Seznam podjetij s spornimi posli, ki so dobila državna poroštva

Pri Pod črto smo našli 16 podjetij, ki so dobila državna poroštva, nato pa so stečaji teh podjetij razkrili njihovo nenavadno poslovanje oziroma počasen odziv države. Objavljamo podrobnosti vsakega primera.

Foto: JT/Flickr

V preiskavi jamstvene sheme, ki smo jo pričeli lani jeseni, smo našli 16 podjetij, ki so za najem posojil dobila poroštva države, nato pa je njihov stečaj razkril sporne poslovne prakse oziroma počasno ukrepanje države pri povrnitvi izplačanih poroštev.

V teh 16 podjetjih so banke unovčile za skupno 9.222.767 evrov poroštev. Ta poroštva so bila izplačana iz državnega proračuna. Država je nato od teh podjetij kot vračilo za unovčena poroštva uspela izterjati dobro desetino tega zneska – 1.168.056 evrov. Preostalih 8.054.711 evrov smo tako pokrili davkoplačevalci. Ob tem poudarjamo, da smo lahko podjetja analizirali le na podlagi javno dostopnih podatkov. Podjetij s spornimi praksami bi lahko tako bilo še več.

Pri vsakem podjetju smo analizirali javno dostopno dokumentacijo in govorili s stečajnim upraviteljem. S klikom na posamezno točko v spodnjem zemljevidu lahko preverite, katera podjetja so to in osnovne informacije o poroštvu posameznemu podjetju. Z klikom na povezavo preberi več pa lahko nato preberete podrobnejši opis naših ugotovitev za posamezno podjetje.

Članki o jamstveni shemi:

Nova tema: kako je jamstvena shema pogoltnila davkoplačevalske milijone

Jamstvena shema: kako je država izgubila 62 milijonov evrov

Jamstvena shema: kako so se podjetja izognila plačilu dolga do države

Seznam podjetij s spornimi posli

Ambi-Mont

Avtohiša Moste

Ekoplan A

Keros

Klet Bistrica

Konstruktor Gratrans

Krepek

Mab transport

Makro 5 investicije

Marines

Metalles

Montavar metalna nova

Pluton gradnje

Razvedrilo

Sadeko

Stobra IP

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjev