Teme, ki smo jih v letu 2019 preiskali z vašo pomočjo

Predstavljamo vam pregled najpomembnejših tem, ki smo jih z vašo pomočjo preiskali v preteklem letu.

Bralke in bralci ste že od začetka našega delovanja eni izmed ključnih podpornikov našega dela. Brez vaše podpore ne bi bilo prvega neodvisnega in neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. Vaše donacije omogočajo, da se lotevamo tematik, katerih dolgotrajnega preiskovanja sicer ne bi mogli financirati. V prvih petih letih ste preiskovalno novinarstvo na Pod črto bralci podpri s 93.000 evri donacij, za kar se vam zahvaljujemo.

Seveda pa za naše delo ni pomembna samo finančna podpora. Naše zgodbe do novih bralcev pomaga širiti vaš všeček ob naših zgodbah na družbenih omrežjih, vsaka deljena vsebina ali odziv na našo zgodbo. Še posebej veseli smo vaših vzpodbudnih komentarjev, ki jih dobimo na družbenih omrežjih ali po elektronski pošti – pa tudi konstruktivne kritike. Vse to nam daje vedeti, da je naše delo za vas pomembno in relevantno. Iz tega pa črpamo vzpodbudo za nadaljnje delovanje.

Avtor vizualije: Metod Blejec

Spodaj vam predstavljamo osem tematik, ki smo jih tudi z vašo pomočjo preiskali v letu 2019:

Pogrebniki podjetij

Če ste nekomu dolžni denar, boste tega morali slej kot prej vrniti. Razen če se ne obrnete na pogrebnike podjetij. Ti poskrbijo za selitev vašega premoženja na tuja podjetja z neznanim lastništvom, zaradi česar nato vaši upniki ostanejo praznih rok. S pomočjo pogrebnikov podjetij se je več podjetnikov v preteklosti izognilo plačilu več sto tisoč evrov dolgov delavcem, podizvajalcem in državi. Delovanje pogrebnikov podjetij in škodo, ki jo povzročajo, smo obširneje predstavili v okviru večmesečne preiskave »Pogrebniki podjetij.«

Pogrebniki podjetij. Foto in predelava: Metod Blejec

Skriti interesi medijskih lastnikov

Kdo vpliva na to, o katerih temah bodo pisali mediji in o katerih ne bodo? Kakšno vlogo tu igrajo medijski lastniki? V projektu »Skriti interesi medijskih lastnikov« smo preiskali delovanje občinskih medijev, tednika Mladina, in medijev pod okriljem stranke SDS.

Projekt še ni končan – v prihodnjih mesecih bomo objavili nove članke iz te teme. Vse do sedaj objavljene najdete v predstavitvi celotne preiskave “Kdo drži informacijsko pištolo?”

Skriti interesi medijskih lastnikov. Ilustracija: Matija Medved

Kako preprečiti nepotrebne smrti bolnikov v bolnišnicah

V okviru širše teme kakovosti v zdravstvu s katero se na Pod črto ukvarjamo že več let, smo v začetku leta 2019 analizirali uspešnost zdravljenja možganskih kapi v ljubljanskem kliničnem centru. Ugotovili smo, da so z relativno preprostimi ukrepi uspeli zmanšati smrti bolnikov za več deset na leto.

Govorili smo tudi z dr. Markom Nočem, ki je zaslužen za vrhunske rezultate Slovenije na področju zdravljenja srčnega infarkta. Kako je ekipi Marka Noča uspelo vzpostaviti učinkovito mrežo za zdravljenje srčnega infarkta in kaj svetuje ostalim oddelkom v bolnišnicah, lahko preberete v intervjuju z dr. Nočem.

Nepravilnosti v policiji

Tudi letos smo nadaljevali s preiskovanjem delovanja slovenske policije. Prva tema, ki smo jo odprli, je bilo domnevno financiranje iranske jedrske proliferacije prek Nove ljubljanske banke. Razkrili smo hude pomanjkljivosti v delovanju policije, ki so vodile v opustitev preiskave skoraj milijardo evrov vrednih spornih finančnih tokov prek naše največje banke.

Druga tema pa je bila delovanje kriminalistov v civilu. Razkrili smo, kako ti kriminalisti pri svojem delu sistematično kršijo zakonodajo in kako je odgovorni za slabo delo teh kriminalistov nato našel zaposlitev pri notranjem ministru.

S preiskavami nadaljujemo tudi v novem desetletju. Naše preiskovalno delo omogočate bralci z donacijami. Vsak evro šteje. Podprite nas z donacijo >>

Prodaja bohinjskega hotela Rusu s sumljivo preteklostjo

Slaba banka je pred nekaj leti zaradi dolgov zarubila Eco hotel Bohinj. Ta je nato pristal v rokah sina nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft Andreja Votinova, ki ga v Rusiji preganjajo zaradi domnevnih poslovnih goljufij v višini več milijonov evrov. To vzbuja sum, da v slabi banki niso dovolj podrobno preverili izvora premoženja za nakup hotela.

Intervjuja s premierjem Šarcem in zdravstvenim ministrom Šabedrom

Pri Pod črto si prizadevamo za spremembe na bolje. Zato smo odgovorne zanje povprašali, kako bodo ukrepali na področjih, ki smo jih v preteklosti preiskovali pri Pod črto.

Spomladi smo najprej objavili pogovor s premierjem Marjanom Šarcem. Povprašali smo ga, kako bo vlada ukrepala na sedmih področjih: neučinkovitem pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, problematiki revščine v Sloveniji, pomanjkanju družinskih zdravnikov, težavah z ugotavljanjem in določanjem primernih odškodnin pri poklicnih boleznih, pomanjkanju nadzora nad kakovostjo v zdravstvu, nepravilnostih v slovenski policiji in boju s podnebnimi spremembami v Sloveniji. Z odgovori nismo bili preveč zadovoljni.

Decembra pa smo objavili še intervju z zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom. Govorili smo o ureditvi področja poklicnih bolezni, zagotavljanju kakovosti v zdravstvu, pomanjkanju zdravnikov in v povezavi s tem tudi o krajšanju čakalnih dob v zdravstvu ter o neenakosti v zdravstvu med prebivalci različnih delov Slovenije. Minister na nekaterih področjih obljublja hitre ukrepe, druga pa vsaj zaenkrat pušča ob strani.

Marjan Šarec. Foto: Lenart J. Kučić

Učinkovitost naših železnic

V sodelovanju z novinarji iz vse Evrope smo analizirali učinkovitost slovenskih vlakov v primerjavi z drugimi evropskimi državami. V Sloveniji so cene vozovnic relativno ugodne, tudi dostopnost železniških postaj je relativno dobra. Zelo slabo pa se odrežemo pri hitrosti potovanja z vlakom.

Stožice: sodelovanje z oddajo Tarča

Letos smo premierno sodelovali z oddajo Tarča, ki se predvaja na TV Slovenija. V sodelovanju med avtorji Tarče in Pod črto smo pripravili dvodelno oddajo o spornih poslih pri gradnji ljubljanskih Stožic in vpetenosti župana Zorana Jankovića v te posle. Oddaja je nastala na podlagi naše preiskave o Stožicah. Oddajo si je v živo ogledalo več kot 140.000 ljudi. Dostopna je na tej povezavi.

Druga sezona Pod črto Podkasta

Letos smo za vas pripravili šest podkastov o najrazličnejših temah. Govorili smo o pogrebnikih podjetij, medijih, intervjuju s premierjem Šarcem in nepravilnostih v policiji. Ob peti obletnici delovanja Pod črto smo posneli posebno epizodo. Vprašali smo vas tudi, kako lahko naš podkast še izboljšamo. Poslali ste nam veliko dobrih predlogov in v jesenskih epizodah smo mnoge izmed njih že upoštevali.  Vabljeni k poslušanju vseh epizod!

Za konec dodajamo še deset najbolj branih člankov v letu 2019:

10. Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

9. Pogrebniki podjetij: strokovnjaki za skrivanje premoženja v davčnih oazah

8. Nadzor nad policijo: hude nepravilnosti pri delu kriminalistov v civilu

7. Skrivnosti Roka Furlana »Tysona« iz preteklosti

6. Infografika: iskanje skritih lastnikov Mladine

5. Tednik Mladina: primer medijske tranzicije na Slovenskem

4. Primer Rok Furlan: sramota slovenskega pravosodja

3. Intervju s premierjem Šarcem: veliko anekdot, malo konkretnosti

2. Mediji SDS (1. del): strankarski prevzem tednika Demokracija

1. Pogrebniki podjetij: kako varen je Sparov center v Škofji Loki

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno