Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec

Podjetje Electa inženiring v lasti sinov Zorana Jankovića, Damijana in Jureta, naj bi po ugotovitvah policije v letih 2009 in 2012 utajilo skupno za 244.000 evrov davka. Direktorja Electe Damijana Jankovića je zato leta 2014 Nacionalni preiskovalni urad ovadil specializiranemu državnemu tožilstvu zaradi suma davčne zatajitve, je razvidno iz ovadb, ki smo jih pridobili od tožilstva z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja.

Leta 2009 je po ovadbi sodeč Electa od Gradisa skupine G kupila nepremičnine in zanje plačala tudi davek na dodano vrednost (DDV). Nato je od davčne uprave terjala povračilo DDV in ga tudi dobila. Vendar, ker je Electa nato te nepremičnine dajala v najem brez DDV, vračila DDV od nakupa nepremičnin ne bi smela zahtevati. S tem je Electa po mnenju policije utajila 79.581 evrov davka.

Leta 2012 pa je Electa prav tako uveljavljala odbitek DDV v višini 165.000 evrov, ki bi ga Electa morala plačati ob plačilu računa podjetju Brovina. Po ugotovitvah policije je bil račun podjetja Brovina fiktiven, saj to podjetje za Electo ni nikoli opravilo storitev posredovanja pri prodaji zemljišč, za kar je podjetje Brovina Electi izstavilo sporen račun.

Po naših informacijah je zadeva trenutno v fazi sodne preiskave.

Prvi posel: odbitek DDV pri nakupu nepremičnin

Kazenski ovadbi, ki jih je nacionalni preiskovalni urad aprila in novembra 2014 podal na specializirano državno tožilstvo, razkrivata sum dveh primerov utaje davkov, v katerih sta ovadena podjetje Electa inženiring in njen direktor Damijan Janković, v enem primeru pa še ena oseba.

Kot je razvidno iz kazenskih ovadb, je nepravilnosti v pregledu poslovanja Electe ugotovila davčna uprava. Preglede poslovanja Electe je davčna uprava opravljala med letoma 2011 in 2013.

Prvi primer suma utaje davkov, ki ga je davčna uprava leta 2013 prijavila policiji, sega v leto 2009. Januarja tistega leta je Electa od Gradisa skupine G kupila več nepremičnin na Mesarski cesti v Ljubljani. Skupna cena nepremičnin je z DDV znašala 573.000 evrov.

Electa je nato še isti mesec pri davčni upravi iz nakupa teh nepremičnin uveljavljala odbitek DDV v višini 95.500 evrov. Torej, DDV, ki ga je Electa plačala ob nakupu teh nepremičnin, je želela odbiti od svoje obveznosti plačila DDV davčni upravi od prodaje svojega blaga oziroma storitev.

Davčna uprava pa je ugotovila, da je bilo od 95.500 evrov neupravičeno odbitih 79.581 evrov. Electa je bila tako neupravičeno oproščena plačila slabih 5000 evrov DDV, slabih 75.000 evrov pa ji je davčna uprava vrnila z nakazilom na transakcijski račun družbe.

Zakaj je bil odbitek DDV po mnenju davčne uprave neupravičen? Electa je pri nakupu nepremičnin sicer plačala DDV. Toda nato je nepremičnine oddala v najem podjetju Bodi, d. o. o., za 7000 evrov na mesec. DDV od plačila najemnine pa podjetju Bodi Electa ni obračunala. Kot je razvidno iz poročanja medijev, je bilo podjetje Bodi takrat v lasti takratne zasebne partnerke Damijana Jankovića, M. L.

Zakonodaja sicer dopušča, da lahko podjetja nepremičnine v najem oddajajo brez zaračunavanja DDV. Toda, če se podjetje odloči za tak način oddajanja nepremičnine v najem, potem pri davčni upravi ne sme uveljavljati odbitka DDV, ki ga je plačalo za nakup nepremičnine. Electa pa je storila prav to in zato po mnenju davčne uprave državni proračun oškodovala za omenjenih 79.581 evrov.

Kot je razvidno iz ovadbe, je Electa leta 2012 po že začetem davčnem nadzoru v Electi podjetju Bodi začela pri najemnini zaračunavati tudi DDV. Damijan Janković pa se je pred kriminalisti branil s pojasnilom, da ni vedel, da pri davčni upravi ne more uveljavljati odbitka DDV pri nakupu nepremičnin, če jih nato oddaja v najem brez obračunavanja DDV.

Policija pa Damijanu Jankoviću ne verjame. Po ugotovitvah kriminalistov je namreč Janković že leta 2007 sklepal posle s Hypo Leasingom, v katerih je podpisoval izjave, s katerim se je določala obveznost plačevanja DDV pri prodaji in lizingu nepremičnin. Zato je bil Janković po mnenju policije že takrat zelo dobro seznanjen z zakonodajo, ki ureja plačevanje DDV.

Drugi posel: fiktivno posredovanje pri prodaji zemljišč

Drugi sum utaje davkov je iz leta 2012. Davčna uprava je pri pregledu evidence računov, ki jih je v tistem letu Electa uveljavljala pri odbitku plačila DDV, našla račun podjetja Sar inženiring, d. o. o., z zneskom 990.000 evrov. Od tega je DDV znašal 165.000 evrov.

Teh 165.000 evrov plačanega DDV pri tem poslu je Electa nato pri davčni upravi uveljavljala kot odbitek od lastne obveznosti plačila DDV od prodaje blaga in storitev, ki jih je Electa prodala drugim podjetjem ali osebam. Podjetje Sar inženiring, ki je že izbrisano iz poslovnega registra, je bilo sicer takrat v 50-odstotni lasti Electe.

Davčna uprava je Electo nato prosila za predložitev računa podjetja Sar inženiring. Z Electe pa so odgovorili, da je pri prišlo do napake in da je račun v vrednosti 990.000 evrov Electi dejansko izstavilo podjetje Brovina, d. o. o.

Pri Electi so davčnim inšpektorjem pojasnili, da je Electa z Brovino podpisala pogodbo o izvedbi storitev in prodaji v zvezi z nakupom zemljišč v Trnovskem predmestju v Ljubljani. Brovina naj bi tako po pogodbi od skupno 17 lastnikov za Electo poskušala odkupiti 7571 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki bi ga lahko nato Electa prodala pohištvenemu velikanu Ikea. Po pogodbi bi Electa 990.000 evrov Brovini plačala le v primeru, če bi Brovina dobila soglasje vseh lastnikov za prodajo zemljišča.

Po ugotovitvah kriminalistov pa je bil ta posel fiktiven. Electa Brovini ni nikoli dejansko plačala 990.000 evrov, čeprav je pri davčni upravi uveljavljala odbitek DDV. Policija je prav tako kontaktirala več lastnikov omenjenega zemljišča, ki so ji povedali, da jih nikoli ni kontaktiral nihče iz Brovine in jim ponujal odkupa zemljišč. Po ugotovitvah policije je bila Brovina zidarsko podjetje z okoli 10.000 evri letnega prometa, ki ni imelo nikakršnih izkušenj s posredovanjem pri nakupu nepremičnin.

Pogodbo za posredovanje pri nakupu zemljišč naj bi januarja 2012 Electa podpisala z direktorjem Brovine, K. P. Damijan Janković pa je davčni upravi povedal, da se je s K. P. dobil na sedežu Electe v Ljubljani. Policija je ugotovila, da K. P. v tistem času ni bil v Sloveniji, saj kot državljan in prebivalec Kosova ni dobil vize za vstop v Slovenijo.

Prokurist in lastnik podjetja Brovina, D. R., pa je policiji povedal, da je K. P. v resnici zidar, K. P. pa je za direktorja podjetja imenoval, ker je upal, da bo K. P. na ta način dobil vizo za delo v Sloveniji. Tako bi lahko K. P. za D. R.-ja opravljal zidarska dela v Sloveniji in nekaterih drugih državah Evropske unije. K. P. zato po ugotovitvah policije ni nikoli sklepal poslov za podjetje Brovina.

Policija na podlagi teh ugotovitev sumi, da je Electa oziroma njen direktor Damijan Janković s pomočjo prokurista Brovine, opravila fiktivni posel z namenom, da se izogne plačilu 165.000 evrov davka na dodano vrednost.

Za komentar zadeve smo zaprosili Damijana Jankovića. V telefonskem pogovoru nam je povedal, da zadeve do konca postopka ne bo komentiral.

Preberite še: Sporni posli družine Janković

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Electa #Zoran Janković

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

FURS neplačan davek ugotovil tudi v Taxgroupu bratov Šešok

Davčni inšpektorji so v podjejtu Taxgroup, ki se ukvarja tudi z davčim svetovanjem, ugotovili za 342.000 evrov neplačanih davkov. Odločba …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno