Nov projekt na Pod črto: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Pri Pod črto smo raziskali enega izmed najhujših polomov porabe evropskih sredstev: financiranje tako imenovanih razvojnih centrov slovenskega gospodarstva.

Ilustracija: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

Ena izmed prednosti članstva Slovenije v Evropski uniji so evropska sredstva. Naša država ima vsako leto na voljo več sto milijonov evrov evropskih sredstev, ki jih lahko porabi za razvoj države. Evropska sredstva tako financirajo vse od gradenj čistilnih naprav, vodovodov, cest in železnic, obnov turistične infrastrukture, do socialnih in izobraževalnih programov. Precejšen del sredstev država nameni tudi za spodbujanje podjetij in podjetništva.

Ta denar naj bi podpiral predvsem raziskave in razvoj v podjetjih in razvoj samega podjetništva. Več raziskav in razvoja v podjetjih in več podjetništva namreč pomeni tudi razvoj bolj naprednih produktov in storitev z visoko dodano vrednostjo. Razvoj in trženje teh produktov pa prinese več in bolje plačana delovna mesta ter višje prihodke v državni proračun.

Vprašanje pa je, ali milijoni evrov evropskih sredstev, ki jih država vsako leto nameni za podjetja in podjetništvo, tudi dosežejo ta namen.

Pri Pod črto smo se odločili preiskati največji razpis za porabo evropskih sredstev za podporo podjetjem do zdaj – razpis za ustanovitev tako imenovanih razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. Slovenija je 17 razvojnim centrom v začetku leta 2011 dodelila kar 161 milijonov evrov javnih sredstev. Veliko večino tega zneska so predstavljala evropska sredstva. Namen sredstev je bil vzpodbuditi raziskave in razvoj v podjetjih, ki bi se združila v razvojnih centrih. Velika in majhna podjetja iz iste panoge v posameznem razvojnem centru naj bi sodelovala pri razvoju novih produktov z visoko dodano vrednostjo. Razvojni centri naj bi postali nekakšno gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Razvojni centri in njihovi večji ustanovitelji. Infografika: Metod Blejec; Ozadje: Google Earth, Landsat / Copernicus

Kot smo ugotovili v večmesečni preiskavi na Pod črto, ta načrt ni uspel. Zaradi napak pri porabi teh 160 milijonov evrov javnih sredstev je morala Slovenija v evropski proračun do danes vrniti že 45 milijonov evrov. Nekateri razvojni centri so že v stečaju, medtem ko ostalim prihodki upadajo. Pet razvojnih centrov se je zaradi nepravilne porabe sredstev znašlo celo v predkazenskih ali kazenskih postopkih. Financiranje razvojnih centrov bi lahko tako označili za nekakšen TEŠ 6 na področju podjetništva.

Kaj je šlo narobe pri financiranju razvojnih centrov? To bomo v naslednjih tednih predstavili v seriji člankov na Pod črto. Pokazali bomo, zakaj je bil že razpis za financiranje teh centrov pripravljen neustrezno. Razložili bomo, zakaj je morala država zaradi napak in slabega dela ministrstva za gospodarstvo na koncu vračati evropska sredstva. In pokazali, da ima nepripravljenost ministrstva na soočanje s posledicami financiranja razvojnih centrov še danes negativne posledice.

Upamo, da bodo naša razkritja prispevala k bolj smotrni porabi evropskih sredstev in boljšemu nadzoru nad to porabo. Vabljeni k spremljanju našega dela v projektu »Razvojni centri slovenskega gospodarstva« v prihodnjih tednih in mesecih.

Objavljeni članki v seriji Razvojni centri

Avtor člankov: Anže Voh Boštic
Vodja/urednica projekta: Taja Topolovec
Urejanje člankov in preverjanje dejstev: Taja Topolovec, Lenart J. Kučić
Lektura: Ana Bogataj
Ilustracije: Metod Blejec
Zasnova infografik: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec
Oblikovanje infografik in vizualij: Metod Blejec

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #evropska sredstva #Razvojni centri slovenskega gospodarstva

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno