Junij na Pod črto: poročilo o medijih v Sloveniji in dolg Jureta Jankovića

Junija smo razkrili, kdo je poravnal dolg Jureta Jankoviča v višini 1,2 milijona evrov. Novo evropsko poročilo o stanju v slovenskih medijih pa obsežno citira ugotovitve naših preiskav.

Ilustracija: Metod Blejec

Pričnimo z učinki našega dela v juniju: poročilo Evropskega mehanizma za hiter odziv na področju svobode medijev o stanju v slovenskih medijih v obsežnem delu citira preiskave Pod črto o medijskem lastništvu in astroturfingu.

Izpostavljajo še naše ugotovitve glede vpliva lastnikov Dela na poročanje novinarjev ter poskusov stranke SDS za podreditev Slovenske tiskovne agencije in RTV Slovenija. Evropski mehanizem za hiter odziv, ki združuje vodilne mednarodne novinarske organizacije, spremlja in nadzoruje napade na medije v članicah Evropske unije in kandidatkah za vstop.

Dolg Jureta Jankoviča poravnalo podjetje iz Hongkonga

V juniju smo objavili prispevek, v katerem razkrivamo, da je hrvaški odvetnik Miroslav Plišo prek svojega podjetja Big Step iz Hongkonga poravnal 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Gre za delno povračilo dolga v višini 3 milijone evrov, ki si jih je leta 2009 Jure Jankovič izposodil od podjetnika Marjana Pišljarja. Celoten prispevek lahko preberete na tej povezavi.

Letno poročilo o našem delu v 2020

Kljub vsem izzivom je bilo 2020 za Pod črto uspešno. K temu ste pomembno prispevali z vašo podporo. Za vas smo tako pripravili letno poročilo (v PDF-obliki) o našem delu, v katerem najdete zbrane spremembe na bolje, najpomembnejše zgodbe, predstavitev ekipe ter kdo nas pri našem delu podpira.

Uspešno izvedeno svetovanje z akademijo Deutsche Welle (DW)

V mesecu juniju je ekipa Pod črto uspešno izvedla večdnevno svetovanje na temo organizacijske stabilnosti v sodelovanju z uveljavljenimi strokovnjaki akademije Deutsche Welle (DW). Gre za podporno aktivnost v okviru programa iniciative Civitates, namenjenega neodvisnemu preiskovalnemu novinarstvu, v okviru katerega smo bili lani izbrani za triletno financiranje v hudi evropski konkurenci.  Na srečanjih smo podrobneje predstavili in analizirali naš organizacijski in medijski model.

Prihaja nova serija podkast epizod

Za vas pripravljamo posebno podkast serijo, ki bo temeljila na uporabi dokumentarističnega pristopa.

Poslušalke in poslušalci boste skozi serijo več epizod z nami stopili naravnost v zgodbo, v kateri bomo srečali različne posameznike, ki so z zgodbo povezani. Produkcija je v polnem teku, nove epizode pa bodo z vami že jeseni!

Če ste morda zamudili katero izmed prejšnjih epizod, jih lahko zbrane najdete tukaj. Veseli bomo tudi, če naš podkast dodate v vaš najljubši odjemalec podkastov – tako gotovo ne boste zamudili nove jesenske serije.

Pri ministrstvu za kulturo so zavrnili sofinanciranje našega projekta, katerega del je tudi nova serija podkastov. Odločili smo se, da ga bomo kljub temu izvedli v celoti. Nas boste pri tem podprli? Celoten projekt smo predstavili TUKAJ >>

Finančno poročilo za mesec junij 2021

Z vašo pomočjo se vztrajno približujemo cilju kampanje #podpri2021, s katero želimo zbrati 200.000 evrov za delovanje medija Pod črto v letu 2021.  Vaša podpora dokazuje, da preiskovalno novinarstvo prepoznavate kot pomemben del medijske krajine v Sloveniji.

Potek kampanje lahko spremljate tukaj. Med zbrana sredstva prištevamo vse prihodke za leto 2021, tako vaše donacije kot tudi že prejeta projektna sredstva za leto 2021.

Hvala vsem, ki ste nas do zdaj že podprli z donacijo!

Junij 2021: prilivi in odlivi

Donacije bralcev: 1.069 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 2.950 EUR

Stroški dela: 11.822,86 EUR

Nakup opreme za produkcijo podkasta: 673,40 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 273,35EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

1 komentar

Bogdan Kranjc 14. 7. 2021, 15.49

Zakaj vse komentarje brišete se bojite kritike .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno