Sporni posli družine Janković

Od tožilstva smo pridobili kopije več kazenskih ovadb zoper Zorana Jankovića in družinsko podjetja Electa.

Zoran Janković. Foto: Finance/Aleš Beno
Zoran Janković. Foto: Finance/Aleš Beno

Ljubljanski župan Zoran Janković, sodeč po rezultatih preteklih županskih volitev, med prebivalci prestolnice uživa precejšnjo podporo. Na vseh treh volitvah – leta 2006, 2010 in 2014 – je zmagal v prvem krogu z več kot 50-odstotno podporo volivcev. Leta 2010 je dobil skoraj dve tretjini glasov tistih, ki so na volitvah oddali svoj glas.

Po drugi strani s trajanjem mandata Zorana Jankoviča narašča tudi število očitkov o njegovem delu. Po informacijah, ki smo jih pridobili s tožilstva, je Janković trenutno v sedmih sodnih preiskavah. Res pa je tudi, da je bil v vseh primerih, ki so že dobili vsaj delni sodni epilog, oproščen vseh očitkov – na primer v zadevi trgovski center Niš in sanaciji gramozne jame v Stožicah.

Na podcrto.si smo z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobili več kazenskih ovadb, ki jih je proti Jankoviču in družinskemu podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad. V vseh teh postopkih je tožilstvo na sodišče že vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Janković je v teh ovadbah osumljen sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, napeljevanja k zlorabi položaja, pranja denarja in zatajitve finančne obveznosti oziroma utaje davkov.

Iz ovadb je razvidno, da ugotovitve policije v pridobljenih ovadbah temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju Jankovićevi telefonski komunikaciji.

Na podcrto.si menimo, da je objava člankov, v katerih opisujemo ugotovitve policije v kazenskih ovadbah, v javnem interesu. Zoran Janković je namreč visok politični funkcionar, zato je prav, da je javnost seznanjena s sumi organov pregona v zvezi z njegovim delovanjem in na čem ti sumi temeljijo. Seveda se je ob tem treba zavedati, da je s kazensko-pravnega vidika nedolžen vsak, dokler se mu krivda ne dokaže na sodišču.

V kolikor bo Zoran Janković (in ostali obtoženi) kljub dokazom, ki jih v ovadbah proti njemu navaja policija, oproščen vseh očitkov, se odpirajo druga vprašanja, ki so prav tako v interesu javnosti. Kako učinkovit je naš pravni sistem, če lahko v več ovadbah visokim predstavnikom oblasti očita huda kazniva dejanja, nato pa te ovadbe ena za drugo padejo v kazenskem postopku? Oziroma, ali je za demokratično družbo primerno, da organi pregona visokega političnega predstavnika najprej bremenijo več hudih kaznivih dejanj, nato pa se ti očitki na sodišču izkažejo kot neutemeljeni? Bi morali v tem primeru odgovarjati predstavniki organov pregona? Ni namreč dvoma, da lahko neosnovane obtožbe neupravičeno škodijo nosilcem politične oblasti. Ta pogled na zadeve je v svojih intervjujih večkrat poudaril tudi Zoran Janković. Lani oktobra je za medije na primer povedal, da ga želijo z vlaganjem vedno novih ovadb proti njemu nekateri na policiji in tožilstvu diskreditirati v javnosti.

Zaradi vseh naštetih vidikov bomo postopke proti Zoranu Jankoviću in podjetjem njegove družine spremljali tudi na podcrto.si. Začenjamo z razkritjem policijskih ovadb, ki smo jih z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobili od tožilstva.

Prvi članek: Ugotovitve policije: kaj je šlo narobe pri gradnji Jankovićevih Stožic

Drugi članek: Stožice: Grepu z domnevno nepotrebnimi posli milijoni evrov javnega denarja

Tretji članek: Policijska ovadba: kako je denar Grepa tekel na račun Zorana Jankovića

Četrti članek: Zakaj policija Jankoviću očita utajo davka pri prodaji delnic Mercatorja

Peti članek: Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Šesti članek: Policijska ovadba: kako naj bi župan Janković uredil zaposlitev za seks

Sedmi članek: Gramoznica: kako naj bi Janković občino oškodoval za 1,4 milijona evrov

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Zoran Janković

Deli zgodbo 4 komentarjiVeč iz teme: Nezakonito poslovanje občin

Več deset slovenskih županov je samim sebi, sorodnikom in občinskim svetnikom nezakonito dajalo občinske posle. Razkrivamo, kdo so ti župani.

21 prispevkov

Zatiskanje oči častnih meščanov pred spornimi posli župana Jankovića

Častni meščani Ljubljane so sredi januarja v javnem pismu izrazili ogorčenje nad stalnimi napadi na Zorana Jankovića. Obenem si zatiskajo …

Tema: Kriminal, Nezakonito poslovanje občin
Mnenje,

Povzetek preiskave: kako župani zlorabljajo občinska glasila

V prvem prispevku smo analizirali občinska glasila: medije, ki jih lahko župani brez posledic uporabljajo za politično propagando. Za kar …

Tema: Mediji, Nezakonito poslovanje občin
Članek,

4 komentarji

pepino 10. 8. 2017, 14.39

Vse to napisano je samo delček njegovih RABOT, tega je še pa še. Počasi bo vse prišlo na dan!

Sonja 10. 8. 2017, 18.25

Midva tega pač ne bova doživela....zamenjati se bo moralo nekaj generacij....

Sonja 10. 8. 2017, 18.23

Čestitam, da ste objavili podatke, ki v vsakem primeru morajo biti javnega značaja, javne osebe si zasebnosti pač ne morejo privoščiti. Da ovadbe "padajo" pa kaže, da organi pregona in tožilstva ne delajo v korist in dobro Slovenije. Smo država za bogate in revne. Revnim prodajo hišo ali stanovanje za bagatelo, tisti, ki so pripeljali Slovenijo v stanje dolgov, pa se odgovornosti izmikajo s pomočjo odvetnikov, tožilcev, politike....Sram me je, da živimo v takšni državi!!!!

cinik 11. 8. 2017, 10.40

Doživeli smo konec pravne države. Porušen je bil eden od osnovnih pravnih postulatov. domneve nedolžnosti.
Bo ulica sodila in obsodila vsakega ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno