SDS 450.000 evrov posojila dobila od lastnice dolgotrajnega davčnega dolžnika

Dijana Đuđić, ki je stranki SDS posodila skoraj pol milijona evrov, je lastnica podjetja, ki državi vsaj dve leti dolguje davek. Povezana je tudi z domnevnimi davčnimi utajami.

Janez Janša. Foto: Wikipedia

Časnik Večer je včeraj poročal o nenavadnem posojilu stranki SDS. Sodeč po posojilni pogodbi, ki jo je pridobil časnik, je javnosti neznana državljanka Bosne in Hercegovine, Dijana Đuđić, stranki konec lanskega leta posodila 450.000 evrov.

Pri Pod črto smo preiskali ozadje Dijana Đuđić in ugotovili, da eno izmed slovenskih podjetij, katerega lastnica je, državi že vsaj dve leti dolguje med 30.000 in 50.000 evrov. Še eno izmed podjetij v lasti Dijane Đuđić pa je vpleteno v sum utaje več kot 300.000 evrov davka.

Dolgotrajni davčni dolžnik

Po pogodbi o posojilu, v katero smo vpogledali tudi pri Pod črto, je Dijana Đuđić pogodbo s stranko SDS, v imenu katere jo je podpisal Janez Janša, pri notarju Jožetu Sikošku sklenila 19. decembra 2017. Đuđić mora posojilo stranki nakazati v treh obrokih po 150.000 evrov – zadnjega v začetku leta 2019. Rok vračila posojila je konec leta 2019, obrestna mera znaša dva odstotka.

SDS je v zameno za posojilo zastavila svoj poslovni delež v družbi Nova obzorja. To podjetje izdaja tednik Demokracija in revijo Škandal24. SDS je v javno objavljenem odzivu na članek Večera na Twitterju zapisala, da je najela kredit pri najboljšem ponudniku.

Eno izmed slovenskih podjetij v lasti Dijane Đuđić, Moj kafein, je obenem finančni upravi že vsaj dve leti dolžno davek. Ta je po podatkih finančne uprave 25. novembra lani znašal od 30.000 do 50.000 evrov, je razvidno iz analize dolgotrajnih davčnih dolžnikov, ki smo jo prejšnji teden objavili na Pod črto.

Postavlja se torej vprašanje, kako je lahko Dijana Đuđić stranki SDS posodila skoraj pol milijona evrov, obenem pa podjetje v njeni lasti že več let ni zmožno plačati desetkrat manjše vsote davka. Dijana Đuđić je sicer lastnica podjetja Moj kafein od marca 2016.

Na stranko SDS smo se obrnili s prošnjo za komentar dejstva, da so si denar izposodili od osebe, katere podjetje je v Sloveniji dolgotrajni davčni dolžnik. S službe za odnose z javnostjo so nam povedali, da zadeve pisno danes ne bodo komentirali.

Sumi utaje davkov

Še bolj nenavadna je zgodba še enega slovenskega podjetja v lasti Dijane Đuđić – ŽML. Podjetje ŽML je od septembra 2016 v stečaju. Dijana Đuđić je lastnica podjetja postala marca tistega leta. Pred tem je bila lastnica in direktorica podjetja Pia Sara Odlag.

Kot je razvidno iz otvoritvenega poročila stečajne upraviteljice Katje Skumavec, je ta v primeru poslovanja podjetja podala naznanilo suma utaje davka in uničenja poslovnih listin.

Finančna uprava je namreč tekom stečaja v podjetju vodila dva inšpekcijska postopka. Inšpektorji so ugotovili, da podjetje ŽML med leti 2013 in 2016 ni plačeval nobenega davka na dodano vrednost. Zato so inšpektorji podjetju odmerili plačilo 305.599 evrov davka.

Davčni inšpektorji so še ugotovili, da poslovna dolumentacija ne odraža dejanskega poslovanja podjetja. Za izdajo računov podjetja ŽML naj bi po prepričanju inšpektorjev v resnici skrbel Roman Stropnik, direktor družbe Poštajner d.o.o., ki je poslovala z družbo ŽML. Stropnik naj bi podjetje ŽML v času, ko je slednjega vodila Pia Sara Odlag, prek navideznih poslov uporabljal za utaje davka na dodano vrednost.

Ti sporni posli naj bi se začeli pri hrvaškem podejtju Betnava, d.o.o., ki je bil izključni dobavitelj podjetja ŽML. ŽML je imel v verigi poslov vlogo tako imenovanega »missing traderja«. Podjetje ŽML naj bi torej od podjetja Betnava dobavljeno blago prodalo družbi Poštajner, d.o.o., vendar ob tem ni plačalo davka na dodano vrednost. Podjetje Poštajner pa je lahko nato uveljavljalo odbitek plačila DDV in se tako izognilo delu plačila DDV. »Ustanovitev in ključne posle stečajnega dolžnika (podjetja ŽML, op. a.), vključno z izdajanjem računom, je vodil zakoniti zastopnik podjetja Poštajner d.o.o […] Namen ustanovitve stečajnega dolžnika je bila zloraba sistema DDV in protipravna pridobitev javnofinančnih sredstev s tem, da je družba Poštajner d.o.o. neutemeljeno uveljavljala pravico do odbitka DDV,« je v poročilu zapisala stečajna upraviteljica.

Glede na to, da v stečajnem postopku podjetja ŽML upraviteljica ni našla nobenega premoženja podjetja ŽML, bo celoten davčni dolg 305.000 evrov ostal nepoplačan.

Tudi v letu 2018 bomo preiskovali nepravilnosti pri delovanju naših političnih veljakov. Podprite nas.

Dijana Đuđić ni dosegljiva

Stečajna upraviteljica Katja Skumavec je od trenutne lastnice Dijane Đuđić v okviru stečajnega postopka želela pridobiti poslovno dokumentacijo podjetja ŽML. Vendar pa z Dijano Đuđić ni mogla priti v stik. Poslovnih listin tako ni mogla pridobiti in zato ministrstvu za pravosodje za Dijano Đuđić predlagala prekrškovno kazen.

Zaradi poslovanja podjetja ŽML pa je, kot rečeno, podala sum utaje davka in ponareditve poslovnih listin. Katja Skumavec nam je v telefonskem pogovoru povedala, da je ovadbe podala zoper neznane osebe, saj ni mogla priti do podatkov, kdo je za domnevne nepravilnosti odgovoren. Je pa za poslovanje podjetja po zakonu načeloma odgovoren njegov direktor, nam je še povedala.

Za komentar ugotovitev stečajne upraviteljice v podjetju ŽML smo se obrnili na Romana Stropnika. V telefonskem pogovoru nam je povedal, da podjetja ŽML ne pozna. Ko smo mu nato po elektronski pošti poslali poročilo stečajne upraviteljice in ga prosili za komentar, pa nam je odgovoril, da komentarja nima.

Stropnikovo podjetje Poštajner d.o.o, ki se danes imenuje NER d.o.o., je prav tako dolgotrajen davčni dolžnik. Po analizi Pod črto finančni upravi že vsaj dve leti dolguje davek. Petindvajsetega novembra lani je dolg NER d.o.o. znašal med milijonom in desetimi milijoni evrov davka. Stropnik nam je v telefonskem pogovoru potrdil, da je na seznamu davčnih dolžnikov, a da davek po njegovem vedenju ni tako visok.

Stranko SDS smo prosili tudi za komentar vloge Dijane Đuđić v podjetju ŽML. Kot rečeno so nam s službe za odnose z javnostjo SDS povedali, da zadeve pisno danes ne bodo komentirali.

Kontaktnih podatkov Dijane Đuđić nismo našli.

Otvoritveno poročilo v stečaju podjetja ŽML

Posodobitev (12. 1. 2018)

Stranka SDS je prek Twitterja 11. januarja 2018 javnost obvestila, da so razdrli posojilno pogodbo z Dijano Đuđić in ji vrnili denar.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Janez Janša #SDS

Deli zgodbo 3 komentarjiVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

3 komentarji

Nino Dvoršak 9. 1. 2018, 19.40

Zaradi takih člankov si zaslužite mojo podporo. Bravo, to je novinarstvo :D

Nino Dvoršak 9. 1. 2018, 19.41

11/10

Aco Pečan 9. 1. 2018, 20.44

Upam, da bodo na volitvah Slovenci znali kaznovat SDS-ovo dvojno moralo. Kakšni pokvarjenci se zbirajo v njej!! In ti banditi hočejo vladati Sloveniji????

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno