November na Pod črto: Mediji stranke SDS in pogrebniki podjetij

Preiskave, ki smo jih z vašo pomočjo objavili v preteklem mesecu.

Tudi mesec december lahko začnemo z dobro novico: finančni upravi je le uspelo zaseči skoraj 700.00 evrov vredne nepremičnine Igorja Furlana. Igor Furlan je oče razvpitega »ljubljanskega kralja betona« Roka Furlana. Igor Furlan se je z umikom nepremičnin v davčne oaze poskušal izogniti rubežu finančne uprave, ki mu je že leta 2012 odmerila plačilo več kot 800.000 evrov davka na premoženje neznanega izvora.

V novih težavah se je znašel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Finančna uprava mu je ugotovila za 335.000 evrov neplačanih davkov in mu na podlagi tega omejila razpolaganje z nepremičninami v njegovi lasti. Pri Pod črto že leta opozarjamo na neučinkovitost in počasnost finančne uprave pri zavarovanju davčnega dolga. Tokratna hitra zamrznitev premoženja Jankoviću pa bi lahko bil pokazatelj, da finančna uprava zdaj bolj resno obravnava velike davčne dolžnike.

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Delovanje Pod črto že pet let omogočate bralci in donatorji. Podprite naše delo v 2020 z donacijo po svojih zmožnostih. Vsak evro šteje. DONIRAJ >>

Novembrske zgodbe na Pod črto:

Ilustracija: Matija Medved

Projekt Medijsko lastništvo: Medijski sistem stranke SDS

Po analizi primerov zlorab občinskih glasil za propagandne namene, skritem lastništvu Mladine in madžarskem medijskem modelu  smo v preteklem mesecu objavili serijo treh člankov o izgradnji medijskega sistema stranke SDS. Pričelo se je s tednikom Demokracija, sledili so brezplačniki s sumljivim financiranjem v času volitev leta 2008, danes pa revija, televizija, radio in spletni portali, povezani z SDS, delujejo na madžarski pogon. Kako Madžari financirajo medijski sistem, ki širi nestrpnost do drugačnih, strahove in laži, si preberite v spodnjih člankih:

Objavili smo tudi prvo v seriji treh infografik o medijih stranke SDS:

Infografika: zgodovina strankarskih medijev SDS

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Projekt Pogrebniki podjetij

Pogrebnico podjetij Barbaro Podlogar, ki naj bi stala za manevri umikanja premoženja pred upniki, je sodišče po le sedmih dneh prestajanja več kot triletne zaporne kazni izpustilo iz zapora. Zakaj? Preberite v članku:

Pogrebnica podjetij Barbara Podlogar po sedmih dneh izpuščena iz zapora

Na temo pogrebnikov podjetij smo posneli tudi nov Pod črtp podkast: tokrat smo podrobno preučili primer podjetja Pluton gradnje. Primer je odličen pokazatelj delovanja pogrebnikov podjetij in škode, ki jo ti povzročajo. Ena izmed neslutenih posledic njihovega delovanja je tudi vprašljiva varnost obiskovalcev trgovskega centra Spar v Škofji Loki. Vabljeni k poslušanju!

Podkast epizoda 18: pogrebniki podjetij ogrožajo tudi obiskovalce Spara

Konference in objave v medijih

Fotografija: Lenart J. Kučić

Meseca novembra je direktorica Pod črto Taja Topolovec sodelovala na eni zmed okroglih miz mednarodne konference z naslovom (Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo, ki sta jo v Ljubljani organizirala Svet Evrope in kulturno ministrstvo. Debata  je tekla o tem, kako vrniti zaupanje javnost v medije. Več o konferenci si lahko preberete na tej povezavi.

Ob peti obletnici našega delovanja so nas povabili tudi v studio Vala 202: Taja Topolovec je govorila o medijskem lastništvu, zlorabah medijev, spornih in dobrih praksah ter novih trendih v medijih. Vabljeni k poslušanju oddaje Vroči mikrofon!

Finančno poročilo za november 2019

Novembra nas je podprlo podjetje Zombodroid.

Donacije bralcev: 1290 EUR

Donacije podjetij in podjetnikov: 2000 EUR

Stroški dela: 11583,63 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 3848,72 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno