V Nigradu odpustili nekdanjega direktorja Metalvarja

Javno podjetje je odpustilo Darka Dubravico z vodilnega mesta v Nigradu. Dubravica je nekdanji direktor Metalvarja, pri katerem je FURS ugotovil neplačane davke.

Foto: Nigrad
Foto: Nigrad

Direktor javnega podjetja Nigrad Marko Plečko je za podcrto.si potrdil poročanje več medijev izpred nekaj tednov, da so v podjetju odpustili Darka Dubravico.

Dubravica je bil zaposlen v vodstvu Nigrada kot vodja področja gospodarske javne službe. Pred tem je bil Dubravica direktor podjetja Metalvar. Na podcrto.si smo prejšnji mesec razkrili, da je Metalvar pod vodstvom Dubravice državi plačal za 557.000 evrov premalo davka.

FURS je Metalvaru dodaten davek obračunal, ker podjetje davčnim inšpektorjem ni znalo dokazati, da so bile nekatere storitve, ki jih je podjetje plačalo zunanjim izvajalcem, dejansko opravljene. FURS je ugotovil za kar 2,7 milijona evrov spornih računov za svetovalne in druge storitve storitve ter na to vsoto odmeril plačilo davka od dohodka pravnih oseb.

Plečko je za podcrto.si pojasnil, da je bilo Dubravici »prekinjeno delovno razmerje iz poslovnega razloga.« Odpustitev Dubravice po pojasnilih Plečka ni povezana z njegovim delovanjem v podjetju Metalvar.

V začetku februarja so sicer v Nigradu na vprašanja podcrto.si o tem, kaj si mislijo o delu Dubravice v Metalvarju, odgovorili: »V družbi Nigrad, d. d., lahko ocenjujemo delo g. Dubravice le od njegove zaposlitve v našem podjetju; gre za predanega sodelavca, ki svoje delo opravlja odgovorno, strokovno in vestno.«

Marko Plečko je direktor Nigrada postal januarja letos. Po poročanju Dnevnika in  Večera je poleg Dubravice odpustil tudi nekatere ostale vodilne delavce Nigrada, ki jih je v podjetje pripeljal njegov predhodnik na mestu direktorja, Marko Žula.

Javno podjetje Nigrad je v večinski lasti Mestne občine Maribor. Ta je imela konec 2015 v lasti skoraj 57 odstotkov podjetja. Četrtina podjetja je v lasti slabe banke. Deleže v Nigradu ima še nekaj drugih štajerskih občin.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Darko Dubravica #FURS #Metalvar #nigrad

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

90 prispevkov

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podcast
Podcast,

Seznam razvojnih centrov, v katerih so ugotovili hujše nepravilnosti

Pri Pod črto smo analizirali deset razvojnih centrov, pri katerih je proračunska inšpekcija ugotovila za več 100.000 evrov ali celo …

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno