Makro 5 investicije

Podjetje Makro 5 investicije, izgradnja objektov, d. o. o., je julija 2009 od Banke Koper dobilo posojilo v višini 1,8 milijona evrov. Država je za posojilo jamčila s 720.000 evri poroštva.

Banka Koper je junija 2013 unovčila 521.885 evrov poroštva iz tega posojila. Vendar pa podjetje Makro 5 investicije zaradi tega ni šlo v stečaj. Primer družbe Makro 5 investicije je opisan v poročilu računskega sodišča o uspešnosti izterjave davka od dohodka pravnih oseb, ki je bilo objavljeno leta 2016.

Štiri mesece pred unovčitvijo poroštva, februarja 2013, je bila družba Makro 5 investicije pripojena družbi Makro 5. Družba Makro 5 pa je bila mesec kasneje pripojena podjetju GHM, d. o. o. Podjetje GHM je šlo nato julija 2013 v stečaj.

Družba GHM je od novembra 2012 v lasti podjetja KTT Raka. KTT Raka je v lasti slovaškega podjetja Salgari. Slednjega je ustanovil britanski The E-Emporium Limited, lastništvo The E-Emporiuma pa se konča v ameriški zvezni državi Delaware. Ker Delaware ne izdaja končnih lastnikov podjetij, je resnični lastnik KTT Rake neznan.

Stečajni upravitelj podjetja GHM, kateremu je bilo pripojeno podjetje Makro 5 in posledično tudi Makro 5 investicije, ni mogel od nekdanjih direktorjev podjetja dobiti nikakršne dokumentacije, je razvidno iz javno objavljenih poročil v stečaju. Računsko sodišče pa v svojem poročilu ugotavlja, da je bil celoten namen operacije menjave lastništva zloraba pravne osebe »s ciljem, da bi oškodovali upnike oziroma da bi v svojo korist ali v korist druge osebe zmanjšali premoženje družbe, čeprav so vedeli ali bi morali vedeti, da zaradi tega ne bodo uspeli poravnavati svojih obveznosti tretjim osebam«.

Direktor podjetja The E-Emporium Limited je bil v preteklosti sicer eden izmed vodilnih zaposlenih v zloglasni družbi Orion. V preteklosti ga je policija sumila utaje davka pri uvozu tujih vozil v Slovenijo, o čemer smo pri Pod črto že obširno poročali.

Država na koncu od podjetja Makro 5 investicije oziroma zdaj podjetja GHM ni uspela izterjati niti centa plačanega poroštva banki. Celotno plačilo banki v višini 521.885 evrov smo tako plačali davkoplačevalci.

Podjetje GHM je upnikom skupno dolžno dobrih 36 milijonov evrov. Po poročilu računskega sodišča je v to všteto tudi 476.000 evrov neplačanih davkov.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno