Krepek, d. o. o.

Podjetje Krepek, prevoz in vgradnja betona, d. o. o., je marca 2010 od Abanke dobilo 200.000 evrov posojila. Država je za posojilo jamčila s 70.000 evri poroštva.

Avgusta 2012 je banka poroštvo na neodplačan del posojila unovčila. Država ji je plačala 58.579 evrov.

Približno leto dni pozneje, julija 2013, je šlo podjetje v stečaj. Po oceni stečajnega upravitelja Igorja Pirca naj bi podjetje za seboj pustilo okoli dva milijona evrov dolga.

Takratna lastnica podjetja je Pircu povedala, da je podjetje leta 2012 kupila od družbe S-Metal. Razlog za nakup naj bi bila solidna boniteta podjetja. Kmalu po nakupu podjetja pa naj bi na podjetje začele prihajati terjatve upnikov in blokade računov.

Pirc je od direktorice želel pridobiti poslovno dokumentacijo podjetja, vendar mu je ta pojasnila, da je celotna dokumentacija zgorela v požaru na sedežu podjetja.

Igor Pirc nam je v telefonskem pogovoru povedal, da v primeru podjetja Krepek gotovo obstaja sum oškodovanja upnikov oziroma sum, da podjetje prikriva pretekle sporne posle. Ker je dokumentacija uničena, ne more vedeti, ali je podjetje v preteklosti imelo v lasti kakšne premičnine, na primer delovne stroje, ki bi jih lahko v stečaju zarubili in prodali. Prav tako ne ve, kako je lahko celotna dokumentacija zgorela. Kot nam je pojasnil, je zaradi uničene dokumentacije podal prijavo na policijo.

Zaradi pomanjkanja dokumentacije je lahko Pirc le zaključil, da podjetje nima nobenega premoženja. Upniki so tako ostali v celoti nepoplačani. Tudi vseh 58.579 evrov izplačanega državnega poroštva banki je kril državni proračun, saj država od podjetja ni izterjala niti centa.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Jamstvena shema

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

65 prispevkov

Kako nam lahko posredujete informacije ali dokumente

Mnoge preiskovalne zgodbe, ki jih objavimo na Pod črto, temeljijo na informacijah, ki ste nam jih posredovali bralci. Ker je …

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Pod črto priporoča v poletno poslušanje: izbor tujih podkastov

Kmalu bosta minili dve leti, odkar smo objavili naš prvi Pod črto podkast. Zato tokrat naša priporočila v celoti posvečamo …

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno