Začetek 2018 na Pod črto: Nova razkritja, nove grožnje s tožbami

V leto 2018 smo pri Pod črto vstopili z novimi zgodbami o Sovi, s.p.-jih v IT sektorju in z obširno analizo kakovosti domov za starejše v Sloveniji. Deležni smo bili tudi novih groženj s tožbami.

Konec januarja smo pri Pod črto objavili zapis z naslovom Vedno večji pritiski na delo medija Pod črto. V njem smo opisali tri pritiske na naše delo: napovedano tožbo državnega odvetništva zaradi domnevnega blatenja ugleda Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove), zaradi katere smo že morali umakniti članke z naše spletne strani; policijsko zaslišanje odgovornega urednika podcrto.si Anžeta Voha Boštica v zvezi z razkritimi ovadbami proti Zoranu Jankoviću  in sovražno komunikacijo predsednika stranke SDS Janeza Janše. Pritiski na naše delo so dobili tudi mednarodni odziv: nanje so opozorili na spletni strani Sveta Evrope.

Pritiski ne pojenjajo. Zaradi naših novih člankov o delu Sove v času nekdanjega direktorja Iztoka Podbregarja smo bili februarja deležni novih zahtev za umik člankov in groženj s tožbami pooblaščenca ene izmed oseb, omenjenih v članku. Vendar pa se takim poskusom cenzure, tako kot do sedaj, ne bomo uklonili.

Ilustracije: Metod Blejec, Ajda Erznožnik

Za vas smo pripravili pregled naših januarskih in februarskih zgodb:

Podatkovna zbirka: kdo so dolgotrajni davčni dolžniki

Decembra smo objavili članek o podjetjih, ki že več let dolgujejo davek državi. Januarja pa smo objavili seznam teh podjetij. Dva tisoč dvainpetdeset podjetij je bilo novembra davek državi dolžnih že vsaj leto dni, 1421 pa vsaj dve leti. Seznam prikazuje, katera podjetja so to.

SDS 450.000 evrov posojila dobila od lastnice dolgotrajnega davčnega dolžnika

Z davčnim dolgom je povezana tudi zgodba o posojilu stranki SDS. Dijana Đuđić, ki je stranki SDS posodila skoraj pol milijona evrov, je lastnica podjetja, ki državi vsaj dve leti dolguje davek. Povezana je tudi z domnevnimi davčnimi utajami.

Bizarna zgodba Sovinega podjetja Webs

V dveh delih (1. del, 2. del) smo raziskali poslovanje podjetja Webs, ki ga je leta 2004 ustanovila Sova. Prišli smo do nadvse zanimivih ugotovitev.

Kakovost domov za starejše: zbrali smo podatke, ki bi jih morala država

Že pred okoli letom dni smo se lotili zbiranja podatkov o kakovosti domov za starejše v Sloveniji. Februarja smo objavili prvi članek na to temo. Ugotovili smo, da stanja v domovih za starejše ne preverja nihče. Stroka opozarja na posledice, država pa se odgovornosti otepa.

Normiran s. p. v IT-ju: izogibanje davkom ali tekmovanje na globalnem trgu

Nadaljevali smo tudi s serijo člankov o prekarnosti v Evropski uniji in Sloveniji. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tiste, ki si prek normiranih s.p.-jev znižujejo davčno obveznost.

Poslušajte četrti Pod črto podkast: Pritiski na delo naših novinarjev

Objavili smo tudi četrti Pod črto podkast. Tokrat smo tudi s tujimi gosti spregovorili o pritiskih na naše delo in vse težjih razmerah, v katerih delujejo preiskovalni novinarji povsod po svetu. Vabljeni k poslušanju!

Poročilo o razvoju medija Pod črto: kaj smo do sedaj naredili z vašo pomočjo

Za bralce in donatorje smo predstavili tudi letno poročilo delovanja medija Pod črto. Preverite, kaj vse smo uspeli do danes doseči z vašo pomočjo!

Gostovanja v medijih in na dogodkih

Januarja in februarja smo bili precej dejavni tudi z gostovanji v različnih medijih in na dogodkih. Tudi na ta način pri Pod črto širšo javnost seznanjamo s svojim delom:

  • O filmu in o pomembnosti neodvisnega novinarstva za zdravo demokracijo je poročala oddaja o kulturi Osmi dan. Svoj pogled na to temo je pridal tudi naš novinar Lenart J. Kučić. Poglejte.
  • Odgovorni urednik Pod črto Anže Voh Boštic je za Radio Prvi komentiral pritiske na delo medija Pod črto.
  • Soustanoviteljica in direktorica Pod črto Taja Topolovec je gostovala v podkastu Check your facts, ki ga vodita digitalna novinarja Marc Biscup (Nemčija) in David Tvrdon (Slovaška). Povedala je, kako je mogoče iz praktično ničesar ustvariti samostojen medij za preiskovalno novinarstvo. Podkast je dostopen na tej povezavi (pogovor poteka v angleščini).
  • Naš novinar Lenart Kučić po premieri dokumentarca Demokracija v Kinodvoru vodil debato o varovanju osebnih podatkov. Posnetek pogovora, v katerem sta sodelovala Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke, in Matjaž Ropert, urednik tehnološkega medija Tehnozvezdje, si lahko ogledate tukaj.
  • Jeseni smo v sodelovanju s preiskovalno skupino Investigate Europe na Pod črto objavili obširno serijo o prekarizaciji Evrope – Dirka proti dnu. Sedaj pa na strani našega projektnega partnerja objavljamo še povzetek stanja v Sloveniji. Preberite. (Besedilo je v angleščini.)
  • Sodelovali smo tudi v debati o začasnih sodnih odredbah v medijih, ki jo je organiziralo Društvo novinarjev Slovenije. Posnetek debate je objavljen na spletu. Dostopen je na tej povezavi.
  • Anže Voh Boštic je sodeloval v oddaji StudioCity, za katero je spregovoril o pritiskih na naše delo. Oddaja je dostopna na tej povezavi, posnetek se začne pri 16.55.
  • Anže Voh Boštic je gostoval tudi v televizijski oddaji Koda, kjer so se pogovarjali o razmerah v domovih za starejše občane.
  • Direktorica medija Pod črto Taja Topolovec je za oddajo Odbita do bita na Val 202  govorila o  tem, kako bo odločitev Marka Zuckerberga, da bo Facebook znova začel poudarjati moč uporabnikov in ne organizacij, vplivala na distribucijo vsebin majhnih in nišnih medijev, kakršen je Pod črto.
  • Lenart J. Kučić je gostoval v oddaji Profil na TV Slovenija.

Finančno poročilo za januar in februar 2018

V januarju in februarju so nas z donacijo podprla podjetja 3FS, Datalab, Misol, Modra jagoda, Intera, Xenya in Zombodroid.

Januar:

Donacije bralcev: 5903,50 EUR

Donacije podjetij: 1001 EUR

Stroški dela: 17.958,33* EUR (*stroški dela vključujejo stroške, ki računovodsko spadajo v december 2017, ko smo zaključevali projekte preteklega leta in avtorjem in sodelavcem projekta nakazali preostanke honorarjev za leto 2017)

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1695,44 EUR

Februar:

Donacije bralcev: 1264 EUR

Donacije podjetij: 14.600 EUR

Podpora OSF za projekt “Building up sustainable media model”: 31.351,07 EUR (Obdobje porabe sredstev april 2018 – april 2019)

Stroški dela: 6160 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 131,33 EUR

 

Naše delo na Pod črto brez vaše pomoči ne bi bilo mogoče. Hvala za vso podporo, ki jo namenjate preiskovalnemu novinarstvu.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

91 prispevkov

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

2 komentarja

daliboj 13. 3. 2018, 19.14

"Pritiski ne pojenjajo. Zaradi naših novih člankov o delu Sove v času nekdanjega direktorja Iztoka Podbregarja smo bili februarja deležni novih zahtev za umik člankov in groženj s tožbami pooblaščenca ene izmed oseb, omenjenih v članku."

Javno objavite grožnje in jim tako sporočite, da bodo vse naslednje grožnje objavljene na spletni strani.

lojze 14. 3. 2018, 17.02

Ne vem kako razumete pravo, mislim pa, da zahteve za umik člankov z opozorilom na posledice (morebitnih!?)tožb niso grožnje. Konec koncev lahko v neodvisnem sodnem sistemu vsak zagovarja svojo pravico in vsak lahko prepusti razsojanje o temu kdo ima prav sodišču.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno