Odgovorni za sporno delo kriminalistov našel zaposlitev pri ministru

Nekdanji policist Franci Kregar, odgovoren za hude nepravilnosti pri delu kriminalistov v civilu, dobil zaposlitev na zaupanje v kabinetu notranjega ministra Poklukarja

Notranji minister Boštjan Poklukar. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor

Franci Kregar, do nedavnega višji kriminalistični inšpektor generalne policijske uprave, ima vrsto let izkušenj z vodenjem dela mobilnih kriminalističnih oddelkov – torej kriminalistov, ki v civilu patruljirajo v slovenskih mestih. Delo mobilnih kriminalističnih oddelkov je namreč vodil in nadziral vse od leta 1996 do lani.

Drugo vprašanje pa je, kako kakovostno je bilo delo Francija Kregarja na tem področju. Notranje ministrstvo je namreč v nadzoru leta 2017 ugotovilo hude nepravilnosti pri delu Kregarjevih kriminalistov. Te segajo od nezakonitih vklepanj posameznikov in sledenja ničesar osumljenim osebam do sumov potvarjanja policijske dokumentacije, nepravilnih zasegov drog in izvedb hišnih preiskav, ki bi lahko ogrozili veljavnost dokazov v sodnem postopku.

Kmalu po ugotovitvah nadzora so na policiji prekinili sodelovanje s Kregarjem – uradno zato, ker je izpolnjeval pogoje za upokojitev. A v pokoju Kregar ni ostal dolgo. Že nekaj mesecev za tem ga je na zaupanje v lastnem kabinetu zaposlil notranji minister Boštjan Poklukar.

Nadzor ugotovil sistematično kršenje zakonov

Kot smo poročali včeraj, je ministrstvo za notranje zadeve leta 2017 opravilo poglobljen nadzor nad delovanjem mobilnih kriminalističnih oddelkov. Nadzorniki direktorata ministrstva za policijo in druge varnostne naloge so pregledali naključno izbranih 33 primerov delovanja kriminalistov in nepravilnosti ugotovili v kar 27 primerih – torej pri več kot 80 odstotkih vseh pregledanih primerov.

Vseh napak v pregledanih primerih (napak je bilo v posameznem primeru lahko tudi več) sicer niso storili pripadniki mobilnih kriminalističnih oddelkov, temveč tudi ostali policisti, ki so sodelovali v teh postopkih. So pa kriminalisti zagrešili večino ugotovljenih napak.

Ugotovljene nepravilnosti v primerih, v katere so bili vpleteni mobilni kriminalistični oddelki, segajo od neupravičenega vklepanja oseb, ki niso osumljenci kaznivih dejanj, in neupravičenih odvzemov prostosti posameznikom do nezakonitih pozivov k izročitvi droge, ki lahko zaradi vprašljive zakonitosti tako zbranih dokazov ogrozijo dokazni postopek na sodišču, pomanjkljive dokumentacije pri izvedbi hišnih preiskav, kar lahko prav tako ogrozi sodni postopek, samovoljnega sledenja nedolžnim osebam in pisanja neresničnih izjav v policijsko dokumentacijo.

Vloga koordinatorja mobilnih kriminalističnih oddelkov Francija Kregarja

Kot je razvidno iz poročila notranjega ministrstva o nadzoru nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov, je za zakonitost njihovega dela v prvi vrsto odgovoren koordinator dela teh oddelkov. Koordinator namreč usmerja delo mobilnih kriminalističnih oddelkov, skrbi za njihovo izobraževanje in izvaja strokovni nadzor nad njihovim delom. V času nadzora ministrstva je bil koordinator višji kriminalistični inšpektor Franci Kregar.

Kot je zapisano v poročilu o nadzoru, je Kregar nadzornikom notranjega ministrstva zagotavljal, da se pripadniki mobilnih kriminalističnih oddelkov ustrezno usposabljajo na področju zakonitega opravljanja svojega dela.

Kregar je nadzornikom ministrstva tudi zagotovil, da nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov vrši učinkovit nadzor. Izpostavil je zadnji tak nadzor policije nad delom kriminalističnega oddelka policijske uprave Novo mesto iz leta 2016. V tem nadzoru naj bi Kregar in še dva pripadnika generalne policijske uprave pregledali 30 naključno izbranih poročil o delu kriminalistov in več uporab policijskih pooblastil. Kregar je po lastnih besedah ugotovil, da so bili prav vsi dokumenti ustrezno napisani. Na podlagi tega je zaključil, da ta enota »izvaja naloge zakonito, strokovno in učinkovito«.

Delovanje novomeških kriminalistov so nato pod drobnogled vzeli tudi nadzorniki notranjega ministrstva. Pregledali so osem primerov in nepravilnosti ugotovili v kar šestih. Med njimi so trije primeri spornih postopkov zasega prepovedanih drog, ki lahko ogrozijo veljavnost tako pridobljenih dokazov na sodišču, dva primera domnevno nezakonitega sledenja ničesar osumljenih posameznikov in pomanjkljiva dokumentacija v primeru prisilne privedbe osebe na policijsko postajo.

Preberite tudi: Nadzor nad policijo: hude nepravilnosti pri delu kriminalistov v civilu

Kregar novo zaposlitev našel v kabinetu ministra

Policija odgovornosti Francija Kregarja za ugotovljene nepravilnosti v delu mobilnih kriminalističnih oddelkov ni ugotavljala. V vrhu policije so namreč ocenili, da zaradi izvedenih ukrepov na podlagi ugotovitev notranjega ministrstva in izsledkov nadaljnjih policijskih nadzorov nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov za sankcioniranje odgovornih ni razlogov. Spomnimo, kot smo pisali včeraj, je ministrstvo nato konec leta 2018 opravilo ponovni nadzor nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov in ugotovilo enake nepravilnost kot v letu 2017.

Je pa Franci Kregar, ki po pojasnilih policije delo mobilnih kriminalističnih oddelkov koordinira že od avgusta 1996, lani izgubil zaposlitev na policiji. Kot so nam sporočili s policije, mu je delovno razmerje prenehalo zaradi upokojitve. Kregar je namreč izpolnjeval pogoje za upokojitev, zato mu na policiji niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi. S policije je tako Kregar odšel konec maja lani.

A Kregar je v pokoju užival le štiri mesece. Sredi septembra lani ga je namreč v svojem kabinetu na osebno zaupanje zaposlil aktualni minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Za zaposlitev na zaupanje ministru ni treba izvesti javnega razpisa, na katerega bi se lahko prijavili kandidati, temveč takšno osebo zaposli neposredno. Vsak minister lahko na zaupanje zaposli omejeno število posameznikov, njihova zaposlitev pa se konča hkrati z odhodom ministra.

Kot so nam sporočili z notranjega ministrstva, Kregar v kabinetu ministra opravlja naloge svetovalca in za to dobi osnovno bruto plačo v višini 2473,41 evra – torej dobrih 1550 evrov neto, v kar niso vključeni nadomestilo za malico, prevoz ter morebitni dodatki in olajšave.

Franci Kregar (peti z leve, ob ministru Poklukarju) na skupščini Zveze policijskih veteranskih društev Sever marca letos. Foto: Vid Šibelja/Društvo veteranov Sever Severne Primorske

Sprenevedanje ministrstva v zvezi s Kregarjevim policijskim delom

Ministra Poklukarja smo prek službe za odnose z javnostjo na ministrstvu povprašali, ali je seznanjen z ugotovitvami nadzora lastnega direktorata za policijo in druge varnostne naloge v zvezi s Kregarjevo vlogo pri spornem delovanju mobilnih kriminalističnih oddelkov.

Odgovor je bil nenavaden in ga lahko označimo za sprenevedanje. Z ministrstva so nam namreč sporočili, da se je ta nadzor »opravljal novembra 2018, ko je bil g. Kregar že zaposlen v kabinetu ministra«. Toda, kot smo opisali pri Pod črto, je ministrstvo novembra 2018 opravljalo ponovni nadzor nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov. Prvotnega, ki je kritičen do Kregarjevega dela, pa je opravilo leta 2017, ko je bil Kregar še zaposlen na policiji kot koordinator dela teh oddelkov.

Izsek iz poročila notranjega ministrstva o nadzoru iz leta 2017, ki Francija Kregarja navaja kot koordinatorja mobilnih kriminalističnih oddelkov.

Minister se je po pojasnilih službe za odnose z javnostjo za zaposlitev Kregarja v svojem kabinetu odločil, ker je Kregar »dolgoletni strokovnjak, poznavalec predpisov, postopkov in procesov v policiji in v ministrstvu za notranje zadeve«. Na ministrstvu so dodali še: »Je diplomant FBI nacionalne akademije. Usposabljal se je pri policijah številnih evropskih držav (Nemčija, Francija, Avstrija, Velika Britanija).«

Več podatkov o razlogih za zaposlitev Kregarja v kabinetu ministra nismo dobili. Prav tako so bili na ministrstvu skopi v pojasnilih, kakšno delo Kregar opravlja v kabinetu ministra oziroma o katerih področjih mu svetuje. Odgovorili so nam le: »Franci Kregar je svetovalec ministra na področju notranjih zadev.«

Ministrstvo smo večkrat zaprosili tudi za pogovor s Francijem Kregarjem. Odgovorili so nam: »Franci Kregar v Policiji ni več zaposlen od maja lani, zato pogovora z njim o delu in nalogah mobilnega kriminalističnega oddelka ne moremo zagotoviti.«

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Boštjan Poklukar #Franci Kregar #mobilni kriminalistični oddelki

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad delom represivnih organov

Nadzorujemo, ali policija in ostali represivni organu svoje delo opravljajo zakonito in v skladu z etičnimi standardi.

63 prispevkov

Črni fond: Zavod Pod črto zmagal v sodnem sporu s Sovo

Januarja je višje sodišče Zavodu Pod črto pravnomočno dovolilo ponovno objavo člankov o sporni porabi sredstev iz črnega fonda Sove …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Sporočilo uredništva,

Primer Marina: pravnomočna izločitev dela dokazov, MNZ uvedel nadzor v policiji

Delovanje policistov pod krinko pri preiskovanju romunskih trgovcev z ljudmi je bilo nezakonito, je pravnomočno odločilo sodišče. Notranje ministrstvo je …

Tema: Nadzor nad delom represivnih organov
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno