Konstruktor Gratrans

Podjetju Konstruktor Gratrans, hčerinski družbi Konstruktorja VGR, je Nova KBM marca 2010 dala 1,2 milijona evrov posojila. Država je za posojilo jamčila s 420.000 evri poroštva.

Marca 2012 je sledila unovčitev poroštva, država pa je banki nakazala še za 31.000 evrov več od prvotnega poroštva – 451.322 evrov. Po pojasnilih finančnega ministrstva je razlog za to določilo v pogodbah o poroštvu, da država banki krije tudi neplačane obresti na posojilo in druge stroške posojila.

Konstruktor Gratrans je v stečaju sicer pristal že decembra 2011. Za seboj je pustil več kot 27 milijonov evrov dolgov. Ob koncu stečaja so dobili upniki skupno poplačanih le 566.000 evrov.

Stečajna upraviteljica Irena Lesjak je ob popisu zalog in osnovnih sredstev podjetja ugotovila, da manjka 91.000 evrov osnovnih sredstev in 133.000 evrov zalog gramoza. Zato je podala prijavo na policijo.

Kot nam je pojasnila Irena Lesjak, je ob pregledu poslovne dokumentacije ugotovila, da se ta ne sklada z dejanskim stanjem. Zato je tudi podala prijavo policiji. O izidu prijave je nato niso obvestili, nam je še povedala.

Medijsko bolj znan je sicer primer lastnika Konstruktorja Gratransa – družbe Konstruktor VGR, ki je prav tako v stečaju. Tudi ta se je znašel v kazenski preiskavi. Po poročanju Večera je policija leta 2016 na tožilstvo podala ovadbo zaradi suma večmilijonskega oškodovanja podjetja. Konstruktor VGR naj bi namreč za več milijonov preplačal nakup zemljišč v Izoli.

Država je od Konstruktorja Gratrans uspela izterjati 60.875 evrov danega poroštva. Preostali znesek – torej slabih 360.000 evrov – smo banki povrnili davkoplačevalci.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjev