Poslušajte četrti Pod črto podkast: Pritiski na delo naših novinarjev

Prisluhnite četrti epizodi Pod črto podkasta, v kateri spregovorimo o pritiskih na naše delo in vse slabših razmerah, v katerih delujejo preiskovalni novinarji povsod po svetu.

V četrti epizodi smo z vami Taja Topolovec, Lenart J. Kučić in Anže Voh Boštic. (Ilustracija Metod Blejec)

V prvi letošnji epizodi smo z vami Anže Voh Boštic, Lenart J. Kučić in Taja Topolovec. Pridružila pa sta se nam tudi dva gosta: Lucy Freeman z organizacije Media Legal Defence Initiative (MLDI) in direktor mednarodne mreže za preiskovalno novinarstvo GIJN David Kaplan.

Pogovarjali smo se o temi, o kateri se morda sploh ne bi smeli pogovarjati: o pritiskih na delo medija Pod črto. Zaradi objave člankov o sojenju nekdanjemu direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) nas namreč državno pravobranilstvo v imenu Sove civilno toži zaradi domnevnega blatenja ugleda agencije.

V zvezi z razkritjem kazenskih ovadb proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću je interes za naše delo pokazala policija in urednika Pod črto povabila na »informativni razgovor.« Javno pa pritisk na naše delo izvaja tudi nekdanji premier in vodja največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, ki nam je na svojem twitter profilu očital, da smo »Udbaši.«

Takšni pritiski na delo preiskovalnih novinarjev so povsod po svetu vse bolj pogosti in se stopnjujejo, sta nam povedala Freemanova in Kaplan. Države in korporacije imajo na voljo vse več orodij, s katerimi zasledujejo, zastrašujejo in ovirajo novinarsko delo: elektronski nadzor, tožbe in zapiranje. Vendar tudi novinarji niso nemočni, je poudaril Kaplan. Še zlasti, če se povezujejo, saj se lahko skupaj veliko laže uprejo pritiskom in si pomagajo pri objavi zgodb.

Slovenski prepis pogovora z obema sogovornikoma najdete tukaj.

Hvala za poslušanje in komentarje. Če vam je naše zvočno ustvarjanje všeč, ga delite, se naročite na prihodnje epizode in k poslušanju povabite še koga.

Play

Če predvajalnik na vaši napravi ne deluje, poslušajte epizodo na tej povezavi.

Preiskovalno delo in vsebine na Pod črto, tudi pripravo tega podkasta, omogočate bralci z donacijami. Podprite naše delo v 2018 z donacijo po svojih zmožnostih.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #David Kaplan #Janez Janša #Lucy Freeman #pritiski #sova #Zoran Janković

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Podkast

Naše zgodbe in razkritja v zvočni obliki.

43 prispevkov

Epizoda 40: Poklicne bolezni – kaj rešuje novi pravilnik in kateri problemi ostajajo?

Maja letos je v uporabo stopil novi pravilnik o poklicnih boleznih. Čeprav rešuje nekatere težave, ostajajo odprta vprašanja v zvezi …

Tema: Podkast, Zdravstvo
Podcast,

Epizoda 39: Zakaj imamo v Sloveniji težave s kupi neprevzete odpadne embalaže? (2. del)

V drugem delu se odpravimo na odlagališče odpadkov in razkrivamo težave v sistemu ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji.

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno