Klet Bistrica

Podjetju Klet Bistrica, vinogradništvo in vinarstvo, d. o. o., je novembra 2009 Abanka dala 200.000 evrov posojila. Država je zanj jamčila s 100.000 evri poroštva.

Dve leti pozneje, decembra 2011, je banka poroštvo unovčila. Država je banki plačala 96.968 evrov. Vendar je nato trajalo še nadaljnji dve leti, da je šla Klet Bistrica v stečaj. To se je zgodilo oktobra 2013.

Kot je v otvoritvenem poročilu o stečaju podjetja zapisal upravitelj Simon Prelogar, Klet Bistrica ni poslovala že vsaj od marca 2012. Prelogar je ob prevzemu poslov podjetja ugotovil, da v zalogah manjka 469 hektolitrov vina. Računi za prodajo niso bili izdani, prav tako pa vina ni bilo v kleteh podjetja.

Kot nam je pojasnil Prelogar, je šlo podjetje Klet Bistrica v stečaj prepozno. Podjetje je bilo približno leto dni pred stečajem prodano novemu lastniku, ta pa je podjetje »izpraznil«, torej prodal premoženje podjetja. Prelogar je nato nekdanjega direktorja tožil in na sodišču tudi zmagal. Sodišče je presodilo, da mora nekdanji direktor plačati 20.000 evrov odškodnine. Toda Prelogar ocenjuje, da tudi tega denarja ne bo dobil plačanega.

Država je od Kleti Bistrica do danes uspela dobiti povrnjenih 14.718 evrov. Davkoplačevalci smo torej v tem primeru pokrili dobrih 85.000 evrov izplačila poroštva banki.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

77 prispevkov

Januar in februar na Pod črto: Problemi s plastiko, sprejem pravilnika o poklicnih boleznih in mednarodne preiskave

Zaključevali smo z večmesečno preiskavo o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodni preiskavi o femicidu v …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Kaj vse smo naredili z vašo podporo?

Objavili smo dve novi epizodi podkasta in nadaljevanje teme o poklicnih boleznih, kjer se po treh desetletjih napovedujejo spremembe na …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno