Montavar metalna nova

Podjetju Montavar metalna nova, proizvodno, gradbeno, trgovsko in storitveno podjetje, d. o. o., so posojila na podlagi državnih poroštev dale tri banke: Banka Koper, NKBM in NLB. Podjetje je od teh treh bank julija in avgusta 2009 dobilo skupno sedem posojil v skupni vrednosti 15,3 milijona evrov. Država je za ta posojila jamčila s poroštvi v skupni vrednosti skoraj 5,7 milijona evrov.

Že februarja 2011 so banke pričele z unovčevanjem poroštev Montavarju metalna nova. Do junija 2013 so unovčile za šest milijonov evrov poroštev – torej več, kot je bil prvoten znesek poroštev. Višina izplačanega poroštva je bila od danega poroštva višja, ker vključuje izplačano poroštvo tudi stroške posojila in obresti.

Kmalu po unovčitvi zadnjega poroštva, julija 2013, je šlo podjetje v stečaj. A tudi stečaj Montavarja ni potekal gladko. Stečajni upravitelj Tadej Vodičar je v otvoritvenem poročilu zapisal, da od podjetja ni dobil vse dokumentacije o njegovem poslovanju pred stečajem.

Kot je za Pod črto Vodičar pojasnil v telefonskem pogovoru, zaradi pomanjkljive dokumentacije ni mogel ugotoviti, ali je bilo kakšno premoženje podjetja pred stečajem odtujeno na nepošten način. Je pa v stečaju vložil pet ali šest izpodbojnih tožb na prejšnje posle podjetja in s temi tožbami iztržil okoli 200.000 evrov. Zaradi teh tožb lahko v primeru stečaja Montavarja govorimo tudi o oškodovanju upnikov, je povedal Vodičar.

Vodičar ovadb proti podjetju ni podal. Potrdil pa nam je, da poslovanje podjetja preiskuje policija. V okviru preiskave so želeli informacije pridobiti tudi od njega.

O preiskavah poslovanja Montavarja je sicer pred tremi leti poročal časnik Večer. Policija naj bi preiskovala prav oškodovanje upnikov, ki je povezano s stečajem podjetja. Pred stečajem naj bi lastniki Montavarja premoženje in posle podjetja prenesli na družbo Metalvar, Montavar pa prodali neznani nepremičninski družbi Credit Finance Group iz Prage. Na ta način naj bi premoženje Montavarja pred stečajem na nedovoljen način z 90 milijonov evrov skopnelo na 15 milijonov evrov.

Upniki so v stečaju Montavarja prijavili za 99 milijonov evrov terjatev. Država je od podjetja do danes uspela izterjati 805.607 evrov unovčenega poroštva. Preostalega 5,2 milijona evrov unovčenega poroštva smo tako plačali davkoplačevalci.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno