Epizoda 18: pogrebniki podjetij ogrožajo tudi obiskovalce Spara

Se lahko zaradi pogrebnikov podjetij podre trgovski center? V novi epizodi pojasnjujemo, zakaj zaradi skrivanja premoženja niso prizadeti samo upniki in država.

Ilustracija Metod Blejec

Zvonko Petek bi lahko pred desetimi leti nastopal v podkastu, kjer predstavljajo navdihujoče življenjske in podjetniške zgodbe.

Bil je lastnik uspešnega gradbenega podjetja, ki je preživel težjo prometno nesrečo, v kateri je izgubil desno nogo. Kljub nesreči ni obupal, ampak je s pomočjo strokovnjaka zasnoval posebno nožno protezo, s katero je še naprej lahko smučal, kar je bila njegova velika strast. Med okrevanjem pa je razmišljal tudi o 130 zaposlenih v svojem podjetju, ki jih ni hotel pustiti na cedillu.

Toda leta 2012 je njegovo podjetje Pluton gradnje zašlo v finančne težave. Prihodki so padali, izguba naraščala in Zvonko Petek se je hotel izogniti poplačilu dolgov do dobaviteljev in nekaterih svojih delavcev. Gradbene posle so prenesli na nova podjetja, Pluton gradnje so prodali družbi z neznanimi lastniki. Dokumentacija o poslovanju podjetja je izginila, ostalo pa je za 14 milijonov evrov dolgov do delavcev, davčne uprave, podizvajalcev in bank.

V drugem delu podkasta o pogrebnikih podjetij vam Anže Voh Boštic, Taja Topolovec in Lenart J. Kučić pojasnjujemo, kako so lastniki podjetja Pluton gradnje opeharili upnike in kako se je v zgodbi znašel tudi trgovski velikan Spar. Njegovi vodilni so namreč kljub opozorilom zagotovili nove posle osebam, ki so bile povezane s Plutonom. Med drugim je zaradi njihove pasivnosti vprašljiva varnost trgovskega centra Spar v Škofji Loki.

Opozarjamo pa tudi na slabo delovanje finančne uprave in policije. Slednja primer preiskuje že pet let, a ga še danes ni zaključila.

 

Play

Članki na Pod črto, ki jih omenjava v podkastu:

 

Objavo vsebin na Pod črto, tudi pripravo tega podkasta, omogočate bralci z donacijami.  Vsak evro nam pomaga ustvarjati nove vsebine, zato nas tudi letos podprite na:  https://podcrto.si/podpri/ Hvala.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Barbara Podlogar #Inometal #mreža Orion #Pluton gradnje #pogrebniki podjetij #Spar Slovenija #Zvonko Petek

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno