Iz družbe, ki ji je FURS ugotovil neplačane davke, v vodstvo občinskega podjetja

Darko Dubravica sedi v vodstvu javnega podjetja Nigrad. Pred tem je bil direktor podjetja, ki je v času njegovega vodenja po ugotovitvah FURS državi plačalo za 557.000 evrov premalo davka.

Foto: Nigrad
Foto: Nigrad

Finančna uprava RS (FURS) je v inšpekcijskem pregledu leta 2015 podjetju Metalvar odkrila za 557.000 evrov neplačanega davka v letih 2011 in 2012. V tem času je podjetje vodil Darko Dubravica. Dubravica zdaj zaseda mesto vodje področja gospodarske javne službe v občinskem podjetju Nigrad.

FURS je Metalvaru dodaten davek obračunal, ker podjetje davčnim inšpektorjem ni znalo dokazati, da so bile nekatere storitve, ki jih je podjetje plačalo zunanjim izvajalcem, dejansko opravljene. FURS je ugotovil za kar 2,7 milijona evrov spornih računov za svetovalne in druge storitve storitve ter na to vsoto odmeril plačilo davka od dohodka pravnih oseb.

Zdajšnja direktorica Metalvara ugotovitev FURS ni želela komentirati, saj v tistem času še ni bila zaposlena v podjetju. Prav tako zadeve ni komentiral Darko Dubravica. V Nigradu pa so na vprašanja podcrto.si odgovorili, da gre v primeru Dubravice »za predanega sodelavca, ki svoje delo opravlja odgovorno, strokovno in vestno.«

Davčni nadzor v Metalvaru

FURS je maja lani na spletni strani objavil 100 odločb o dodatni odmeri davkov podjetjem in fizičnim osebam s povezavami v davčnih oazah. FURS je objavil tiste odločbe, v katerih je odkril največ neprijavljenega oziroma neplačanega davka.

FURS je odločbe objavil v anonimizirani obliki, torej brez navedbe nazivov podjetij in fizičnih oseb. Na podcrto.si pa smo z analizo odločb uspeli ugotoviti, da je eno izmed njih dobilo podjetje Metalvar.

Kot je razvidno iz odločbe, so davčni inšpektorji leta 2015 pregledovali poslovanje Metalvara v letih 2011 in 2012. V pregledu so odkrili, da jim podjetje ne more predložiti dokazov, da so bile nekatere storitve, ki so jih naročili in plačali zunanjim izvajalcem, dejansko opravljene.

Leta 2011 je podjetje Metalvar naročilo za 2,15 milijona evrov spornih storitev. Metalvar je nekatere zunanje izvajalce plačeval za pridobivanje novih strank. A davčnim inšpektorjem po odločbi sodeč niso znali pojasniti, kakšen je bil dejanski rezultat teh plačil. Metalvar je drugim podjetjem plačeval tudi proizvodne storitve. A tudi tu Metalvar inšpektorjem ni preložil dokumentacije, kakšne storitve točno so bile plačane.

Direktor podjetja – glede na javno dostopne podatke je bil takrat to prav Darko Dubravica – je po odločbi sodeč inšpektorjem ob njihovih zahtevah po specifikaciji, kaj točno so zunanji izvajalci opravili za Metalvar, pojasnil, da »projekti v letu 2011 še niso bili tako vodeni in da z drugo dokumentacijo […] ne razpolagajo.«

Do podobnih ugotovitev so inšpektorji FURS prišli za leto 2012. V tem letu Metalvar inšpektorjem ni znal pojasniti, za katere storitve točno je zunanjim izvajalcem plačal 430.000 evrov.

FURS je na skupno 2,7 milijona evrov plačil za sporne storitve odmeril plačilo 557.000 evrov dodatnega davka od dohodka pravnih oseb. Storitve, za katere podjetje ne more dokazati, da so bile dejansko opravljene, podjetje namreč ne more uveljavljati kot stroške svojega poslovanja.

Za komentar odločbe FURS smo zaprosili tako podjetje Metalvar kot Darka Dubravico. Dubravica nam na naša vprašanja ni odgovoril. Trenutna direktorica Darinka Hladen pa nam je v odgovoru zapisala: »V času inšpekcijskega pregleda in izdaje odločbe, ki jo navajate, nisem bila zaposlena v podjetju, tako da nimam nikakršnega komentarja okrog dotične zadeve«.

Podprite preiskovalno novinarstvo. Podprite podcrto.si.

Iz Metalvara v Nigrad

Darko Dubravica je bil od aprila 2011 do marca 2014 tudi 20-odstotni lastnik podjetja Metalvar. Trenutno sta lastnika Metalvara srbsko podjetje Montavar Metalna Lola in nizozemski Metalcon Holding B. V.

Od oktobra 2014 Dubravica ni več direktor Metalvara. Kot je razvidno iz spletne strani javnega podjetja Nigrad, pa je Dubravica zdaj zaposlen v Nigradu – kot vodja področja gospodarske javne službe.

dubravica nigrad
Spletna stran Nigrada.

Na Nigrad smo se obrnili z več vprašanji glede zaposlitve g. Dubravica. Zanimalo nas je, kdaj je Dubravica postal član vodstva Nigrada in na kašen način. Kot so nam pjasnili v odgovoru, je Dubravica član vodstva Nigrada postal lani. Na mesto vodje v Nigradu se je Dubravica prijavil na podlagi razpisa, izbralo pa ga je takratno poslovodstvo družbe.

V času imenovanja Dubravice na vodstveno pozicijo v Nigradu je javno podjetje kot direktor vodil Marko Žula. Žula je bil za direktorja imenovan novembra 2014, pred tem pa je bil direktor mariborske mestne uprave. Januarja letos je Žula po poročanju časnika Večer sporazumno odstopil z mesta direktorja Nigrada. Zamenjal ga je Marko Plečko.

Nigrad smo tudi vprašali, kako komentirajo ugotovitve FURS v primeru Metalvar in dejstvo, da je nekdanji direktor Metalvara Dubravica zdaj član vodstva Nigrada. V odgovoru podcrto.si so v Nigradu zapisali: »V družbi Nigrad, d. d., lahko ocenjujemo delo g. Dubravice le od njegove zaposlitve v našem podjetju; gre za predanega sodelavca, ki svoje delo opravlja odgovorno, strokovno in vestno.«

Za komentar smo prek predstavnika za odnose z javnostjo Nigrada zaprosili tudi Darka Dubravico. Povedali so nam, da je bil Dubravica z našo prošnjo seznanjen, a se nanjo ni odzval.

Javno podjetje Nigrad je v večinski lasti Mestne občine Maribor. Ta je imela konec 2015 v lasti skoraj 57 odstotkov podjetja. Četrtina podjetja je v lasti slabe banke. Deleže v Nigradu ima še nekaj drugih štajerskih občin.

nigrad
Lastniška struktura Nigrada. Vir: letno poročilo družbe, 2015
PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton
https://podcrto.si/podpri/

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

56 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno