Nezakonitih vpogledov policistov v osebne podatke precej, dokazov o vohljanju za politiki za zdaj ni

Policija je v zadnjih šestih letih odkrila več kot 60 policistov, ki so nezakonito vpogledali v osebne podatke državljanov v policijskih evidencah. Dokazov o vohljanju za politiki pa (zaenkrat) ni.

Ilustracija: Metod Blejec

Ob očitkih v nekaterih medijih, da naj bi nekateri v policiji nezakonito pridobivali podatke o politikih in njihovih svojcih iz policijskih evidenc, nato pa naj bi te posredovali političnim nasprotnikom, smo pri uradu informacijskega pooblaščenca preverili, koliko policistov so v zadnjih letih kaznovali zaradi nezakonitih vpogledov v osebne podatke državljanov.

Kot je razvidno iz evidenc informacijskega pooblaščenca, je slednji zaradi nezakonitih vpogledov med leti 2014 in 2019 kaznoval 61 zaposlenih v policiji. Tem je informacijski pooblaščenec izrekel skupno za kar 123.810 evrov kazni.

Iz urada informacijskega pooblaščenca so nam sporočili, da ne razpolagajo z informacijami o identiteti posameznikov, v osebne podatke katerih so vpogledali kaznovani policisti.

So pa v odgovoru v uradu informacijskega pooblaščenca zapisali še, da so »v volilnem letu 2018 po uradni dolžnosti preverjali zakonitost vpogledov v osebne podatke predsednikov parlamentarnih strank (Miroslav Cerar, Karl Erjavec, Dejan Židan, Marjan Šarec, Ivan Janša, Matej Tonin, Luka Mesec, Alenka Bratušek) in treh županov (Zoran Janković, Boris Popović, Andrej Fištravec) in pri tem nismo ugotovili nezakonitih vpogledov v njihove osebne podatke s strani policistov.«

Dokazov o vpogledih v osebne podatke politikov ali njihovih svojcev zaenkrat ni. Iz policije so nam namreč sporočili, da v okviru svojih nadzorov nad dostopom do policijskih evidenc niso odkrili vpletenosti zaposlenih v policiji v domnevno zbiranje podatkov o politikih iz policijskih evidenc.

Informacijski pooblaščenec sicer zaradi medijskega poročanja o tej temi na policiji trenutno opravlja nadzor nad vpogledi v osebne podatke v policijskih evidencah. Kdaj bo ta nadzor končan, nam pri informacijskem pooblaščencu niso znali povedati.

Pri nezakonitih vpogledih gre predvsem za voajerizem

Nezakoniti vpogledi policistov v osebne podatke državljanov sicer niso nič novega. Že leta 2014 smo pisali, da so med leti 2009 in 2013 zaradi nezakonitih vpogledov kaznovali skupaj 40 policistov. Najpopularnejši so bili vpogledi v evidence znanih oseb, pa tudi vohljanje za bližnjimi: družinskimi člani, zakonci in nekdanjimi zakonci. Šlo je torej predvsem za voajerizem.

Kazni je bilo v zadnjih letih še nekoliko več. Največ zaposlenih v policiji je informacijski pooblaščenec kaznoval v letu 2017 – kar dvajset. Globe za nezakonite vpoglede segajo od 830 evrov pa vse do 20.000 evrov – odvisno od števila oseb, ki so bile žrtve nezakonitega vpogleda. Najvišjo kazen je med leti 2014 in 2019 informacijski pooblaščenec izrekel dvakrat. Osem policistov izmed 61, kaznovanih v tem obdobju, je dobilo opomine. Ostali so dobili kazni v višini med 830 evrov in dobrih 7000 evri. Dobra polovica kaznovanih je dobila najnižjo možno denarno kazen, torej 830 evrov.

Iz policijskih evidenc lahko zaposleni na policiji izvedo najbolj občutljive podatke o posamezniku. Ali so nekoga kdaj ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Ali je nekdo v kazenskem postopku oziroma je bil v preteklosti celo obsojen. Pa tudi, na primer, kolikokrat je nekoga sosed prijavil zaradi preveč glasnega televizijskega sprejemnika. Zaposleni v policiji lahko iz evidenc izvedo tudi, kje nekdo stanuje in kakšen avto vozi.

Policisti lahko v osebne podatke državljanov v policijskih bazah vpogledajo le, ko jim to dovoljuje zakonodaja – na primer zaradi odprte policijske preiskave, za katero policisti potrebujejo dostop do teh podatkov.

»Dejansko nas precej skrbi predvidevanje oseb, ki imajo dostop do baz podatkov, da jih smejo uporabljati za katerikoli namen. To ne drži,  podatki se lahko uporabljajo samo za določene namene. Skrbi nas, da policisti še vedno neupravičeno pridobivajo podatke iz policijskih evidenc. Kljub precej visokim globam, ki jih moramo izrekati v steku, se ta praksa še kar dogaja. Noče se ustaviti,« je prakso nezakonitih vpogledov za Pod črto že leta 2014 komentiral Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke.

Podatki o množici novih kršitev v zadnjih letih kažejo, da policiji še kar ni uspelo zajeziti nezakonitih vpogledov v osebne podatke posameznikov.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #policija

Deli zgodbo 3 komentarjiVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

63 prispevkov

Črni fond: Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja je višje sodišče Zavodu Pod črto pravnomočno dovolilo ponovno objavo člankov o sporni porabi sredstev iz črnega fonda Sove …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Sporočilo uredništva,

Primer Marina: pravnomočna izločitev dela dokazov, MNZ uvedel nadzor v policiji

Delovanje policistov pod krinko pri preiskovanju romunskih trgovcev z ljudmi je bilo nezakonito, je pravnomočno odločilo sodišče. Notranje ministrstvo je …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

3 komentarji

Trejo 26. 2. 2020, 10.28

Koliko časa pa prekrški ostanejo v evidencah?

Matjaž Krebl 7. 3. 2020, 20.30

Precej? 60 v šestih letih! 10 na leto! Med 8000 zaposlenimi to pomeni, da je nezakonito vpogledalo (ne zlorabilo podatke!) v evidence 0,75% policistov. Odstotek je gotovo še manjši, ker obstaja verjetnost, da so pri enem zaposlenem ugotovili več nezakonitih vpogledov, kajti šteje se vsak vpogled (če je policist pogledal štiri osebe, so to štirje nezakoniti vpogledi). Vsekakor nedopustno in vredno sankcioniranja (do katerega je NEDVOMNO prišlo, saj je nadzor precejšen), a lepo vas prosim ne delajte slona iz muhe.

Anže Voh Boštic 9. 3. 2020, 08.49

Spoštovani, številka 60 pomeni število policistov, ki so nezakonito vpogledovali v podatke, in ne število samih vpogledov. Tisti, ki so dobili kazen nad 830 evrov so vpogledali v podatke več oseb.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno