Zavrnitev financiranja nas ne bo ustavila: podprite izvedbo naših preiskav

Pri ministrstvu za kulturo so zavrnili sofinanciranje našega projekta. Odločili smo se, da ga bomo kljub temu izvedli v celoti. Nas boste pri tem podprli?

Kreativa: Taja Topolovec, Oblikovanje: Metod Blejec

Letos februarja smo na Pod črto pričeli z objavo odmevne preiskovalne serije o astroturfingu v Sloveniji.

Več mesecev smo analizirali strategije astroturfinga v Sloveniji in razkrili, kako deluje mreža dobrih 300 profilov na Twitterju, ki širijo ideje stranke SDS ter napadajo kritike in nasprotnike te stranke oziroma vlade.

Naša preiskovalna serija je odmevala v medijih, na RTV Slovenija pa so na podlagi naše preiskave pripravili oddajo Tarča, v kateri je gostoval tudi avtor člankov Anže Voh Boštic.

Twitter je nato aprila suspendiral 12 profilov, za katere smo v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan in uporabnico Twitterja Objave iz kleti ugotovili, da uporabljajo strojno generirane ali ukradene profilne fotografije in širijo sporočila v podporo stranki SDS ali vladi.

Pri ministrstvu za kulturo so zavrnili sofinanciranje našega projekta. Odločili smo se, da ga bomo kljub temu izvedli v celoti. Nas boste pri tem podprli? Podpri Pod črto >>

Na podlagi naše preiskave o astroturfingu in dvodelne preiskave o vplivu SDS na televizije so nas pri Evropski komisiji povabili tudi na intervju ob pripravi novega poročila o vladavini prava v Evropi. Prav tako sta bili obe preiskavi pomemben vir za evropsko poročilo o medijih v Sloveniji, ki so ga včeraj objavili pri Evropskem mehanizmu za hiter odziv na področju svobode medijev.

Obe preiskavi sta del projekta, ki smo ga v začetku leta prijavili na redni letni razpis za sofinanciranje programskih medijskih vsebin pri ministrstvu za kulturo.

Vendar pa to ni vse, kar smo na razpis prijavili v okviru projekta z naslovom ‘Zgodbe, ki so pomembne: Poglobljene, narativne in multimedijske preiskovalne zgodbe’.

Prijavili smo tudi novo serijo podkastov, ki se je lotevamo na povsem nov način.

Poslušalke in poslušalci boste skozi serijo več epizod z nami stopili naravnost v zgodbo, v kateri bomo srečali različne posameznike, ki so z zgodbo povezani.

Gre za pripovedni podkast, ki ga ljubitelji podkastov gotovo poznate. Med najbolj uspešne podkaste tega žanra spadajo This American Life, Radiolab in Reveal. V novi seriji Pod črto, ki jo bomo pričeli objavljati letos jeseni, vas s sabo povabimo v zgodbe in prostore z uporabo dokumentarističnih in pripovednih tehnik.

Pri pripravi nove podkast serije sodelujemo tudi z veteranko preiskovalnega podkasta Susanne Reber, nekdanjo soustanoviteljico ameriškega podkasta Reveal, producentko podkasta Verified in večkratno dobitnico Peabodyjeve nagrade, ameriškega oskarja za podkaste, ter nagrade emmy.

Vodja projekta Taja Topolovec je bila zaradi razvoja nove serije podkastov izbrana tudi v prestižni izobraževalni program City University of New York (CUNY), ki je potekal med aprilom in junijem letos.

V okviru projekta smo prijavili tudi pripravo vizualne multimedijske zgodbe o vplivu oglaševanja, ki jo že pripravljamo. V tej zgodbi analiziramo, koliko onesnaževanja javnega prostora z oglasnimi mesti in oglasi smo deležni prebivalke in prebivalci Ljubljane »v zameno« za bolj zeleno glavno mesto.

Celotna vrednost prijavljenega projekta, ki vključuje predstavljene preiskave in podkast, je 60.000 evrov.

Pri ministrstvu je mogoče v skladu z razpisnimi pogoji pridobiti največ polovico sredstev za izvedbo projekta. Prijavili smo torej projekt za sofinanciranje v višini 30.000 evrov, preostala sredstva pa bomo zagotovili s podporo evropske fundacije Civitates, programa za podporo nevladnim organizacijam Veleposlaništva ZDA, Programa Active Citizens Fund (ACF) v Sloveniji in z lastnimi sredstvi.

Strokovna komisija našega projekta ni predlagala v financiranje. Z ministrstva pa so nam poslali negativno odločbo.

Kot lahko preberete v odločbi, ki jo objavljamo v celoti, je obrazložitev zavrnitve projekta zelo pomanjkljiva in slabo argumentirana. Komisija med drugim sklene, da »pomen za razvoj kulture in jezika ni razviden« in da »gre za že obstoječe aktivnosti«, hkrati pa teh sklepov v obrazložitvi ne pojasni. 

Zaradi pomanjkljivo obrazložene odločbe smo na upravno sodišče vložili tožbo proti ministrstvu (več o tem, zakaj smo se odločili za tožbo, pojasnjujemo na koncu te objave).

Ker verjamemo v projekt, smo se odločili, da ga kljub negativni odločbi ministrstva izvedemo v celoti. Delno smo sredstva za izvedbo že uspeli zagotoviti, za izvedbo projekta v celoti pa potrebujemo tudi vašo podporo.

Veseli bomo, če nas boste pri tem pri tem podprli po svojih zmožnostih – za izvedbo projekta namreč potrebujemo še 30.000 evrov dodatnih sredstev.

Vse vaše donacije za izvedbo projekta bomo prišteli v našo letno kampanjo #PodpriPodČrto, s katero zbiramo sredstva za delovanje v letu 2021. Prav tako pa vas bomo posebej obvestili o tem, kolikšen del manjkajočih sredstev za izvedbo projekta smo uspeli zbrati z vašo pomočjo.

Hvala, ker s svojo podporo omogočate preiskovalno novinarstvo v Sloveniji! –> PODPRI IZVEDBO PROJEKTA >>

 

VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

Pri Pod črto smo z mnogimi prijavami naših projektov na razpise zelo uspešni. Seveda pa ne z vsako.

Zato nam je povsem jasno, da nobena prijava na razpis ne zagotavlja, da boš sredstva za prijavljeni projekt tudi prejel.

Na negativne odločbe na razpisih ne odgovarjamo z vlaganjem tožb. V primeru zavrnitve našega projekta s strani ministrstva pa smo se odločili drugače in vložili tožbo na Upravnem sodišču.

 

  • Zakaj ste vložili tožbo proti ministrstvu za kulturo?

Razlogi za vložitev tožbe proti ministrstvu so trije.

To je edini način, kako je sploh mogoče odgovoriti na poslano odločbo ministrstva, z vsebino katere se ne strinjaš. Pritožba na odločbo ministrstva za kulturo namreč ni mogoča.

Drugi razlog je, da zavrnitev sofinanciranja našega projekta temelji na pomanjkljivo obrazloženi odločbi, iz katere ni mogoče razbrati, zakaj, kako in na podlagi česa je komisija prišla do svojih sklepov in zaključkov. Primera sklepov, ki jih komisija v odločbi podrobneje ne pojasnjuje, sta med drugim, da »gre za že obstoječe aktivnosti« ali »pomen za razvoj kulture in jezika ni razviden«.

Tretji razlog pa je širši od zavrnitve našega projekta.

Menimo namreč, da gre za sum zlorabe javnega razpisa za doseganje političnih ciljev.

Uporaba javnega razpisa kot mehanizma za izvajanje finančnega pritiska na medije, ki trenutni vladi niso povšeči, je izredno problematično, saj je nadzor delovanja oblasti ena ključnih nalog medijev.

Obstaja tudi sum zlorabe javnih sredstev za namen financiranja lastnega, strankarskega medijskega sistema.

Nesprejemljivo je, da politika sama sebi podeljuje javna sredstva za medije, v katerih širi sovražne vsebine, propagando in napada svoje politične nasprotnike. Mediji niso propagandna glasila političnih strank in nesprejemljivo je, da se jih financira z javnimi sredstvi, ki so namenjena medijskim vsebinam.

 

  • Kakšen projekt ste letos prijavili na razpis ministrstva za kulturo?

Pri Pod črto smo na razpis letos prijavili projekt z naslovom ‘Zgodbe, ki so pomembne: Poglobljene, narativne in multimedijske preiskovalne zgodbe’. 

Gre za preiskovalni medijski projekt, ki vključuje nove preiskovalne zgodbe na področju pregona korupcije in kriminala, zdravstva, okoljske problematike ter medijev in novih tehnologij. Nove preiskave bi v okviru projekta objavili v obliki preiskovalnih serij v člankih, nove podkast sezone z uporabo pripovedne metodologije, vizualnih multimedijskih zgodb in kratke video produkcije.

 

  • Za kakšen razpis ministrstva pravzaprav gre?

Letni javni razpis za sofinanciranje medijskih vsebin je edini razpis v Sloveniji, ki je neposredno namenjen sofinanciranju medijskih vsebin v slovenskem jeziku.

Razpis je sestavljen iz dveh področij (A in B). V okviru področja A se lahko prijavljajo vsi mediji, ki so vpisani v razvid medijev pri ministrstvu za kulturo, področje B pa je namenjeno programom posebnega pomena – predvsem lokalnim medijem ali medijem, namenjenim posebnim skupinam (npr. študentom).

S Pod črto smo oddali vlogo za sofinanciranje medijskih vsebin za področje A. V skladu z razpisnimi pogoji je lahko največja vrednost prijavljenega projekta 60.000 evrov, vloga za sofinanciranje pa lahko obsega največ 50 % celotne vrednosti projekta. Preostala sredstva mora prijavitelj zagotoviti sam.

Pri Pod črto smo prijavili projekt v vrednosti 60.000 evrov, pri čemer smo s podporo fundacije Civitates, Programa Active Citizens Fund (ACF) v Sloveniji in Veleposlaništva ZDA za izvedbo projekta že uspeli zagotoviti sofinanciranje v višini 22.274 EUR. Prav tako smo ob prijavi predvideli, da bomo v projekt vložili tudi vsaj 8.000 lastnih sredstev.

 

  • Zakaj ste pričeli projekt izvajati, preden ste prejeli odločbo ministrstva?

Razpis je zastavljen na način, da se nanj prijavlja projekte, ki se začenjajo izvajati s 1. 1. 2021, torej v veliko primerih še preden prijavitelj izve rezultate razpisa. Pri Pod črto smo prijavili projekt, ki se začne s 1. 2. 2021, in smo ga v skladu z našo prijavo takrat tudi pričeli izvajati. Seveda z zavedanjem, da projekt morda ne bo izbran v sofinanciranje ali pa bo to morda nižje od zaprošenega (zaprositi je mogoče za do 50-odstotno financiranje vrednosti projekta, vendar ni nujno, da ministrstvo odobri to vrednost, vrednost je lahko tudi nižja).

 

  • Ste bili v preteklosti uspešni s prijavami na razpis ministrstva za kulturo? 

Smo. Kot je objavljeno na naši spletni strani, smo v 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 in 2020 prejeli podporo v okviru Rednega letnega javnega projektnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev (Ministrstvo za kulturo RS) v skupni višini 134.893,00 € (14.784,00 €, 19.200,00 €, 20.400,00 €, 28.297,00 €, 28.776,00 €, 23.436,00 €).

V preteklih letih smo na razpis ministrstva za kulturo v sofinanciranje uspešno prijavili projekte, v okviru katerih smo preiskovali zlorabe medijskega lastništva v Sloveniji, sporne posle družine Janković, delovanje pogrebnikov podjetij, napake pri delu policije in izgubljene milijone v razvojnih centrih slovenskega gospodarstva.

 

  • Katere vsebine so del prijavljenega projekta? 

V okviru projekta smo do tega trenutka izvedli preiskovalno serijo o astroturfingu v Sloveniji in preiskavo o vplivu SDS na televizije.

Preiskava o astroturfingu je bila zelo odmevna tako doma kot v tujini. Na podlagi preiskave o astroturfingu je Twitter odstranil lažne profile, za katere smo ugotovili, da uporabljajo ukradene oziroma strojno generirane profilne fotografije. V okviru projekta pripravljamo še dva samostojna vsebinska sklopa, enega o okolju in oglasnih površinah, drugega o poklicnih boleznih.

Prav tako že od pomladi pripravljamo novo podkast serijo. Ne gre za posamezne epizode, kakor smo jih pripravljali do sedaj, ampak celotno serijo podkastov na eno temo. Trenutno smo sredi snemanja, objavo celotne serije pa načrtujemo v začetku jeseni.

 

  • Zakaj ste prijavili preiskovalne zgodbe, v katerih se ukvarjate s stranko SDS, ki je trenutno na oblasti in tudi vodi ministrstvo za kulturo?

Ker je naloga novinarstva, posebno pa preiskovalnega novinarstva, nadzorovanje tistih, ki so trenutno na oblasti.

Ministrstvo na razpisu razdeljuje javna sredstva, ki so namenjena ustvarjanju kakovostnih medijskih vsebin v slovenskem jeziku. Prijavljene projekte ocenjuje strokovna komisija, ki bi morala biti politično neodvisna, in ob prijavi projektov bi tako moralo biti povsem vseeno, ali so tistim na oblasti izbrane vsebine na razpisu všeč ali ne.

Javna sredstva za medije namreč niso namenjena politični propagandi.

 

  • Projekt, ki ste ga prijavili na razpis ministrstva za kulturo, se mi zdi pomemben. Kako vas lahko podprem?

Veseli bomo donacije po vaših zmožnostih.

Podprete nas lahko z nakazilom prek bančnega računa, enkratno ali mesečno donacijo prek storitve Paypal (mogoče je tudi nakazilo z uporabo plačilne kartice, četudi niste uporabniki storitve). Mogoče nas je podpreti tudi z donacijo v obliki kriptovalut ali prek donatorske pogodbe (za pripravo pogodbe se obrnite na ana@podcrto.si). Vse informacije so zbrane na tej strani.

Zbiramo torej manjkajočih 30.000 evrov, s katerimi nam boste bralke, bralci in donatorji pomagali v celoti izvesti projekt naslovom ‘Zgodbe, ki so pomembne: Poglobljene, narativne in multimedijske preiskovalne zgodbe’. Zbrana sredstva bomo prišteli v kampanjo #Podpri2021, ki je še v teku. S kampanjo zbiramo sredstva za delovanje Pod črto v tem letu, zbrana sredstva pa predstavljajo vaše donacije, donacije prek donatorskih pogodb in že prejeta projektna sredstva za projekte, ki jih izvajamo v tem letu.

Hvala, ker podpirate preiskovalno novinarstvo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno