Twitter suspendiral lažne profile, ki promovirajo stranko SDS

Spremembe na bolje: Twitter je suspendiral 12 profilov, za katere smo ugotovili, da uporabljajo ukradene oziroma strojno generirane profilne fotografije ter širijo sporočila v podporo stranki SDS in vladi.

 

Eden izmed suspendiranih profilov na Twitterju.

Podjetje Twitter je prejšnji teden na svojem družbenem omrežju suspendiralo 12 profilov, za katere smo pri Pod črto v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan in uporabnico Twitterja Objave iz kleti ugotovili, da širijo propagando stranke SDS, obenem pa uporabljajo neavtentične profilne fotografije.

Dvanajst suspendiranih profilov je del vzorca 27 profilov, o katerih smo pri Pod črto v okviru preiskave astroturfinga pisali v začetku februarja letos. Takrat smo objavili preiskavo obnašanja teh 27 Twitter profilov, za katere je obstajala visoka verjetnost tako imenovanega neavtentičnega delovanja. Profili so imeli bodisi ukradene bodisi strojno generirane profilne fotografije. Obenem pa so vsi njihovi zapisi skoraj izključno izražali podporo stranki SDS in vladi oziroma napadali kritike in nasprotnike stranke in vlade. Zaradi teh značilnosti je obstajal utemeljen sum, da se profili uporabljajo za koordinirano politično delovanje in da torej ne gre za profile naključnih ljudi iz družbe.

Zaradi katerega razloga so bili profili suspendirani, Twitter ne izdaja. Na suspendiranih profilih je zapisano le, da so kršili pravila obnašanja na družbenem omrežju.

Suspendirani pa so bili vsi trije profili, katerih delovanje smo pri Pod črto podrobneje analizirali.

Prvi je bil profil @jocarules, ki je kot profilno sliko uporabljal fotografijo neke brazilske državljanke, ukradeno z njenega Facebooka. Profil je pogosto objavljal fotomontaže, žaljive do političnih nasprotnikov stranke SDS. Objave profila @jocarules je s svojimi sledilci večkrat delil tudi premier Janez Janša.

Žaljiva objava profila @jocarules

Drugi suspendirani profil je @VednoDirekt, ki je uporabljal isto profilno fotografijo kot pred nekaj meseci ukinjen profil @DesnicarkaM.

@DesnicarkaM je na Twitterju širila prikrito rasistične objave in obenem napadala politične nasprotnike stranke SDS. Tudi objave tega profila je s svojimi sledilci pogosto delil Janez Janša. Naslovno sliko profila je uporabnica ukradla neki Američanki.

Profil @DesnicarkeM

Tretji suspendiran profil, ki smo ga podrobneje analizirali pri Pod črto, pa je @BostjanSeruga. Profil je objavljal vsebine, ki so bile kritične do trenutnih opozicijskih strank. Hvalil pa je pripadnike stranke SDS in tudi stranko NSi. Profil je kot profilno sliko uporabljal fotografijo nekega moškega s Floride.

Zapisi Boštjana Šeruge

Twitter je suspendiral tudi pet izmed šestih profilov, za katere smo ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da uporabljajo strojno generirane profilne fotografije. Tudi ti profili so objavljali zapise v podporo stranki SDS.

Vseh 12 suspendiranih profilov. Foto: Danes je nov dan.

V tretjem delu preiskave o astroturfingu smo pri Pod črto analizirali tudi vzorec dobrih 300 Twitter profilov, ki so sledili vsaj šestim izmed zgoraj omenjenih 27 lažnih profilov. Naša analiza je pokazala, da za vsaj del izmed teh 300 profilov obstaja sum, da so vključeni v astroturfing.

Po analizi inštituta Danes je nov dan je Twitter do danes suspendiral 22 profilov izmed analiziranih 300. Še dodatnih 10 profilov pa ni več dostopnih (profili lahko postanejo nedostopni, če jih na primer ukine njihov uporabnik sam).

Twitter sicer pogosto suspendira profile, za katere sumi, da so vključeni v neavtentično politično delovanje oziroma v astroturfing. Lani je podjetje suspendiralo 8558 takšnih profilov v Srbiji. Profili so objavljali vsebine v podporo srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in napadali politično opozicijo predsedniku in njegovi stranki.

Uporaba lažnih Twitter profilov za namene politične propagande pa je v Sloveniji dobila precejšnjo pozornost konec februarja letos, ko je poslanka stranke SDS Alenka Jeraj po pomoti razkrila, da upravlja tudi z lažnim profilom po imenu Kopriva.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Astroturfing #Janez Janša #SDS #Twitter

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno