Marec na Pod črto: Policija in Sova ne želita počistiti pred svojim pragom

Policija v zadevi Ornig še kar ne prevzema odgovornosti, vlada pa skriva poročilo o spornem poslovanju Sove. Vendar smo v marcu zabeležili tudi več sprememb na bolje.

Februarja letos smo na podcrto.si objavili seznam desetih podjetij, ki jim je finančna uprava ugotovila največ neplačanega davka. Več kot 500.000 evrov državi leta 2011 in 2012 ni plačalo podjetje Metalvar. Nekdanji direktor Metalvarja Darko Dubravica je lani nato dobil službo v vodstvu javnega podjetja Nigrad. Marca letos pa so Dubravico – skupaj s še nekaterimi vodilnimi kadri v Nigradu – odpustili iz tega javnega podjetja.

Na podcrto.si smo lani poročali tudi o spornih izplačilih iz tajnega sklada Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki naj bi jih dobila nekdanji direktor Iztok Podbregar in namestnik direktorja Boštjan Šefic. Parlamentarna stranka Združena levica je na podlagi naših razkritij na računsko sodišče naslovila pobudo za revizijo Sove.

Na policiji so prejšnji mesec povedali, da so zaradi primera Ornig pripravili nova pravila za sodelovanje s policijskimi informatorji. Ta naj bi preprečevala nezakonito delovanje informatorjev. Spomnimo, na podcrto.si smo junija lani razkrili vdiranje informatorja Dejana Orniga v elektronsko komunikacijo posameznikov. Ornig je v komunikacijo vdiral tudi po naročilu in s pomočjo ljubljanskih kriminalistov.

Vlada je februarja letos za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja z več milijard evrov vrednimi podjetji v državni lasti, med drugim predlagala Željka Puljića. Puljič je direktor kranjske družbe Iskratel. Na podcrto.si smo že leta 2015 razkrili, da je Iskratel kot lastnik Razvojnega centra IKT pod Puljićevim vodstvom nenamensko porabil za slabih 2,5 milijona evrov evropskih sredstev. Tudi zaradi teh očitkov je Puljić marca letos nato odstopil od kandidature nadzornika SDH.

Še ena sprememba na bolje je krajšanje sodnih postopkov na slovenskih prvostopenjskih sodiščih. Pred dvema letoma smo na podcrto.si poročali o (pre)dolgih sodnih postopkih pred slovenskimi okrajnimi, okrožnimi in delovnimi sodišči. Postopki se od takrat postopoma, a vztrajno krajšajo.

Ne spreglejte ostalih zgodb, o katerih smo pisali marca:

Minister Koprivnikar: v državni informatiki smo naredili ogromen napredek

Pred dvema letoma je minister za javno upravo Boris Koprivnikar za podcrto.si napovedal izboljšanje stanja na področju državne informatike. Dve leti pozneje je minister prepričan, da so na tem področju storili ogromen napredek.

ŠOS za mnenje, da ni oseba javnega prava, plačal 34.500 evrov

Študentska organizacija Slovenije si že leta prizadeva, da bi veljala za osebo zasebnega, in ne javnega, prava. Tako je leta 2012 plačala skoraj 35.000 evrov za študijo, ki naj bi pokazala, da je oseba zasebnega prava. Kljub temu da so pred tem tako na vrhovnem kot ustavnem sodišču odločili, da je ŠOS oseba javnega prava. Osebe javnega prava morajo javnosti na zahtevo posredovati informacije o svojem poslovanju, obenem pa morajo blago in storitve kupovati prek javnega naročanja. To pa zagotavlja večjo transparentnost delovanja ŠOS in s tem porabo študentskega denarja.

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Podjetje Taxgroup, katerega lastnika sta sinova Dušana Šešoka, nekdanjega finančnega ministra v prvi slovenski vladi,  je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupilo 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč. Davčni inšpektorji so pri poslu ugotovili za 105.000 evrov neplačanih davkov . Skupno pa so inšpektorju Taxgroupu v letih 2010 in 2011 ugotovili za 342.000 evrov neplačanih davkov.

Zakaj FURS strankam priporoča uporabo varnostno ranljivih brskalnikov

Finančna uprava je v začetku marca razburila z nasvetom, naj uporabniki Mac in Linux operacijskih sistemov prenehajo posodabljati brskalnik Firefox. Razlog za to so bile spremembe v brskalniku, ki so onemogočile delovanje tako imenovane podpisne komponente sistema eDavki. S tem pa so na FURS ogrozili varnost uporabnikov eDavkov.

Učinkovitejše sanacije divjih odlagališč ni na vidiku

Letos smo ponovili lansko vajo in ponovno preverili, kako se država in lokalne skupnosti spopadajo s tistimi divjimi odlagališči odpadkov, ki domnevno predstavljajo največjo nevarnost za okolje. V letu 2016 je bila povsem očiščena dobra tretjina našega vzorca najnevarnejših odlagališč odpadkov. Potrebnih sprememb zakonodaje, ki bi pospešile sanacijo odlagališč, pa ni na vidiku.

Vlada sporna izplačila iz tajnega fonda Sove pometa pod preprogo

Vlada javnosti ne želi pojasniti, kaj je ugotovil notranji nadzor v Sovi glede nenavadnih izplačil nekdanjemu direktorju tajne službe Iztoku Podbregarju in njegovemu namestniku Boštjanu Šeficu. Na podcrto.si smo decembra lani razkrili domnevno nenavadno izplačevanje več 10.000 evrov sredstev iz tajnega sklada Sove Podbregarju in Šeficu. Šefic in Podbregar bi morala ta sredstva predati tajnim sodelavcem Sove. Toda, kot sta ugotovila poznejša direktor in namestnik Sove Andrej Rupnik in Darko Stare, omenjeni tajni sodelavci v času, ko sta Podbregar in Šefic zanje dvigovala denar, niso več sodelovali z agencijo. Zato obstaja sum, da sta nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar in njegov namestnik Boštjan Šefic ta sredstva zadržala zase.

Prvi letošnji dogodek o odprtih podatkih. Fotografija: Vesna Lutar
Prvi letošnji dogodek o odprtih podatkih v kreativnem centru Poligon. Fotografija: Vesna Lutar

V marcu smo na Pod črto obenem organizirali prvo letošnje Open data srečanje . Open data srečanja so redna neformalna srečanja posameznikov in ustvarjalcev projektov, ki se ukvarjamo z zbiranjem, analizo, vizualizacijo in omogočanjem prostega dostopa do podatkov. Srečanja so odprta za vse, tudi tiste, ki bi se s temo radi šele seznanili ali spoznali ostale člane #OpenData skupnosti. Vsi, ki vas tematika zanima, se lahko prijavite Open data na e-novice, prek katerih skupnost obveščamo o Open data dogodkih.

Finančno poročilo za marec 2017:

V marcu sta delovanje podcrto.si z donacijo podprli dve podjetji: Trokot in  First Orbal Limited.

Donacije bralcev: 310 EUR

Donacije podjetij: 450 EUR

Vračilo davka: 109,56 EUR

Stroški dela: 6248.50 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 265,75 EUR

Želite omogočiti delovanje Pod črto tudi v prihodnje? Podprite naše delo z donacijo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno