April na Pod črto: drugi del preiskave in nov podkast o vplivu SDS na televizije

Aprila smo objavili drugi del preiskave in novo epizodo Pod črto podkasta o vplivu SDS na televizije. Sodelovali smo pri pripravi novega poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji.

Ilustracija: Metod Blejec

Mesečno poročilo pričenjamo s spremembo na bolje: v mesecu aprilu je Twitter suspendiral 12 profilov, ki uporabljajo strojno generirane profilne fotografije in širijo sporočila v podporo stranki SDS, za katere obstaja utemeljen sum, da so lažni. Gre za profile pri katerih smo v preiskavi Pod črto o astroturfingu glede na njihovo obnašanje prav tako posumili, da z njimi ne upravljajo naključni posamezniki, temveč da so vključeni v usklajeno politično operacijo širjenja strankarske propagande.

Aprila je naše delo odmevalo tudi v tujini. Na povabilo Evropske komisije (EK) je Anže Voh Boštic njenim članom predstavil naše ugotovitve iz preiskav o medijskem lastništvu in učinkovitosti pregona gospodarskega kriminala in korupcije v Sloveniji. Pogovor je potekal v okviru priprav novega poročila EK o vladavini prava v Sloveniji.

V tujini je dobila dodaten odmev tudi naša preiskava o astroturfingu. Medij Balkan Insight je v sodelovanju z BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) objavil članek o astroturfingu, ki temelji na ugotovitvah naše analize uporabe Twitterja za dosego političnih ciljev.

Vpliv SDS na televizijski trg: drugi del preiskave in nova epizoda Pod črto podkasta

Ilustracija: Metod Blejec

V mesecu aprilu smo objavili drugi del preiskave o praksah SDS za prevzem nadzora nad slovenskim televizijskim trgom.

Primerjali smo prodajo Planet TV madžarskim političnim zaveznikom, poskus kanaliziranja javnega denarja v strankarsko televizijo, poskus prevzema RTV Slovenija in destabilizacijo Slovenske tiskovne agencije s potezami, ki jih uporabil Orban, po ponovnem prevzemu oblasti na Madžarskem leta 2010. Primerjava pokaže, da so prakse SDS in Janeza Janše za prevzem nadzora na mediji podobne Orbanovim, vendar pa Janši ne gre vse po načrtih.

Vsi članki iz dvodelne preiskave:

 

Na podlagi dvodelne preiskave smo v aprilu objavili tudi novo epizodo Pod črto podkasta, v kateri smo predstavili najpomembnejše rezultate medijske politike stranke SDS v vseh treh mandatih Janeza Janše od leta 2004 do danes:

 

Nova vodja pisarne in financ

V mesecu aprilu se nam je kot nova vodja pisarne in financ pridružila Nina Hlebec. Ponosni smo, da se naša ekipa krepi in raste. Nina, dobrodošla!

Odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec izbrana za sodelovanje v programu City University v New Yorku

Taja Topolovec je ena izmed 25 profesionalnih novinarjev in urednikov, ki so bili izbrani za sodelovanje v dvomesečnem intenzivnem izobraževanju o razvoju digitalnih medijskih produktov. Gre za poseben program namenjen majhnim in srednje velikim medijskim organizacijam, ki ga v okviru City University of New York (CUNY) izvaja Craig Newman Graduate School of Journalism. Namen programa je predstaviti pristope za razvoj in vpeljavo medijskih produktov, ki uspešno nagovarjajo občinstvo.

 

Projekt Twitter brigade izbran za projekt meseca aprila

Ilustracija: Metod Blejec

Mednarodni program Active Citizens Fund (ACF)  je projekt Twitter brigade, pri katerem smo sodelovali z inštitutom Danes je nov dan,  izbral za projekt meseca aprila. Program je delno so-financiral našo preiskavo o astroturifngu oziroma lažnih javnostih na Twitterju. Kot razlog za izbor so navedeli izjemno odmevnost projekta ter vpliv razkritij preiskave v slovenskem medijskem prostoru in javnosti.

Preiskovalna serija o astroturfingu:

Astroturfing (1.del): lažni Twitter profili, ki napadajo kritike stranke SDS

Astroturfing (2.del): kako potekajo napadi na kritike stranke SDS

Astroturfing (3.del): sovraštvo pod taktirko politikov in mnenjskih voditeljev SDS

 

Finančno poročilo za mesec april 2021

Preiskovalno novinarstvo ustvarjamo z vašo podporo. Nadaljujemo s kampanjo #PodpriPodcrto, s katero zbiramo sredstva za delovanje medija Pod črto v letu 2021. Naš cilj je zbrati skupno 200.000 evrov za delovanje Pod črto v tem letu, med zbrana sredstva pa prištevamo vse prihodke za leto 2021 – in sicer, vaše donacije, kot tudi že prejeta projektna sredstva za leto 2021.

Potek kampanje lahko spremljate tukaj. Z vašo pomočjo smo do sedaj zbrali že več kot 136.000 evrov!

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas v okviru svojih zmožnosti že podprli z donacijo. Hvala!

April 2021: prilivi in odlivi

Donacije bralcev: 1812.78 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 5000 EUR

Projektna sredstva: 3992 USD

Stroški dela: 11.275.35 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 668.39 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno