Ambi-Mont

Ambi-Mont, gradbeno podjetje, d. o. o., je julija 2009 od Banke Koper dobilo posojilo v višini 125.000 evrov. Država je za posojilo jamčila s 50.000 evri poroštva.

Približno tri leta pozneje, avgusta 2012, je Banka Koper unovčila državno poroštvo v višini 33.222 evrov. Dve leti zatem, julija 2014, je šel Ambi-Mont v stečaj.

Stečaj podjetja je vodil upravitelj Robert Biček. V javno objavljenih poročilih o stečaju podjetja je Biček zapisal, da je poslovna dokumentacija Ambi-Monta izginila.

»Upravitelj sem poskušal dobiti poslovno dokumentacijo s strani zadnje direktorice družbe. Upravitelj sem ugotovil, da je bila direktorica postavljena zgolj z nalogo predloga stečajnega postopka družbe ter da ni nikoli izvedla primopredaje dokumentacije s predhodnim poslovodstvom. Vabilo na razgovor, poslano predhodnemu poslovodstvu, se je vrnilo neprevzeto. Kontaktiral sem tudi poslovodstvo pred njim in tudi računovodkinjo ter poskušal pridobiti določena pojasnila. Od tega poslovodstva sem prejel primopredajni zapisnik, da je bila vsa poslovna dokumentacija predana novoimenovanemu poslovodečemu,« je Biček zapisal v otvoritvenem poročilu o stečaju podjetja.

Ker upravitelj ni mogel pridobiti nobene dokumentacije o poslovanju podjetja, ni mogel preveriti, ali podjetje morda še ima kakšno premoženje, ki ni zavedeno v javnih evidencah. Prav tako ni mogel preiskati, ali obstajajo kakšni sporni pretekli posli podjetja.

Stečaj se je tako končal brez kakršnega koli poplačila upnikom. Tudi država ni od podjetja izterjala niti centa. Tako je celoten strošek unovčenja poroštva države v višini 33.222 evrov nosil državni proračun.

Stečajni upravitelj Robert Biček stečaja podjetja ni želel javno komentirati.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

80 prispevkov

Fini delci v zraku: V Sloveniji bomo morali onesnaženost znižati za dve tretjini

Onesnaženje s finimi delci povzroča prezgodnja rojstva, bolezni in v Sloveniji več kot 800 preprečljivih smrti letno.

Tema: Okolje, Splošno
Članek,

Floods in Slovenia: How to help those affected

How you can help those affected by the current flooding in Slovenia. (Latest update: 15 August 2023, 10:30) …

Tema: Splošno
Article,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno