Epizoda 26: vpliv SDS na televizije

Podreditev javnih medijev, ustanavljanje zasebnih strankarskih televizij in povezovanje z madžarskim medijskim sistemom. Vse to so že tri mandate značilnosti medijske politike SDS.

Ilustracije Matija Medved, oblikovanje Metod Blejec

Kmalu po imenovanju nove slovenske vlade marca 2020 je predsednik SDS in novi slovenski premier Janez Janša na spletni strani vlade objavil »basen o žabi«. V zapisu Vojna z mediji je namreč predstavil svoje poglede na razmerje med novinarji in politiko.

Do slovenskih medijev je bil zelo kritičen. Še zlasti do obeh največjih slovenskih televizij: javne RTV Slovenija in komercialne Pop TV.

Prisluhnite epizodi:

Play

Omenjena medija je obtožil, da širita lažno sliko o stanju v državi, povzročata občutek izrednih razmer in napadata demokratično izvoljene oblasti, ki se trudijo obvladovati pandemijo nevarne bolezni covid-19.

Zakaj se je predsednik vlade med epidemijo ukvarjal prav z mediji?

V tokratni epizodi našega podkasta bova Taja Topolovec in Lenart J. Kučić veliko potovala po času in predstavila najpomembnejše rezultate medijske politike stranke SDS v vseh treh mandatih Janeza Janše od leta 2004 do danes.

Opisala bova več poskusov prevzema javnih medijev: nacionalne RTV in tiskovne agencije STA. Pokazala bova, kako je pod okriljem SDS postopoma zrasel zaseben medijski sistem, ki je deloval tudi takrat, ko je bila SDS v opoziciji in je izgubila velik del vpliva nad javnimi mediji.

Opozorila bova tudi na posledice madžarskega prevzema medijskega sistema SDS, ki ga finančno obvladujejo podjetniki iz poslovnega kroga madžarske stranke Fidesz premierja Viktorja Orbána. In ki so lani prevzeli slovensko televizijo Planet TV.

Vsebine na Pod črto, ki jih omenjamo v podkastu:

Preiskava o vplivu SDS na slovenske televizije je del naše preiskovalne serije Skriti interesi medijskih lastnikov. Preberite vse članke v seriji.

Delovanje Pod črto že šest let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2021 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

 

 

 

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Janez Janša #mediji #medijski trg #medijsko lastništvo #Nova24TV #Planet TV #SDS #STA

Deli zgodbo 1 komentar