Pregled najpomembnejših tem na Pod črto v letu 2021

Hvala, ker ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled našega dela in mesečno poročilo za december.

Za nami je še eno nenavadno leto.

Zelo smo veseli, da ste bili tudi v letu 2021 z nami. Radi bi se vam zahvalili, ker ste spremljali, komentirali, delili in celo soustvarjali naše vsebine. Še posebej smo hvaležni vsem, ki ste nas v teh viharnih časih podprli tudi z donacijo.

V letu 2021 ste nas bralke in bralci podprli z 39.947 evri donacij, kar je največ do sedaj, od začetka delovanja do zdaj pa je Pod črto od bralcev in bralk skupno prejel že več kot 150.00 evrov donacij. Hvala!

Prek donatorskih pogodb nas je v letu 2021 podprlo 16 donatorjev, ki se jim prav tako najlepše zahvaljujemo. Ponosni smo tudi, da so pomen našega dela prepoznale in finančno podprle mednarodne fundacije.

Z vašo podporo smo dosegli zastavljeni cilj in zbrali 200.000 evrov za delovanje Pod črto v 2021. Najlepša hvala!

Vizualizacija: Metod Blejec

Za vas smo pripravili pregled naših najpomembnejših zgodb in uspehov preteklega leta.

 

Mediji 

Ilustracija: Matija Medved, oblikovanje: Metod Blejec

V okviru naše preiskovalne serije o dogajanju na slovenskem medijskem trgu smo v minulem letu objavili pregled ključnih ugotovitev naše večletne preiskave o medijskem lastništvu v Sloveniji. Prav tako pa smo v letu 2021 nadaljevali z objavo novih vsebin.

Objavili smo novo dvodelno preiskavo o vplivu SDS na televizije. O tej tematiki smo posneli tudi epizodo podkasta. Prav tako pa smo objavili nov primer medijske cenzure v prid ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću na časopisu Delo.

Spremljali smo razvoj tem, ki smo jih preiskali v preteklih letih. Poročilo nadzornega odbora Mestne občine Koper je pritrdilo ugotovitvam naše preiskave o delovanju občinskih medijev, ki smo jo objavili leta 2019. Kot smo ugotovili v preiskavah, občinska glasila pomenijo eno izmed največjih anomalij na slovenskem medijskem trgu. Slovenske občine namreč za izdajanje občinskih glasil vsako leto porabijo po več milijonov evrov javnega denarja. Te medije pa lahko župani brez posledic uporabljajo za promocijo svojega dela, politično propagando in napad na nasprotnike.

Članki:

Podkast:

 

Pod črto je zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja lani je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo Sove na sodbo okrožnega sodišča v zvezi s prepovedjo objave člankov o sporni porabi sredstev iz tako imenovanega črnega fonda Sove v času, ko je agencijo vodil Iztok Podbregar, in ugodilo pritožbi Zavoda Pod črto. Po štirih letih smo marca tako lahko ponovno objavili vse članke, ki smo jih morali na zahtevo sodišča iz objave umakniti poleti leta 2017.

Članki:

 

Astroturfing

Ilustracija: Metod Blejec

Ena naših najbolj odmevnih lanskih vsebin je bila preiskovalna serija o astroturfingu, ki temelji na večmesečni preiskavi, pri kateri smo sodelovali z inštitutom Danes je nov dan.

Astroturfing pomeni ustvarjanje lažne javnosti, gre za strategijo, ki poteka na družbenih omrežjih in pomeni načrtno maskiranje dejanskih avtorjev kritičnih ali pohvalnih zapisov. Namesto da kritiko svojega političnega nasprotnika tvitne politik ali uradni profil njegove stranke, jo tvitne profil neke tretje osebe. A ta profil je v resnici pod nadzorom te politične stranke.

V preiskavi smo ugotovili, da se na Twitterju se pojavljajo uporabniški profili z ukradenimi profilnimi fotografijami, ki širijo ideje največje vladne stranke in napadajo njene kritike. Njihovo delovanje vzbuja sum, da gre za neavtentično politično delovanje.

Twitter je na podlagi naše preiskave na svojem družbenem omrežju suspendiral 12 profilov, za katere smo pri Pod črto v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan in uporabnico Twitterja Objave iz kleti ugotovili, da širijo propagando stranke SDS, obenem pa uporabljajo neavtentične profilne fotografije.

Objavi naših člankov je sledila še tako imenovana »afera Kopriva«, med katero se je izkazalo, da je poslanka SDS Alenka Jeraj upravljala anonimni profil na Twitterju, kjer se je predstavljala z uporabniškim imenom Kopriva.

Delovanje stranke SDS in primer poslanke Jeraj smo komentirali za več medijev. Problematiki spletne komunikacije in propagande pa smo posvetili tudi rubriko Pod črto priporoča, v kateri smo zbrali več dokumentarnih filmov, člankov in podkastov, ki pomagajo pri razumevanju kompleksnosti sodobnega komunikacijskega ekosistema.

Preiskovalna serija: 

Sprememba na bolje: 

Pod črto priporoča: 

 

Nadzor nad delom represivnih organov: Primer Marina

Ilustracija: Una Rebić

Nadaljevali smo s preiskavo kluba Marina, najbolj zloglasnega bordela v Sloveniji.

Predstavili smo vlogo odvetnikov lastnikov Marine pri delovanju kluba in nepravilnosti pri preiskavi primera, ki so privedle do pravnomočne izločitve dokazov proti trgovcem z ljudmi in uvedbe internega nadzora v policiji.

Članka:

Vsi članki iz preiskovalne serije o delovanju kluba Marina:

 

Mednarodni vpliv preiskav Pod črto

Foto: Evropska komisija

Mednarodne novinarske organizacije so v junija objavljenem poročilu opozorile na poskuse stranke SDS pri podrejanju slovenskih medijev, napade na novinarje prek družbenih omrežij in na problem lastništva medijev v Sloveniji. Poročilo v obsežnem delu citira preiskave o medijskem lastništvu, ki smo jih v zadnjih letih objavili pri Pod črto.

Poročilo Evropske komisije, ki je bilo objavljeno julija lani, pa obsežno citira naše ugotovitve o medijih. Poročilo hkrati opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije, na kar že več let opozarjamo tudi pri Pod črto.

Spremembe na bolje:

 

Kriminal

Jure Janković. Foto: Aleš Beno/Finance

Lani smo objavili članek o izvoru 1,2 milijona evrov, s katerim je Jure Janković, sin ljubljanskega župana, poplačal svoj dolg podjetniku Marjanu Pišljarju.

Podjetje Big Step iz Hongkonga je namreč leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića, končni lastnik podjetja pa je hrvaški odvetnik Miroslav Plišo, ki je bil direktor več podjetij iz davčnih oaz. Plišo je bil v preteklosti lastnik ali direktor množice podjetij iz davčnih oaz, sedaj pa se ukvarja z luksuznim turizmom v hrvaški Istri.

Članek:

 

Multimedijska zgodba o prekomernem zunanjem oglaševanju

Foto: Metod Blejec

Septembra lani smo objavili svojo prvo multimedijsko zgodbo, v kateri smo razkrili skrito ceno izposoje koles v Ljubljani. Prikazali smo, kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ podjetju Europlakat dovolila dodatne oglasne površine v mestu.

V zameno za storitev so pridobili dovoljenje za uporabo javnih površin za namen oglaševanja na več kot 400 lokacijah, med drugim tudi v starem mestnem jedru, do leta 2033. Problematiki oglaševanja v prestolnici smo namenili tudi epizodo Pod črto podkasta.

Infografika: Metod Blejec

 

Multimedijska zgodba o oglaševanju v Ljubljani:

Podkast:

 

Spletni masterclass o podkastih

Avtor: Metod Blejec

Lani jeseni smo v sodelovanju z večkrat nagrajeno producentko in strokovnjakinjo za preiskovalni podkast Susanne Reber izvedli spletno masterclass delavnico z naslovom Podkasti – moč zvoka v novinarstvu.

Susanne Reber je ustanoviteljica slovitega ameriškega podkasta Reveal, producentka in ustanoviteljica podkasta Verified ter večkratna dobitnica Peabodyjeve nagrade (ameriškega oskarja za podkaste) in nagrade emmy. Z nami je z nasveti sodelovala tudi pripravi nove podkast serije v več delih, ki bomo jo objavili konec tega meseca.

Naše prve masterclass delavnice se je udeležilo 20 ustvarjalcev podkastov. Delavnico sta v sodelovanju s Susanne Reber vodila naša odgovorna urednica Taja Topolovec in novinar Lenart J. Kučić.

 

Razvoj organizacije in mednarodna sodelovanja

V 2021 smo dodatno nadgradili področje vodenja financ, saj se nam je kot vodja pisarne in financ pridružila nova sodelavka Nina Hlebec.

Naš novinar Lenart J. Kučić je na povabilo Evropskega parlamenta sodeloval v razpravi o svobodi medijev v Sloveniji, ki je potekala marca lani. Podlaga za povabilo je bila naša večletna preiskava o medijskem lastništvu v Sloveniji. Preiskavo je v članku o omejevanju medijske svobode v Sloveniji obširno citiral tudi vplivni bruseljski spletni medij Politico EU. Lenart J. Kučić se je udeležil tudi pogovora z delegacijo evroposlancev in evroposlank v okviru misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki preverja stanje na področju pravne države, tudi svobode medijev.

Odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec je kot ena od 25 izbranih novinarjev in urednikov sodelovala v dvomesečnem intenzivnem izobraževanju o razvoju digitalnih medijskih produktov na City University v New Yorku. Gre za poseben program, namenjen majhnim in srednje velikim medijskim organizacijam, ki ga v okviru City University of New York (CUNY) izvaja Craig Newman Graduate School of Journalism. Namen programa je predstaviti pristope za razvoj in vpeljavo medijskih produktov, ki uspešno nagovarjajo občinstvo.

V sodelovanju z uveljavljenimi strokovnjaki akademije Deutsche Welle (DW) je ekipa Pod črto uspešno izvedla večdnevno svetovanje na temo organizacijske stabilnosti. Gre za podporno aktivnost programa iniciative Civitates, namenjenega neodvisnemu preiskovalnemu novinarstvu, v okviru katerega smo bili leta 2020 izbrani za triletno financiranje v ostri evropski konkurenci. Na srečanjih smo podrobneje predstavili in analizirali naš organizacijski in medijski model.

Novembra smo na temo ustvarjanja preiskovalnih podkastov sodelovali na največji mednarodni konferenci za preiskovalno novinarstvo v organizaciji Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo (GIJN).

Naša odgovorna urednica in vodja produkcije podkastov Taja Topolovec je kot ena od treh vabljenih strokovnjakov in strokovnjakinj sodelovala na panelu o preiskovalnih podkastih. V mednarodni zasedbi ustvarjalcev podkastov je z udeleženci delila nasvete o tem, kako se lotiti preiskovalnega podkasta in kako moč zvoka uporabiti pri pripovedovanju preiskovalnih zgodb. Zbirko nasvetov o ustvarjanju preiskovalnih podkastov najdete na povezavi.

V letu 2021 smo na povabilo organizatorjev izvedli tudi dve delavnici za BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), in sicer na temo ustvarjanja podkastov in fundraisinga.

 

Sedma obletnica Pod črto

Avtor: Metod Blejec

V preteklem letu smo praznovali že 7. obletnico delovanja! To ne bi bilo mogoče brez vaše podpore. Ponosni smo na to, koliko zgodb, ki so nastale z vašo podporo, je že pripomoglo k spremembam na bolje. V sedmih letih se jih je nabral res lep nabor.

Ob tej priložnosti smo za vas pripravili tudi posebno darilo – omejeno serijo rojstnodnevnih skodelic, ki so nastale v sodelovanju Pod črto in Polonapolona.

Skodelice z motivom našega watchdoga Klarka lahko še vedno prejmete kot darilo v zahvalo za podporo Pod črto, če nas podprete v 2022. 

>> Želim podpreti Pod črto v letu 2022.

Ker zaradi razmer nismo mogli organizirati praznovanja s torto, smo vas povabili v podkast praznovanje.

 

Nove epizode Pod črto podkasta

Avtor: Metod Blejec

V minulem letu smo za vas pripravili tri nove epizode Pod črto podkasta, v prvih štirih letih pa smo jih skupno posneli 28.

Epizode:

 

Namig: že jutri prihaja na vaša ušesa 30. epizoda Pod črto podkasta, v kateri boste lahko v dvajsetih minut izvedeli vse o naših najpomembnejših zgodbah preteklega leta in spremembah, ki so se zgodile v povezavi z njimi.

 

December na Pod črto

Sledimo našim zgodbam: decembra so pred preiskovalno komisijo državnega zbora potekala zaslišanja, v katerih so člani komisije ugotavljali domnevno nezakonito financiranje stranke SDS v povezavi z madžarskim financiranjem medijskega sistema pod okriljem stranke. Pri Pod črto smo v okviru večletne preiskave o medijskem lastništvu v Sloveniji analizirali nastanek celotnega medijskega sistema pod okriljem stranke SDS, med drugim tudi vpliv na televizije.

Decembra smo objavili posebno epizodo podkasta ob 7. rojstnem dnevu Pod črto, v kateri ste sodelovali tudi poslušalci in poslušalke. Zanimalo nas je, kdaj ste prvič slišali za Pod črto in katere zgodbe so se vam v prvih sedmih letih zdele najpomembnejše. V epizodi se nam prvič pridruži tudi širši del ekipe Pod črto, člani našega strokovnega sveta in sveta zavoda ter večletni donator.

Podkasti so tudi osrednji motiv praznične edicije Pod črto priporoča, v kateri smo za vas med prazniki zbrali zanimiv nabor podkastov o praznovanju.

V decembru smo prejeli donacije prek 3 donatorskih pogodb.

December 2021: prilivi in odlivi

Donacije bralcev: 2.623 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 10.150 EUR

Projektna sredstva: 5.657,5 EUR (gre za nakazilo sredstev projekta Learning Initiatives, Civitates)

Stroški dela: 18.151,58 EUR

Plačilo storitev: 2.910,13 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 450,43 EUR

 

Mesečna poročila 2021

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno