FURS s spleta umaknil odločbe podjetjem, ki smo jih razkrili na podcrto.si

Na podcrto.si smo prejšnji četrtek razkrili identiteto desetih podjetij, ki jim je finančna uprava odkrila največ neplačanega davka. Teden dni za tem je FURS odločbe tem podjetjem umaknil s spleta.

Finančna uprava RS (FURS) je maja lani na spletnih straneh objavila seznam stotih odločb o dodatni odmeri davka podjetjem, ki so jih preverjali, ker poslujejo (tudi) z davčnimi oazami. Gre za podjetja in posameznike, ki so jim davčni inšpektorji na podlagi posebnega nadzora odmerili plačilo največ dodatnega davka – torej davka, ki ga podjetja sama FURS niso prijavila.

FURS je odločbe objavil v anonimizirani obliki, torej z zakritimi nazivi pravnih oseb in ostalimi informacijami, ki bi lahko razkrile identiteto podjetja. A anonimizacijo so opravili tako slabo, da smo na podcrto.si lahko ugotovili identiteto prvih desetih podjetij, ki jim je FURS pravnomočno odkril neplačan davek (prvih pet podjetij, drugih pet podjetij). Ostalih odločb nismo analizirali.

Odločbe, izdane tem desetim podjetjem, so na FURS danes umaknili s spleta.

Untitled
Spletna stran FURS, na kateri deset odločb ni več dostopnih.

Po pojasnilu tiskovne predstavnice FURS so odločbe umaknili, ker želijo preučiti očitke podcrto.si, ki smo jih zapisali v naših člankih na to temo. Katere očitke točno bodo preučili, niso želeli komentirati.

Na podcrto.si smo z zahtevo po dostopu informacije javnega značaja lani poleti zahtevali identiteto podjetij, ki so jim bile izdane pravnomočne odločbe zaradi neplačanega davka. Sklicevali smo se na javni interes. A našo zahtevo sta zavrnila tako Generalni sekretariat Vlade (GS Vlade) v imenu FURS, kot tudi Informacijski pooblaščenec.

Oba sta med drugim zatrjevala, da bi objava identitete podjetji lahko povzročila še več izogibanja plačilu davkov. Podjetja vsako leto sama izračunajo davek, ki ga morajo plačati glede na svoje prihodke in stroške, inšpektorji FURS pa preverijo le posamezne sume nepravilnosti. Če bi podjetja imela občutek, da bi lahko bile javnosti razkrite podrobnosti o davčnih pregledih, katere smo zahtevali na podcrto.si, bi lahko zaradi tega finančni upravi prijavljala manj davka v strahu, da bodo podatki o njihovem plačevanju davkov nekoč razkriti javnosti, so to stališče argumentirali na GS Vlade.

Na podcrto.si smo nasprotnega mnenja. Menimo, da bi javna objava tistih podjetij, ki jim je FURS odkril največ neplačanega davka, ostala podjetja spodbudila k plačevanju davkov.

Kljub temu smo FURS zaprosili za komentar razkritja podjetij in jih vprašali, kakšne sankcije lahko pričakujejo tisti njihovi uslužbenci, ki so s površno anonimizacijo odločb omogočili identifikacijo podjetij.

Na FURS so v odgovoru podcrto.si zapisali, da so pri anonimizaciji odločb poskušali biti »maksimalno pozorni in skrbni, da se davčna tajnost ne bi razkrivala. Kljub temu ste na podlagi analiz objavljenih odločb določenim razosebljenim odločbam pripisovali konkretna imena podjetij, ki pa jih v Finančni upravi RS ne bomo potrjevali.«

Zatrdili so še: »Upamo pa, da razumete, da namen objave razosebljenih odločb ni bil puščanje namigov oz. drobtinic, na podlagi katerih bi se v javnosti razkrivala konkretna imena podjetij, temveč opozarjanje na sheme agresivnega davčnega načrtovanja.« Glede konkretnih sankcij za zaposlene na FURS pa odgovor še pričakujemo.

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

56 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

1 komentar

Marko 9. 2. 2017, 17.06

Na ArchiveORG je razvidno da so bile odločbe, ki so jih na FURS umaknili s spleta lani res dostopne :
https://web.archive.org/web/*/http://www.fu.gov.si/nadzor/podrocja/preiskave/?tx_news_pi1[news]=4519&tx_news_pi1[controller]=News&tx_news_pi1[action]=detail&cHash=157bcaab51ca2d6019d1f2731e5bc422

ArchiveORG je tudi shranil PDF dokumente nekaterih odločb:
https://web.archive.org/web/*/http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Nadzor/Podrocja/Preiskave/Novice/2016/*

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno