Februar na Pod črto: epilog nezakonitega oglaševanja cigaret in davčni skrivači

Po treh letih od odprtja teme nezakonitega oglaševanja cigaret na podcrto.si so poslanci le sprejeli ustrezno zakonodajo. Ukvarjali smo se tudi s podjetji, ki jim je FURS ugotovil neplačan davek.

Ilustracija: Metod Blejec
Februarja smo na podcrto.si razkrili podjetja s povezavami v davčnih oazah, katerim je FURS ugotovil največ neplačanega davka. Ilustracija: Metod Blejec

Leta 2014 smo na podcrto.si analizirali evidenco izdanih kazni tržnega inšpektorata. Ugotovili smo, da nenavadno veliko kazni dobivajo veliki trgovci, kot sta Mercator in Spar, ter lastniki bencinskih servisov, kot sta Petrol in OMV.

Podrobnejša analiza je pokazala, da inšpektorji kazni pišejo zaradi nezakonitega oglaševanja cigaret. Protitobačni zakon je dovoljeval le oglaševanje znamke cigaret na omejeni površini v posamezni prodajalni. Trgovci pa so z izpostavljanjem določenih škatlic cigaret na prodajnih pultih ali v svetlečih okvirjih po mnenju inšpektorjev stranke spodbujali k nakupu. To pa po zakonu ni dovoljeno.

Problem je z leti postajal vse večji. Med letoma 2014 in 2016 so glede na prejšnja tri leta kršitve oglaševanja poskočile za nekajkrat. Kršitvam bo zdaj naredil konec februarja sprejeti Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI).

Določbe novega zakona, ki bodo v veljavo stopile junija letos, popolnoma prepovedujejo oglaševanje tobačnih izdelkov v prodajalnah. Prodajalne, ki bodo to določbo kršile, bodo lahko za šest mesecev izgubile dovoljenje za prodajo tobačnih izdelkov. Če bodo kršitev ponovile, bodo dovoljenje izgubile za tri leta. Ob tretji kršitvi pa za vedno. ZOUTPI prav tako viša denarne kazni za oglaševanje tobaka – z zdajšnjih 2000 evrov na 4000 evrov.

Ostale zgodbe, ki smo jih objavili februarja:

Zakaj vam država noče povedati, pri katerih podjetjih je FURS ugotovil največ neplačanih davkov

Finančna uprava (FURS) je maja lani na svojih spletnih straneh objavila 100 odločb, v katerih so podjetjem in posameznikom ugotovili in naložili plačilo dodatnega davka. Odločbe so bile anonimizirane, zato smo na podcrto.si zaprosili za nazive podjetij, ki so dobila odločbe. Vlada je z nenavadnimi obrazložitvami našo prošnjo zavrnila.

Podjetja s povezavami v davčnih oazah, pri katerih je FURS odkril največ neplačanega davka

Na podcrto.si smo analizirali prvih deset pravnomočnih odločb, v katerih je FURS podjetjem ugotovil neplačane davke. Čeprav so bile odločbe anonimizirane, je bilo iz podatkov v odločbah moč ugotoviti, komu so bile izdane. Ugotovitve smo objavili v dveh člankih (1. del, 2. del).

Teden dni po objavi naših člankov je FURS odločbe umaknil s spleta.

Iz družbe, ki ji je FURS ugotovil neplačane davke, v vodstvo občinskega podjetja

Z davčnimi odločbami je povezan tudi članek o članu vodstva javnega podjetja Nigrad, Darku Dubravici. Dubravica je bil pred tem direktor podjetja Metalvar, kateremu je FURS v letih 2011 in 2012 ugotovil za 557.000 evrov neplačanih davkov.

Minimalno zvišanje pokojnin ne bo zmanjšalo števila revnih upokojencev

Vlada je napovedala zvišanje vseh pokojnin tistih s 40-letno delovno dobo na vsaj 500 evrov mesečno. A ta ukrep je le kaplja v morje zmanjševanju revščine med upokojenci. Število revnih upokojencev bo namreč ostalo enako.

Ministrstvo spet prelomilo obljubo: odkrivanje poklicnih bolezni še kar neurejeno

V Sloveniji imamo več 10.000 poklicno bolnih. Večina se sploh ne zaveda, da trpi za poklicno boleznijo, ostali pa ne dobijo primerne odškodnine. Ministrica za zdravje je rok za ureditev področja poklicnih bolezni najprej postavila za leto 2015, nato za 2016. A potrebni predpisi še kar niso sprejeti.

Koprivnikar: konkurenčne teste za zaposlovanje v javni upravi blokirajo sindikati

Po dveh letih smo ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja zopet povprašali, kako bo preprečil zaposlovanje po zvezah in poznanstvih v javnem sektorju. Koprivnikar trdi, da potrebne ukrepe blokirajo sindikati.

S fekalijami okuženi vodi letno izpostavljenih več kot 100.000 Slovencev

Lani je bilo vodi, v kateri so našli sledi fekalij, izpostavljenih 116.190 Slovencev. Kar 1.624 ljudi je oporečni vodi izpostavljenih že vsaj štiri leta.

Zakaj je napadalcem uspelo vdreti v aplikacije Ajpesa

Spletni portal Slo-tech je februarja objavil članek o vdoru v aplikacije Ajpesa. Na Ajpesu so takrat zatrdili, da redno izvajajo varnostna preverjanja svojih aplikacij. Na podcrto.si pa smo ugotovili, da so zadnje takšno preverjanje izvedli leta 2013.

Prejšnji mesec je odgovorni urednik Pod črto Anže Voh Boštic gostoval v oddaji Posebna ponudba. Tema je bila varovanje osebnih podatkov. Vabljeni k ogledu!

Devetega marca bo ob 18. uri v Ljubljanskem Poligonu ponovno srečanje Open data. Vabljeni!

Finančno poročilo za februar 2017:

V februarju so delovanje podcrto.si z donacijo podprla štiri podjetja: 3FS, Datalab, Albatross Fly in Četrta pot.

Donacije bralcev: 664 EUR

Donacije podjetij: 15090 EUR

Stroški dela: 5508 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 342,80 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno