Kaj je mreža Orion?

Pojasnjujemo, zakaj enega izmed najbolj razvpitih »servisov« za pogreb podjetij imenujemo mreža Orion.

Sedež nekdanje posojilnice Orion na Dunajski cesti v Ljubljani. Foto: Metod Blejec

Mediji so v času gospodarske krize pričeli pisati o tako imenovani mreži Orion, ki naj bi zadolženim podjetnikom in posameznikom pomagala pri umikanju premoženja pred upniki. V mnogo primerih sumov skrivanja premoženja so se namreč pojavljala imena oseb, ki so bile pred leti zaposlene v zloglasni posojilni družbi Orion.

Gre za dve osebi: Barbaro Podlogar in Aleša Alojzija Rusa. Podlogar je bila prokuristka Oriona, Rus pa je bil vodja sektorja za finance v Orionu.

Oba sta javnosti postala znana ob izbruhu afere Orion leta 2004. Takrat je družbo Orion več strank obtožilo, da jih je namesto sklenitve posojilne pogodbe ukanila v prodajo nepremičnin in jim nato zaračunavala oderuške obresti za dano »posojilo«. Namesto klasične hipoteke na nepremičnini so posojilojemalci nepremičnino Orionu prodali, nato pa jo z mesečnimi obroki »posojila« odkupovali nazaj.

Tožilstvo je po izbruhu afere vodilne v Orionu, med njimi tudi Aleša Alojzija Rusa, obtožilo ponareditve in uničenja poslovnih listin. Vendar jih je sodišče na koncu zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo.

Vse, kar je ostalo od afere Orion, je civilna sodba vrhovnega sodišča v primeru posojila družini Kunčič. To je v sodbi avgusta 2004 v primeru družine Kunčič ugotovilo, da je Orion zlorabil svoje dolžnike z zaračunavanjem visoke pogodbene kazni ob prenehanju plačevanja obrokov za posojila.

Družina Kunčič je leta 1999 od Oriona najela posojilo. To ni bilo klasično posojilo, temveč so Orionu najprej prodali dve svoji nepremičnini, nato pa ju najeli nazaj. Nepremičnini sta bili vredni 15 milijonov takratnih tolarjev. Družina Kunčič je nepremičnini Orionu uradno prodala za 15 milijonov tolarjev, v resnici pa je družini Orion izplačal le 4,8 milijona tolarjev. Nato bi morala družina Orionu v 120 mesečnih obrokih vrniti 15 milijonov tolarjev, da bi nepremičnini dobili nazaj. Orion je tako družini Kunčič 4,8 milijona tolarjev posodil po kar 12,25-odstotni letni obrestni meri.

Obenem je pogodba v primeru zamude s plačilom obrokov določala še pogodbeno kazen v vrednosti kar 28 odstotkov vrednosti nepremičnin. Orion bi torej družini v primeru odstopa od pogodbe zaračunal nadaljnjih 4,2 milijona tolarjev stroškov svojega dela. To pogodbo z visokimi obrestmi in pogodbeno kaznijo je po poročanju medijev v imenu družine Kunčič podpisal kar uslužbenec Oriona Aleš Alojzij Rus. Družina Kunčič je namreč Rusa pooblastila za sklenitev te pogodbe.

Slabih deset let pozneje sta se imeni Aleša Alojzija Rusa in Barbare Podlogar pričeli pojavljati v drugi zgodbi – pri pogrebih podjetij.

Oba sta bila namreč v določenem času direktorja podjetij, ki so bila nato uporabljena v shemah skrivanja premoženja pred upniki.

Vloga Aleša Alojzija Rusa v tej shemi je precej nenavadna. Kljub več direktorskim mestom naj bi bil Rus po ugotovitvah sodišča že vsaj od leta 2005 tako rekoč opravilno nesposoben.

Rusa je sodišče poleg afere Orion namreč preganjalo še v eni zadevi. Skupaj z razvpitim ljubljanskim poslovnežem Rokom Furlanom je bil leta 1999 osumljen utaje okoli milijona evrov davka pri uvozu avtomobilov v Slovenijo. Nato pa je sodišče pregon proti Rusu ustavilo zaradi zdravstvenih razlogov. V sklepu o zavrženju postopka je zapisano, da je imel Rus možganski tumor. Zaradi posledic tumorja oziroma zdravljenja Rus ni »sposoben slediti niti normalnemu pogovoru, ne more slediti dogajanju okoli sebe, ima težave s pozornostjo, ima spominske motnje na vseh nivojih, vključno z verbalnim dolgoročnim spominom«.

Več kot o Rusu je znanega o vlogi Barbare Podlogar v shemi skrivanja premoženja. Proti njej na mariborskem okrožnem sodišču trenutno poteka obravnava prav zaradi suma pomoči pri oškodovanju upnikov, in sicer v primeru mariborskega podjetja Inometal. Glede na obtožnico, ki smo jo pridobili od sodišča, naj bi Podlogar v zameno za plačilo neznane vsote denarja lastniku podjetja Inometal svetovala, kako naj skrije dobrih 580.000 evrov premoženja Inometala in se s tem izogne poplačilu upnikom. Inometal je bil različnim upnikom dolžan več kot 2,7 milijona evrov. Sodeč po obtožnici obstaja velika verjetnost, da je bila prav Barbara Podlogar glavna izvrševalka manevrov skrivanja premoženja pred upniki.

Barbara Podlogar (desno spredaj) na enem izmed sojenj, ki ni povezano z umikanjem premoženja pred upniki. Foto: Robert Balen/Večer

Članek je del projekta Pogrebniki podjetij. Preberite vse članke v seriji.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Aleš Alojzij Rus #Barbara Podlogar #mreža Orion #pogrebniki podjetij #Rok Furlan #uroš ogrin

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno