Marines, d. o. o.

MARINES, Gostinstvo in trgovina, d. o. o., Celje je junija 2010 od NLB dobilo 310.000 evrov posojila. Za posojilo je država jamčila s poroštvom 124.000 evrov.

Marca 2013 je banka unovčila 108.935 evrov poroštva. Manj kot leto dni pozneje, januarja 2014, je šlo podjetje v stečaj.

Toda med unovčitvijo državnega poroštva in stečajem podjetja je podjetje zamenjalo lastnika. Marines je bil do januarja 2013 v lasti Nataše Malec, nato pa je lastništvo prevzel Aljoš Malec, ki je bil vseskozi tudi direktor podjetja. Po unovčitvi poroštva države, oktobra 2013, pa je lastnik in direktor podjetja postal Slavko Bjelić iz Srbije. Bjelić je po poročilu stečajnega upravitelja podjetje kupil za 100 evrov.

Novi lastnik je prevzel vso poslovno dokumentacijo podjetja Marines. Upravitelj je z Bjelićem večkrat poskušal navezati stik, vendar mu ni uspelo. Aljoš Malec pa je upravitelju povedal, da je vso dokumentacijo in zaloge podjetja predal Bjeliću.

Upravitelj je poskušal dokumentacijo o poslovanju podjetja dobiti tudi od Marinesovega računovodskega servisa. Servisu bi moral novi lastnik zaradi priprave računovodskih poročil posredovati dokumentacijo, vendar tega ni storil.

Upravitelj tako ni mogel preveriti dokumentacije o poslovanju podjetja in tako identificirati morebitnih spornih poslov Marinesa. Zaradi pomankanja dokumentacije prav tako ni jasno, kaj se je zgodilo z zalogami podjetja. Po zadnjih dostopnih podatkih, ki jih je pridobil upravitelj, je imel Marines leto in pol pred stečajem za okoli 600.000 evrov zalog. S prodajo teh zalog bi lahko bili poplačani tudi upniki podjetja.

»Po izjavi nekdanjega lastnika, ki je prodal Marines srbskemu lastniku, naj bi Srb pobasal zaloge na kamion in jih z dokumentacijo vred odpeljal,« nam je v telefonskem pogovoru povedal stečajni upravitelj podjetja Branko Mavrič. Zaradi suma oškodovanja upnikov je zadevo prijavil policiji. Rezultatov policijske preiskave pa ne pozna.

Marines je upnikom dolžan 3,8 milijona evrov. Stečaj še ni končan. Država je od podjetja uspela izterjati 2514 evrov danega poroštva banki. Preostanek, torej dobrih 106.000 evrov unovčenega poroštva, smo pokrili davkoplačevalci.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjev