Marec na Pod črto: Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Marca smo objavili dvodelno preiskavo o praksah SDS za prevzem nadzora nad slovenskim televizijskim trgom. Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo.

Ilustracija: Metod Blejec

Mesečno poročilo začenjamo z novico o pomembni sodni zmagi Zavoda Pod črto: januarja letos je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo Sove na sodbo okrožnega sodišča v zvezi s prepovedjo objave člankov o sporni porabi sredstev iz tako imenovanega črnega fonda Sove v času, ko je agencijo vodil Iztok Podbregar, in ugodilo pritožbi Zavoda Pod črto. Po štirih letih smo marca tako lahko ponovno objavili vse članke, ki smo jih morali na zahtevo sodišča iz objave umakniti poleti leta 2017:

 

V mesecu marcu so se zgodile tudi naslednje spremembe na področjih, ki jih pokrivamo:

Naš novinar Lenart J. Kučić je na povabilo Evropskega parlamenta sodeloval v parlamentarni razpravi o svobodi medijev v Sloveniji, ki je potekala 5. 3. 2021. Podlaga za povabilo je bila naša večletna preiskava o medijskem lastništvu v Sloveniji.  Preiskavo je v članku o omejevanju medijske svobode v Sloveniji obširno citiral tudi vplivni bruseljski spletni medij Politico EU. Članek je dostopen na na tej povezavi.

Nedavno objavljeno poročilo ameriškega ministrstva za zunanje zadeve (State Department) o stanju v medijih in pregonu korupcije ugotavlja nekatera dejstva, ki smo jih izpostavili tudi v preiskavah Pod črto. Poročilo opozarja na spletne napade na novinarje, ki jih izvajajo tudi vladajoči politiki. Napade smo analizirali v seriji člankov o astroturfingu. Poročilo opozarja tudi na neučinkovit pregon korupcije v Sloveniji, na kar pri Pod črto opozarjamo že vrsto let.

Pri Pod črto smo že pred leti opozarjali na ranljivost različnih omrežij in informacijskih sistemov v Sloveniji. Marca je bilo objavljeno poročilo Računskega sodišča, ki ugotavlja, da je bilo delovanje Vlade RS, Urada RS za varovanje tajnih podatkov in Ministrstva za javno upravo pri zagotavljanju kibernetske varnosti v Sloveniji v obdobju od 1. 1. 2016 do 30. 9. 2019 neučinkovito.

Vpliv SDS na televizijski trg

Ilustracija: Metod Blejec

Marca smo v okviru preiskave o medijskem lastništvu pričeli objavljati članke o praksah SDS za prevzem nadzora nad slovenskim televizijskim trgom.

Objavili smo prvi del preiskave: Vpliv SDS na televizije (1.del): pri čem se je Janša zgledoval po Orbanu

Preučili smo dogajanje od začetka prve Janševe vlade leta 2004 do ponovnega vzpona na oblast v začetku lanskega leta. Poteze v primeru političnega prevzema RTV Slovenija, ustanovitve Planeta TV in Nove24TV kažejo, da je SDS v veliki meri sledila strategiji,  ki jo je za prevzem televizijskega trga na Madžarskem predhodno uporabil Viktor Orbán.

Napadi na nasprotnike stranke SDS

Objavili smo analizo, kako potekajo napadi na kritike vlade in stranke SDS na družbenem omrežju Twitter. Analizirali smo sedem napadov in pokazali njihove skupne točke.

Več o tem v članku: Kronologija in skupne točke Twitter napadov na kritike stranke SDS in vlade

Katere spremembe na bolje so se zgodile lani

Leta 2020 se je na področjih, ki jih pokrivamo, zgodilo kar nekaj sprememb na bolje. Nekatere bi se še morale zgoditi.

Kaj se je spremenilo in kaj se še mora, smo opisali v prispevku: Leto 2020: sedem sprememb na bolje in tri, ki bi se morale zgoditi

Projekt Twitter brigade izbran za projekt meseca aprila

Spodbudna novica: Mednarodni program Active Citizens Fund (ACF) je projekt Twitter brigade, v okviru katerega smo skupaj z inštitutom Danes je nov dan preiskovali astroturfing oziroma lažne javnosti na Twitterju, izbral za projekt mesec aprila. Program ACF je delno sofinanciral izvedbo projekta, v utemeljitvi pa so kot razlog za izbor navedli izjemno odmevnost ter vpliv razkritij preiskave v slovenskem medijskem prostoru in javnosti.

Preiskovalna serija o astroturfingu:

Astroturfing (1.del): lažni Twitter profili, ki napadajo kritike stranke SDS

Astroturfing (2.del): kako potekajo napadi na kritike stranke SDS

Astroturfing (3.del): sovraštvo pod taktirko politikov in mnenjskih voditeljev SDS

Naš novinar Anže Voh Boštic je o ugotovitvah preiskave in problemu lažnih profilov na Twitterju spregovoril tudi kot gost v oddaji Tarča.

Ilustracija: Metod Blejec

Finančno poročilo za mesec marec 2021

Naše preiskovalno delo ne bi bilo mogoče brez vaše podpore. V marcu smo nadaljevali s kampanjo #PodpriPodcrto, s katero zbiramo sredstva za naše delovanje v letu 2021. Naš cilj je zbrati skupno 200.000 evrov, med zbrana sredstva pa prištevamo vse prihodke za leto 2021 – in sicer tako vaše donacije kot tudi že prejeta projektna sredstva za leto 2021.

Potek kampanje lahko spremljate tukaj. Z vaš pomočjo smo zbrali že več kot 130.000 evrov.

Marca so nas prek donatorskih pogodb ponovno podprla tudi podjetja 3FS d.o.o, Datalab d.d. in Modra jagoda d.o.o.

Vaša podpora nam daje vedeti, da naše delo šteje. Najlepša hvala vsem, ki ste nas do zdaj že podprli z donacijo.

Marec 2021: Prilivi in odlivi

Donacije bralcev: 6.168,98 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 12.600 EUR

Projektna sredstva: 1.300 EUR

Stroški dela: 9.496,29 EUR

Svetovalne storitve: 1872,38 EUR (Svetovanje strokovnjakinje za preiskovalni podkast Suzanne Reber na projektu “Impact Storytelling”, ki ga sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji)

Vračilo dajatev in stroškov: 1.685,67 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 429,18 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno