Pluton gradnje

Podjetje Pluton gradnje, d. o. o., je novembra 2009 in januarja 2010 od Abanke dobilo posojili v skupni vrednosti 1,66 milijona evrov. Država je za posojilo jamčila s 581.000 evri poroštva.

Avgusta 2013 je banka unovčila poroštvo. Država ji je plačala 522.701 evrov.

Podjetje Pluton gradnje ni šlo v stečaj, ampak se je pol leta pred unovčitvijo poroštva, marca 2013, pripojilo družbi Ker 12. Novembra 2013 je šlo podjetje Ker 12, ki je prevzelo tudi dolgove Plutona, v stečaj. Končni lastnik podjetja Ker 12 ni znan – podjetje je v lasti britanske družbe Hajuti UK Limited, to pa je v lasti podjetja Js4 LLC iz ameriške zvezne države Delaware. Lastniki Js4 niso znani.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o izterjavi davka od dohodka pravnih oseb leta 2016 ugotovilo, da je družba Ker 12 eden izmed primerov, kjer so družbeniki podjetje »zlorabili s ciljem, da bi oškodovali upnike oziroma da bi v svojo korist ali v korist druge osebe zmanjšali premoženje družbe, čeprav so vedeli ali bi morali vedeti, da zaradi tega ne bodo uspeli poravnavati svojih obveznosti tretjim osebam«.

Nepravilnosti razkrivajo tudi poročila stečajne upraviteljice. Upraviteljica Ermina Bajuk je v izrednem poročilu v stečaju podjetja februarja 2014 zapisala, da je družba Pluton gradnje marca 2013 soustanovila družbo Projekt 10, d. o. o., in vanjo kot ustanovitveni vložek vložila več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. S tem pa so bili upniki Plutona oškodovani. Upraviteljica je zato pred sodiščem sprožila tožbe za vrnitev nepremičnin v stečajno maso Plutona. Kot nam je pojasnila, so tožbe še v teku.

Upraviteljica je poskušala stopiti tudi v stik z zadnjim direktorjem družbe Ker 12, da bi pridobila poslovno dokumentacijo podjetja. Ta je sodeč po javnih evidencah bival na Hrvaškem. Vendar pa dokumentacije zaradi neodzivnosti direktorja ni mogla dobiti. Kot nam je pojasnila Ermina Bajuk, zaradi tega ne more ugotoviti, katera podjetja so dolžna Pluton gradnjam oziroma podjetju Ker 12. Z uničenjem dokumentacije bi se lahko te terjatve prikrile.

Bajuk je zaradi tega podala kazensko ovadbo zaradi suma skrivanja oziroma uničenja poslovne dokumentacije. Kot nam je pojasnila, so proti podjetju ovadbe podali tudi drugi. V kateri fazi je kazenski postopek, Bajuk ni obveščena.

Podjetje Ker 12 upnikom sicer dolguje skupno več kot 20 milijonov evrov. Država je od podjetja kot vračilo unovčenega poroštva uspela izterjati 195.185 evrov. Preostalih 327.516 evrov je pokril državni proračun.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno