Metalles

Podjetje Metalles, kovinarstvo-mizarstvo, d. o. o., je julija 2009 od Banke Koper dobilo 100.000 evrov posojila. Država je za posojilo jamčila s 40.000 evri poroštva.

Že dobro leto dni pozneje, septembra 2010, je banka unovčila poroštvo države. Država je tako banki plačala 40.756 evrov poroštva. Višina izplačanega poroštva je bila od danega poroštva višja, ker vključuje izplačano poroštvo tudi stroške posojila in obresti.

Metalles je v stečaju pristal aprila 2010 – torej že pred unovčitvijo poroštva in le devet mesecev po pridobitvi posojila, zavarovanega s poroštvom.

V stečajnem postopku je upraviteljica Sonja Krajnčič ugotovila nekatera nenavadna dejstva. Podjetje je svojemu poslovnemu partnerju, družbi G-M&M, svoje izdelke prodajalo pod lastno ceno izdelkov. Izdelke so torej prodajali po ceni, ki ni zadoščala niti za pokritje stroškov izdelave izdelka.

Upraviteljica v stečaju prav tako ni dobila vse potrebne dokumentacije podjetja. Zato med drugim ni mogla ugotoviti, kdo bi lahko bil dolžan Metallesu, in izterjati te terjatve ter s tem omogočiti višje poplačilo upnikov.

Sonja Krajnčič nam je povedala, da so bili s prodajanjem izdelkov pod ceno upniki nedvomno oškodovani. Po njenem opažanju so pred stečajem iz podjetja odpeljali »vse, kar je bilo možno«.

Kot nam je še povedala Krajnčič, je bil Metalles nekoč uspešno podjetje. Izdelovali so opremo za bowling. Ta mora biti izjemno natančno izdelana, zato je bila upraviteljica presenečena nad tehnično dovršenostjo podjetja. Metalles je bil po njenih ugotovitvah v preteklosti tako bogato podjetje, da je lahko drugim podjetjem posojalo denar, ko slednji niso imeli dovolj lastnih sredstev za poslovanje.

Razmere naj bi se poslabšale po zamenjavi lastništva podjetja nekaj let pred stečajem. Takrat je podjetje iz meseca v mesec poslovalo slabše. Upraviteljica ni mogla zatrdno ugotoviti, zakaj je Metalles poslovnemu partnerju pričel izdelke prodajati pod ceno. Sumila pa je na zakulisne dogovore med poslovodstvoma obeh podjetij. Metalles je namreč po mnenju Sonje Krajnčič izdelke podjetju G-M&M pod ceno prodajal namenoma.

Upniki so v stečaju Metallesa prijavili 1,77 milijona evrov terjatev. Ob koncu stečaja leta 2016 so dobili poplačanih skupno le 202.063 evrov.

Država od Metallesa ni uspela izterjati niti centa unovčenega poroštva. Celotnih 40.756 evrov unovčenega poroštva smo tako plačali davkoplačevalci.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have some spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno