odločil, da bo kupil stavbo od Ocean Teca, ki je petinski lastnik razvojnega centra, so na podlagi pregleda dokumentacije ugotovili evropski revizorji.

Zaradi previsoke cenitve stavbe je gospodarsko ministrstvo od RC Jesenice zahtevalo vračilo 604.000 evrov javnih sredstev. Sredstva si je povrnilo z unovčitvijo bančne garancije in pobotom terjatev.

Infografika: Metod Blejec; ozadje: Google Earth, Landsat/Copernicus

RC Jesenice trenutno zaradi odvzema teh sredstev toži državo. Sodišče o tožbi še ni razsodilo. Kot smo že pisali pri Pod črto, je nekatere tožbe v primerih odvzema sredstev razvojnim centrom ministrstvo že izgubilo.

Direktor RC Jesenice Krisch je za Pod črto povedal, da je gospodarsko ministrstvo odobrilo in nadzorovalo nakup stavbe od Ocean Teca. Prav tako so v RC Jesenice izpolnili vse pogodbene zahteve v zvezi s pridobitvijo javnih subvencij, je zatrdil Krisch. Zaradi tega Krisch meni, da z nakupom niso kršili pravil in da odvzem sredstev razvojnemu centru ni bil upravičen.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Razvojni centri slovenskega gospodarstva #RC Jesenice

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno