Epizoda 23: kako lastniki vplivajo na vsebino največjih časopisov

V tokratni epizodi predstavljamo največje tiskane dnevnike Delo, Dnevnik in Večer: kako so novinarji izgubili lastništvo v svojih časopisih in postali ranljivi za pritiske lastnikov.

Ilustracije Matija Medved, oblikovanje Metod Blejec

Kmalu po osamosvojitvi Slovenije so postali zaposleni, nekdanji zaposleni in njihovi družinski člani večinski lastniki največjih slovenskih časopisov: Dela, Dnevnika in Večera.

Toda zaradi velikega povečanja vrednosti delnic so jih novinarji na prehodu v novo tisočletje večinoma prodali. Nekateri so si lahko za vložek kupili avtomobile, stanovanja ali vikende, njihove deleže pa so odkupovali novi lastniki, ki se niso ukvarjali z mediji.

Prisluhnite epizodi:

Play

Delo in Večer je postopoma prevzela Pivovarna Laško, lastnica Dnevnika je postala družba DZS. Posledice so bile zelo negativne. Novih lastnikov namreč ni zanimala medijska dejavnost, ampak so časopise kupili zaradi drugih razlogov – zaradi vpliva na javno mnenje, za izboljšanje svoje javne podobe ali za pridobivanje drugih poslov.

Vse to je slabo vplivalo na naklado, ugled in vrednost časopisov. Med novinarji pa se je razširila samocenzura, zaradi katere ne morejo nepristransko poročati o interesih svojih lastnikov, naj gre za njihove poslovne interese, interese njihovih poslovnih partnerjev ali njihovo morebitno vpletenost v sporne posle.

Na največ takšnih primerov so nas sogovorniki opozorili na časopisu Delo, ki ga je leta 2015 od Pivovarne Laško kupilo idrijsko podjetje FMR, sicer del skupine Kolektor. Od zaposlenih so pričakovali predvsem lojalnost podjetju, smo izvedeli od sogovornikov. To je pomenilo pozitivno poročanje o lastniku in njegovih poslovnih partnerjih ter kritično poročanje o njegovih nasprotnikih. Predstavniki lastnika in uprave so urednikom in novinarjem v nekaterih primerih grozili z odpuščanjem, premestitvijo ali znižanjem plače.

Med interesi lastnikov največjih slovenskih časopisov sva vas vodila Taja Topolovec in Lenart J. Kučić.

 

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

Vsebine na Pod črto, ki jih omenjamo v podkastu:

Preiskava o lastništvu dnevnih časopisov je del naše preiskovalne serije Skriti interesi medijskih lastnikov.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Bojan Petan #Boško Šrot #Delo #Dnevnik #DNS #FMR #mediji #medijski trg #medijsko lastništvo #Stojan Petrič #Večer

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno