Stobra IP

Podjetje Stobra Trade je decembra 2009 od NLB dobilo 300.000 evrov posojila. Država je za posojilo jamčila s 150.000 evri poroštva.

Stobra Trade je nato svoje posle in obveznosti prenesla na podjetje Stobra IP, proizvodnja, trgovina in storitve, d. o. o. Julija in avgusta 2013 je banka unovčila poroštvo v višini 93.147 evrov. Kmalu za tem, oktobra 2013, je šla Stobra IP v stečaj.

Poslovanje Stobre IP vzbuja sume finančnih malverzacij, je v otvoritvenem poročilu zapisal stečajni upravitelj Stobre IP Janko Maček. Stobra je namreč  švicarski družbi Interpack Packaging GmbH, ki je s Stobro lastniško povezana, »praviloma po potrebi konec leta 2011 oz. 2012 ob slabih rezultatih izstavila visoke račune 2,5 mio EUR, 757.080 EUR, 1,640 mio EUR, […] nato pa ob poteku obdobja iste račune stornirala, kar kaže na sum ponarejanja knjigovodske dokumentacije zaradi preslepitve in pridobitve premoženjske koristi,« je v poročilu zapisal Maček.

Maček je v stečaju ugotovil še sum nekaterih drugih nepravilnosti pri nabavi opreme. Oprema, ki naj bi imela leto izdelave 2008 in 2009, je bila po njegovih ugotovitvah bistveno starejša.

Po ugotovitvah Mačka je štiri mesece pred stečajem podjetje Stobra embalaža, ki je prav tako lastniško povezano s Stobro IP, od slednje odkupilo vso strojno opremo. Oprema je imela knjigovodsko vrednost dobrega milijona evrov, Stobra embalaža pa jo je kupila za le 351.000 evrov. Stobra embalaža je nato »vso opremo v delavnicah demontirala ter več kot polovico strojne opreme in celotno pisarniško opremo že odpeljala na neznano lokacijo,« je v stečajnem poročilu zapisal upravitelj.

Stobra embalaža je bila ob nabavi opreme od Stobre IP plačilno nesposobno podjetje, saj je imelo takrat že blokirane transakcijske račune, kupnine za opremo pa ni poravnalo.

Stobra IP bi morala imeti ob stečaju tudi za dobrih 268.000 evrov zalog. A teh upravitelj ni mogel najti, »saj so bile očitno vse prodane oz. odpeljane«.

Janko Maček je za Pod črto povedal, da je stečaj Stobre IP »čista polomija od primera«. Če bi v obzir vzeli vse propadle družbe, ki so lastniško povezane s Stobro IP, bi lahko šlo oškodovanje upnikov v milijone evrov.

Upniki Stobre IP so po Mačkovem mnenju zelo dobro vedeli, kaj se dogaja s podjetjem, a so poskušali rešiti lastne terjatve do podjetja. Upniki so sicer po Mačkovih informacijah v zvezi s Stobro IP podali več ovadb, Maček pa je dokumentacijo podjetja že posredoval kriminalistom.

Stobra IP je po zadnjih podatkih upnikom dolžna 9,8 milijona evrov. Država ni od podjetja uspela izterjati niti evra unovčenega poroštva banke. Celotno unovčeno poroštvo v višini 93.147 evrov smo tako pokrili davkoplačevalci.

Janko Maček meni, da bi bilo ob boljšem nadzoru banke nad poslovanjem podjetja določene sporne posle morda možno preprečiti. »Zdaj je pa že prepozno. Zdaj se pa prerivamo, kdo bo poplačan in na čigav račun,« je še povedal.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno